Видин и Плевен са предложени да бъдат общините, двигатели и

...
Видин и Плевен са предложени да бъдат общините, двигатели и
Коментари Харесай

Видин и Плевен стават центрове на растеж в Северозападa

Видин и Плевен са препоръчани да бъдат общините, мотори и съществени центрове на напредък в Северозападния регион в програмния интервал 2021-2027 година. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова по време на районно съвещание на Националното съдружие на общините в Република България, което се организира в град Вършец.
Двата общински центъра са част от десетте огромни града в страната, които се чака да са бенефициенти на мярката за градско развиване в бъдещата стратегия за развиване на районите, за която ще бъде ориентиран към 6% от общия запас. Средства през програмата ще получат и общините Монтана, Враца и Ловеч с всички обитаеми места в състава си, а останалите обитаеми места в района ще имат достъп до финансиране от програмата за развиване на селските региони, показват от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.
"Основен акцент е развиването на стопанската система, понижаване на миграционните процеси и възстановяване стандарта на живот. Целта ни е да реализираме понижаване на несъответствията сред районите ", уточни зам.-министър Деница Николова.
Новата европейска рамка до 2027 година също цели да развие цели територии с по- гъвкави ограничения за по- висок стопански напредък. Затова една от ограниченията за превъзмогване на задълбочаващите се несъответствия сред районите е взаимно осъществяване на планове сред селски и градски общини и допълващи заинтригувани страни, като Неправителствени организации, стопански оператори и гражданско общество. С цел централизация на вложенията ще бъде очакван бюджетен пакет за ограничения единствено за Северозапада.
По отношение на транспортната съгласуваност на Северозападна България разширението на транспортния кулоар Видин-София, както и модернизацията на ж.п. линията по това направление ще доведат до икономическо развиване за цялата външна страна на региона. Завършването на Автомагистрала "Хемус " пък ще способства за икономическото възкръсване на Плевен, Ловеч и Троян. Сериозен капацитет за развиване на региона има река Дунав. Стратегическият метод за съгласуваност в това отношение е в бъдещата трансгранична стратегия сред България и Румъния да бъде заложено двустранно прединвестиционно изследване на поречието на реката по отношение на опциите за строителство на нови мостове и разширение на съществуващата пристанищна инфраструктура.
По отношение на новата районна политика, водеща ще е интегрираната териториална тактика, която ще дава данни на управническо равнище. В нея ще бъдат посочени всички проблеми и благоприятни условия на районите, както мощните и слаби страни, ще се начертаят и най-важните ограничения. Важни за локалните управляващи ще са анализите и систематизираните данни, които да служат за разработване на планове. Така да вземем за пример интегрираната териториална тактика за Северозападен регион ще съдържа данни за социално-икономически аспекти, разбори с позитивни и негативни страни на обособените браншове, а целите са регионът да бъде изведен на доста по-високо равнище през 2027 година, посредством превъзмогване на социално-икономическото закъснение и решение на структурните и демографски проблеми посредством вложения в свързваща инфраструктура, подсилване на евентуална за напредък и догонващо развиване в народен и европейски мащаб. С смяна в Закона за районното развиване ще се усъвършенства броят стратегически документи на национално, районно и общинско равнище – от над 400 до 270, с цел да се реализира ефикасна и ясна политика.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР