Видеото от неофициалните преговори с Франс Тимерманс, което излъчи премиерът

...
Видеото от неофициалните преговори с Франс Тимерманс, което излъчи премиерът
Коментари Харесай

Клипът на Борисов с Тимерманс стана водещ в европейските медии

Видеото от неофициалните договаряния с Франс Тимерманс, което излъчи министър председателят Борисов на ФБ-страницата си в среднощ, стана водещо в няколко европейски медии. " Политико " и " Ди Велт " му отделят особено място, написа " Сега ".

Борисов е единственият министър председател, който стриймва непосредствено неофициалните диалози, подхванати от шпиценкандидата на социалдемократите Тимерманс, откакто стана ясно, че най-вероятно той ще оглави Европейска комисия. Видеото е 3-минутно. Борисов го приема в българското посолство в Брюксел. 

Именно във видеото Борисов посочва какъв е обсъжданият към оня миг компромис: Манфред Вебер ще поеме Европарламента, а вие ще поемете Еврокомисията. Ние сме работили прелестно през годините с теб. - Да, прелестно, дава отговор Тимерманс. После Борисов му посочва тематиките, които засягат България - продължаващият механизъм за наблюдаване и надзор на битката с корупцията, Шенген, промяната в правосъдната система, контролът над тримата огромни. " В общи линии да се видиме и да ги преговориме ", споделя Борисов и изяснява на Тимерманс, че " тъйкато и ЕНП, и ПЕС са систематични партии: кой от горната страна, кой изпод, не е толкоз значимо. Днес говорихме с Педро, Ангела, Рюте и взехме решение, че не трябва да се инатим. Туск откри и положително решение за Съвета (Кристалина Георгиева, бел.ред.). Тимерманс дава отговор: Да, склонен съм. Мисля, че постоянно сме работили доста добре дружно. Винаги съм бил открит и почтен с теб. Винаги съм изразявал моите възторженостти за всичко, което правиш и това е основата на нашето другарство. Но не съм сигурен, че това би трябвало да бъде предавано " и излъчването стопира на третата минута. " Ди Велт " отбелязва по какъв начин Борисов се е разположил на " тежкарското кресло ".

Междувременно ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск приключи срещата на водачите на Европейски Съюз и я насрочи за на следващия ден.

Държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз не стигнаха през днешния ден до единодушие по номинациите за висшите постове в съюза. " Проектосделката, в която Кристалина Георгиева би станала председателка на Европейския съвет, пропадна ", заяви министърпредседателят Бойко Борисов през днешния ден на обяд.  

Борисов отхвърли изказванията на дипломати и учредените на тях известия на Ройтерс и в обществените мрежи, че на България в лицето на и.д. председателката на Световната банка е бил препоръчан постът на ръководител на Европейския съвет. Той сподели, че Георгиева и сегашната българска еврокомисарка Мария Габриел не са били обсъждани като вероятни номинации за първи посланик на Европейски Съюз - така наречен висш представител по външната политика и сигурността, който по право е и зам.-председател на Комисията. Борисов сподели, че е отказал този пост, тъй като не му бил " забавен ". Предпочитал България да има комисар с съответен сектор. Като спомагателна причина за отхвърли той посочи, че не желае България да бъде свързвана с идния отвод за участие в Европейски Съюз на страните от Западните Балкани, в случай че българка поеме поста висш представител. Премиерът очевидно бърка пълномощията на висшия представител по външната политика и сигурността. Той не се занимава с договарянията с кандидат-членовете, това влиза в отговорностите на съответен еврокомисар.

Борисов сподели, че българска кандидатура не е обсъждана за поста на ръководителя на Европейския съвет.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР