Видин. Д-р Цветан Ценков представи на видинската общественост декларация във

...
Видин. Д-р Цветан Ценков представи на видинската общественост декларация във
Коментари Харесай

Цветан Цанков, кмет на Видин: Няма да позволя да се фалира Общината

Видин. Д-р Цветан Ценков показа на видинската общност декларация по отношение на развиването на Общината, оповестиха от пресцентъра на Общинската администрация . Това стана на изключителна конференция през днешния ден в районния пресклуб на Българска телеграфна агенция, присъединяване в която взе и ръководителят на Общинския съвет Генади Велков.

„ Искам да благодаря на общинските съветници, които демонстрираха героизъм и поддържаха препоръчаните от мен данъчни промени. Уважавам и мнението на множеството съветници, които не ги поддържаха! Категорично не одобрявам подправената „ угриженост ” на един консултант, който ни е оставил повече задължения, в сравнение с средства ще съберем за четири години от нарастването, което аз предлагам “, се показва при започване на декларацията. В същото време в нея кметът показва възмущението си от изказването, направено по време на извършеното на 7 януари съвещание на Общинския съвет от общинския консултант Цецко Иванов, че регионалният шеф ще върне план-сметката за непорочност, която бе призната. И то преди племенникът му господин Любен Иванов да е встъпил в служба. „ Уважавам новия регионален шеф! Вярвам, че взаимно можем да решим доста проблеми и да стартираме значими планове. Обръщам се към българското държавно управление, което го е назначило, с вяра, че прекъсването на жизненоважни решения за Община Видин не е целенасочена държавна политика. Дано изказаното да е плод на роднински упоритости! “, се споделя още в декларацията.

Д-р Ценков отбелязва също по този начин, че чистотата и озеленяването дълги години са били хранилка за управници, юристи и подмолни субекти – откогато актуалното общинско управление е въвело засилен надзор, е открито, че с години се е крало от касата на Общината. През 2021 година са събрани рекордни доходи – над 1 000 000 лева повече, а обитаемоте места са очевидно по-чисти, като в същото време направената спестовност в чистотата е към 800 000 лева

„ Искам ясно да заявя: подготвен съм да нося отговорност, само че няма да разреша да се банкрутира принудително Община Видин! Няма да позволи, поради частни ползи, да се уволняват хора, да стопира токът, да се задръстим от отпадъци. Тези, които желаят да върнат Общината в старите времена, няма да съумеят. Ако налозите и таксите не влязат в действие, с цел да се оправим сами, ще упорствам президентът да лобира, а държавното управление да обезпечи задоволително средства за прехрана и развиване на Общината! Надявам се да не се постанова, само че съм подготвен да изляза с всички наранени служащи на Общината и предприятията да стачкувам! Вече съм го правил, когато се борихме за автомагистрала до Видин. Ще го направя отново! За мен най-важни са работните места, чистотата, сигурността и здравето на видинчани! “, декларира още видинският кмет в декларацията.

На конференцията още веднъж бе напомнено, че следва Общината да закупи нови контейнери за боклук и да вкара умна система за сметосъбиране, което ще се осъществя с новата план-смет – по този метод ще бъдат спестени парите, които в този момент се заплащат за наем на съдовете за битови боклуци. Общината е в развой на правене на план за създаване на компостираща и сепарираща апаратура. Към момента локалната институция има няколко милиона лв. отговорности към Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана от неплатени отчисления по член 64 и член 60 от Закона за ръководство на отпадъците, които би трябвало да стартират да се разплащат. Всичко това обуславя нуждата от нарастването на приходите от такса боклук.

„ Изуми ме това изявление в петък на един от общинските съветници, който е с задоволително опит в политиката. Той направи доста неприятна услуга на своя родственик и се надявам, че това е негово персонално мнение. Надявам се, че дружно не са решили да стопират всички значими решения, тъй като това би било доста тъпо “, сподели на собствен ред ръководителят на Общинския съвет Генади Велков. Той разяснява, че с цел да се покрият разноските за чистотата, е належащо да се усили такса боклук, която изключително в селата е извънредно ниска.

Председателят на Общински съвет показа, че повече от година е отлагано внасянето на предлагането за нарастване на налозите: „ Когато единствено за ноември предходната година Община Видин заплати 206 000 лева за ток, в случай че за цялата предходна година сметката беше 500 000 лева, се видя, че няма по какъв начин да се мине без нарастването на налозите и таксите “. Велков благодари на общинските съветници, които поддържаха план-сметката. „ Това направиха представители от всички групи – тези хора сложиха ползите на Видин пред всевъзможни партийни ползи, за което им благодаря “, сподели той.

Кметът показа пред медиите и писмата, които е изпратил до президента и до държавното управление с няколко съответни стимулирани претенции. На първо място, Видин да е един от районите, в който да се построи нова индустриална зона за разкриването на работни места и превъзмогването на тежкия демографски срив. На последващо място, кметът упорства да бъдат увеличени средствата за финансови разноски, които страната отпуска на Общината, с цел да продължи решаването на проблемите с инфраструктурата в град Видин и останалите обитаеми места. Д-р Ценков също по този начин е отправил стимулирано искане предоставяната обща изравнителна дотация за локални действия да бъде доста по-голяма.

Д-р Ценков подсети още, че в понеделник ще организира среща с видински народни представители, с цел да обсъдят общата визия за развиването на Видин. „ Моето и на екипа ми мнение е, че в политиката би трябвало да се основават другарства, а не врагове. Смятам, че дружно с всички определени народни представители и взаимно с централната власт Общината ще може доста по-бързо да тръгне по пътя на развиването и модернизацията. Ние имаме потребност от поддръжка, а не от борба “, съобщи видинският кмет.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР