Видимо неадекватен мъж, стресна днес центъра на Благоевград, мъжът крещеше

Видимо неадекватен мъж, стресна днес центъра на Благоевград, мъжът крещеше ...

Психично болен стресна детенце в Благоевград крещейки: Дай 300 лева, искам инжекции, болен съм!.Видимо неадекватен мъж, стресна днес центъра на Благоевград, мъжът крещеше като обезумял "Дайте 300 лв. искам инжекции, болен съм" Внезапно той се насочи към майка с дете, която панически побягна, пише struma.com.

Друг пък вчера разпалено размахваше дървен кол, говорейки за световната конспирация, която ще доведе до апокалипсис, трети, познат на целия град, който се кара сам със себе си, непрекъснато обикаля централна градска част и плаши хората.

Такива гледки са ежедневие в областния център Ясно е, че става въпрос за хора с психични заболявания, които са извън специализирана клиника. Стотици болни с тежки психични проблеми са на свобода, поради невъзможност на психиатричните заведения да ги поемат, настанят и лекуват дълго. Броят на хората с подобни проблеми расте непрекъснато, а начинът на лечение и възможностите за въдворяването им -крайно ограничени.

Стряскащата статистика, че всеки 3-ти българин има психичен проблем говори, че здравната ни системата в тази посока е сбъркана. И лечението, което се провежда е неадекватно. Болните прекарват известно време под лекарско наблюдение и приемат лекарствата си и независимо от това в какво състояние са те биват изписвани и пускани за домашно лечение, а има пациенти, които са опасни и за себе си и за околните. Излезли навън, оставени без квалифициран контрол, голяма част от психичноболните не вземат лекарствата си, което задълбочава тежкото им страдание. И ставаме свидетели на самоубийства и тежки престъпления, извършени от хора с психични проблеми.

От началото на годината до момента над 20 души в Пиринско посегнаха на живота си, избирайки всякакви методи за самоубийство. Във всички случаи на самоубийства в основата е тежка депресия, най-често нелекувана и подценявана, или жертвата е лекуван, недолекуван пациент, освободен от здравно заведение без време. В България няма регистър на психично болните и никой не знае точната им бройка.

Източник: blitz.bg