Видеонаблюдението в инвазивните кардиологии се въвежда не за да се

...
Видеонаблюдението в инвазивните кардиологии се въвежда не за да се
Коментари Харесай

Управителят на НЗОК: Камерите в операционните ще следят лекари, а не пациенти

Видеонаблюдението в инвазивните кардиологии се вкарва не с цел да се снимат заболели в безпомощно положение, а да се удостовери кой доктор по какъв начин е направил операцията. Това разяснява пред " Капитал " доктор Дечо Дечев, шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за въведеното наблюдаване на входа и изхода на инвазивните структури, извършващи ендоваскуларни процедури (лечение на съдовите болести на сърцето, мозъка, крайниците и корема).

``
реклама

Изискването за снимането на лекари и пациенти (въведено в анекса към Националния рамков договор) влезе в действие от 1 януари и към този момент се отнася единствено за операционните, в които се слагат стентове при пациенти с инфаркт, инсулт и съдови болести.

От Комисията за отбрана на персоналните данни не съумяха да отговорят на въпросите дали мярката да се снимат пациенти е пропорционална, т.е. до каква степен желанието на здравната каса по този метод да управлява лекарите и да не заплаща за неизвършени процедури не нарушава по някакъв метод законодателството за персоналните данни.

Съборът на Българския лекарски съюз (БЛС) се съгласи с видеонаблюдението като мярка за надзор, макар че пациентите не бяха питани дали са съгласни да бъдат заснемани в безпомощно положение дружно с лекарите си. Аргументът и на НЗОК, и на БЛС е, че мярката се отнася единствено до контрола върху лекарската работа и не визира директно пациентите.

Какви проблеми взема решение това

С слагането на камерите здравната каса желае да реализира надзор върху два обстоятелството - дали в действителност са осъществени толкоз интервенции, колкото са декларирани, и кой тъкмо доктор ги е направил - назначеният на трудов контракт в болничното заведение или различен доктор " гастрольор ", който не носи отговорност.

" Камерите и сега са конфигурирани допълнително от половината от 59 ендоваскуларни лаборатории, като настрана от това всяка намеса се записва. Камерите на входа нямат за цел да наблюдават пациента, тяхната цел е да удостоверят, че лекарят, записан в оперативния протокол, в действителност е направил активността, за която НЗОК заплаща. Причината е, че съществуват голям брой гастрольори, които не са на трудов контракт в болничното заведение, не са посочени в здравната документи и в листата с изпълнителите на съответната клинична пътека, а там попадат притежатели на дипломи. Искаме да знаем дали в действителност доктор Иванов, който се води на контракт в болничното заведение, е направил 15-те интервенции, или това е направил доктор Петров, който се води на работа в друго лечебно заведение и защото по документи не попада в доклада за активността, той не носи никаква отговорност ", означи доктор Дечев.

На последващо място, камерите ще наблюдават и дали в действителност е осъществена активността, защото съществуват частни лаборатории в провинцията, които регистрират, че са сложили стент на 15 пациенти за 12 часа, което е невероятно, в случай че се съблюдават всички процедури. " Когато направляваме, получаваме отговори, че кардиологът бил направил пациентите бързо. Нека да забележим дали в действителност това е по този начин ", сподели доктор Дечев.

Той добави, че и сега има записи от всяка еноваскуларна интервенция, като не се записват лицата на пациентите, а самата процедура и това ще продължи и отсега нататък.

" Тези ограничения за надзор не касаят пациентите, техен обект са изпълнителите на активността. Това е и повода, заради която видеозаснемането участва в Националния рамков контракт (НРД). Трябва да стартираме да мислим и за НРД, което касае пациентите, които имат представители в надзорния съвет на касата ", означи доктор Дечев. Според него няма причина пациентите да се тормозят от видеонаблюдението, защото и сега съществува и в коридорите на съвсем всяка болница има табели и стикери за видеонаблюдение.

" Във всяка болница има такова по коридорите, наложително има видеоконтрол в реанимациите и операционните, това е методът един шеф или завеждащ клиника да управляват личния състав. Разликата сега е единствено, че отсега нататък ще би трябвало да пазят записите най-малко към един месец. От видеонаблюдението ще се получат справедливи доказателства, когато би трябвало да се реши спор сред близки на болните и личния състав на лечебното заведение ", сподели доктор Дечев.

" На записите няма да се вижда нищо друго, от това което се вижда на камерите на входа на лечебните заведения или коридорите на лечебните заведения и към този миг. С смяната просто се регламентира, че записите ще би трябвало да се пазят, с цел да може да служат като доказателство при подозрения за корист и последвала инспекция. Реално всяка болница, в която към този миг има сложени камери, се е постарала да осведоми пациентите си, че в границите на постройката се прави видеонаблюдение. При тази мярка на надзор на забележими места би трябвало да са сложени " известия ", че мястото е под видеонаблюдение и има ситуирани камери. Изрично желая да подчертая - пациентите няма да бъдат снимани в неловко или унизително за тях състояние ", добавя доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз. Той добавя, че в случай че пациентът откаже да бъде сниман, никой не може да го принуди да се лекува в съответното лечебно заведение.

" Аз не виждам проблем с въвеждането на тази мярка. Пациентът и в този момент е сниман в по-голяма част от лечебните заведения и БЛС не е осведомен да е имало проблеми с това ", споделя доктор Маджаров.

Ако мярката с наблюдението проработи, тя ще бъде приложена и във всички други специалности, където това е допустимо.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР