Видимо оцветената с бои част от яйцето задължително трябва да

...
Видимо оцветената с бои част от яйцето задължително трябва да
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова съветва какво да направим с яйцето, след като го обелим, но преди да го консумираме

Видимо оцветената с бои част от яйцето наложително би трябвало да се отстранява преди консумация. Това сподели диетологът проф. Донка Байкова.

„ През последните години огромна част от популацията у нас реагира с най-различни алергични реакции и стомашно-чревни възпалителни проблеми след консумация на оцветени с бои яйца.

Синтетичните оцветители са гастритогенни, алергизиращи, обострящи алергични положения при чувствителни човеци и крият риск от спастични бронхити или обостряне на астматични пристъпи “, изясни проф. Банкова. о думите ѝ за боите за яйца е особено, че предизвикват и свръх интензивност при децата.

„ А точно те са тези, които най-вече се радват на шарено обагрените яйца – ще ги чупят, по ръчичките им ще остават следи от разнообразни бои, които е допустимо да попаднат през устата в храносмилателната система. А това е много рисково.

Да не приказваме, че белтъкът на яйцето неведнъж е освен очевидно оцветен, а микропорите му също позволяват навлизане на багра и боядисване. За това съветът ми е ръцете на децата да се изтриват с мокра забрадка или най- добре да се измиват с течаща вода след чукането с яйцата и преди консумация “, сподели още диетологът и посочи, че е извънредно значимо постоянно да се отстранява очевидно оцветената част от яйцето.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР