Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след

...
Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след
Коментари Харесай

Безочие на деня: "Париж е по-замърсен от София"

Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-о място.

Нено Димов пред " Канал 3 "

-----------------------

По мотив нелепиците, които ГЕРБ и Димов изговориха в последните дни, в. " Сега " дава думата на Европейската счете палата, която през септември 2018 година разгласява ексклузивен одит на ограниченията за понижаване на замърсяването в няколко града, измежду които бе и София.

-----

- Някои страни членки се приближават по загуба на години живот в положително здраве до Индия и Китай, като измежду тях е и България. У нас мръсният въздух коства приблизително съвсем 2.5 години живот в положително здраве (на 100 поданици население) - доста повече от втората в класацията Чехия (под 2 години) и съвсем три пъти повече от междинното за Европейски Съюз.

-  България единствена в Европейски Съюз нарушава нормите за три от четирите най-вредни за здравето замърсители - фини прахови частици, азотен диоксид и серен диоксид (четвъртият е тропосферният озон).

- По отношение на ФПЧ2.5 в София съвсем липсва прогрес от 2009 до 2016 година

- Мониторингът на замърсяването е един от посочените в отчета проблеми в София. От страните членки се изисква да разполагат пунктовете за мониторинг по едно и също време тук-там, „ в които са налице най-високите равнища на замърсяване “ (пунктове от транспортно насочен или индустриален вид), и в други региони, „ където равнищата са индикативни за експозицията на по-голямата част от градското население “ (пунктове от фонов вид). Никъде не се приказва за фоново мерене на Копитото.

- Друг посочен проблем - София не разполага с пунктове за мониторинг от индустриален тип, макар че в града се намират електроцентрали и други промишлени уреди.

- Превозните средства с дизелови мотори са забележителен източник на замърсяване на въздуха, изключително във връзка с азотния диоксид. В същото време в шестте града като цяло липсват ограничения за понижаване потреблението на персонални коли наоколо до местата, където са измерени най-високите концентрации.

- Плановете за качество на въздуха постоянно оферират ограничения, които нямат директно отражение върху намаляването на концентрациите на замърсители на въздуха, като да вземем за пример ограничения за административно опростяване, оценки и изследвания.

- България не употребява добре наличното финансиране в Европейски Съюз за понижаване на замърсяването. Вместо усвоените пари да се усилват, те понижават - от 120 млн. евро в предния програмен интервал на едвам 50 в сегашния - 2014-2020 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР