Видин. 120 трайно безработни лица от област Видин ще бъдат

...
Видин. 120 трайно безработни лица от област Видин ще бъдат
Коментари Харесай

Видин: 120 безработни лица от областта ще бъдат включени в Регионалната програма за заетост

Видин. 120 трайно безработни лица от област Видин ще бъдат включени в Регионалната стратегия за претовареност на региона за 2019 година Това заяви заместител регионалният шеф на област Видин Лъчезар Попиванов на провелото се през днешния ден съвещание на Комисията по претовареност към Областния съвет за развиване, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Видин .
Средствата за област Видин, които са обезпечени от държавния бюджет за работна заплата на наетите лица, са в размер на 451 105 лв.. В съпоставяне с предходната година нарастването е в размер на 40 395 лв.. За цялата страна средствата, обезпечени с Решение на Министерски съвет, са 8 808 000 лева, което ще обезпечи претовареност на над 2 000 безработни лица.
Заместник регионалният шеф осведоми за разпределението на работни места по общини, като община Видин ще обезпечи работа на 14 безработни лица, Белоградчик – на 11, в Димово ще стартират работа 13 лица. В община Ружинци ще бъдат наети 28 лица на 4-часов работен ден. По 7 лица ще бъдат наети в общините Брегово и Макреш. В Чупрене ще бъдат назначени 9 лица – 6 от тях на 4-часов работен ден, в Кула – 6, в Грамада – 5, в Ново село – 4 и в Бойница – 3. За Областна администрация Видин са утвърдени 13 места. Целта на Регионалната стратегия е да увеличи заетостта, да понижи безработицата и увеличи качеството на работната мощ в района. В обсега на целевата група се включват:
- Безработни младежи до 29 година с подгрупа до 25г. младежи, които нито се образоват, нито са заети;
- безработни над 50-годишна възраст;
- безработни с ниска или с нетърсена на пазара на труда професионална подготовка и дефицит на основни компетентности в това число безработни с ниско обучение (включително от ромски произход);
- хора с увреждания;
- дълготрайно безработни лица;
- лица отвън работната мощ, искащи да работят в това число обезкуражени лица.
Проектът на Регионалната стратегия за претовареност на област Видин за 2019г. е създаден от комисия, образувана със заповед на Областния шеф и на днешното съвещание бе показан и утвърден от членовете на Комисията по заетостта към Областния съвет за развиване.
Одобрената Регионална стратегия за претовареност на Област Видин – 2019г. ще бъде изпратена за одобряване от министъра на труда и обществената политика. Предвижда се осъществяването на програмата да е в интервала юни-декември 2019г.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР