Видин. Денят на будителите е дълбоко свързан с духовността на

...
Видин. Денят на будителите е дълбоко свързан с духовността на
Коментари Харесай

Инж. Цветан Асенов, зам.-кмет на Видин: Денят на будителите е дълбоко свързан с духовността на народа ни, жаждата му за просвещение и стремежа му към свобода

Видин. Денят на будителите е надълбоко обвързван с духовността на народа ни, жаждата му за просвещение и устрема му към независимост. Това сподели пред паметника на Софроний Врачански заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Видин . В словото си на тържествената гала пред паметника инж. Цветан Асенов уточни, че за нас българите 1 ноември е специфичен празник. „ Много видински учебни заведения на тази хубава дата носят портретите с облиците на своите патрони-будители и се гордеят с достойните им каузи. Всички учебни, книжовни, читалищни, театрални, музикални и други културни дейци през днешния ден, в актуалния ни свят са приели задачата на будители. Нека да разгарят пламъка на знанието, просветата и българския дух “, добави заместител кметът. С одобрение към събралите се хора в Деня на будителя пред паметника на Софроний Врачански и мавзолея на Екзарх Антим I се обърна и видинския митрополит Даниил.
Отбелязването на Деня на будителя във Видин стартира с празнично шествие под звуците на Градския духов оркестър. Шествието потегли от площад „ Бдинци “ и продължи към паметника на Софроний Врачански и мавзолея на Екзарх Антим I. Там се жителите се преклониха пред живота и делото на двамата огромни просветители, оставили своя мощен отпечатък в историческата памет на старопрестолния ни град и на Отечеството ни. Първокласничката София Александрова от СУ „ П. Р. Славейков “ рецитира стихове, отдадени на будителите и обръщение към хората, които през днешния ден честват. Паметникът на Софроний Врачански бе обсипан с венци и цветя от признателното поданство.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР