Видеолукс холдинг се е насочил към лидерското място в сегмента

...
Видеолукс холдинг се е насочил към лидерското място в сегмента
Коментари Харесай

"Видеолукс" ще има 100 хил. кв.м ритейл паркове до края на 2023 г.

" Видеолукс холдинг " се е насочил към лидерското място в сегмента на ритейл парковете в България със скорост 100 000 кв.м за година и половина. Холдингът, притежател на веригите Technopolis и Praktiker, развива паралелно осем плана за ритейл паркове в София и огромни градове с районно значение. Проектите юридически са към една от двете вериги, само че сега се избира общ бранд за тях. Всеки от ритейл парковете ще е със застроена повърхност над 10 хиляди кв.м.

" Извън мащаба това, което ни отличава от другите вложители в този сегмент, е, че с изключение на дивелопър ние сме и максимален наемател в нашите паркове ", споделя Иван Граматиков, asset управител на " Видеолукс холдинг ". Холдингът взе участие в плановете си с един от двата или и с двата си марката. Малкият формат на веригата за дома и градината Praktiker е по 8.2 хиляди кв.м, а огромният доближава до 11.5-12 хиляди кв.м. Стандартният магазин от веригата за бяла, черна и IT техника Technopolis е 4 хиляди кв.м. Всичко това изяснява и високата летва във връзка с мащаба.

В България по данни Colliers настоящите в този момент ритейл паркове с повърхност над 10 хиляди кв.м са едвам осем. Има и други 18 обекта, само че с по-малки квадратури - от 3 до 9.5 хиляди кв.м. В развой на създаване са още 12. Застроената повърхност на всичките 38 парка е 335 хиляди кв.м по данни на консултантите. Това значи, че бъдещите проекти на " Видеолукс " за ритейл паркове са с малко под една трета от площта на всички съществуващи и стартирани планове сега. Отделно има и още паркове, чийто старт се приготвя.
Извън мащаба това, което ни отличава от другите вложители в този сегмент, е, че с изключение на дивелопър ние сме и найголям наемател в нашите паркове. Иван Граматиков, asset управител на " Видеолукс холдинг " Реклама Номер едно при ритейл парковете
По думите на Иван Граматиков проектите им са динамични, изискват голям учредителен запас и крайният резултат зависи от доста фактори. Ако се осъществят съгласно настоящия им план, в края на 2023 година холдингът, благосъстоятелност на Божидар Колев и Тодор Белчев, ще е най-големият хазяин и собственик на ритейл паркове в България.

Номер едно по площ сега е " Праймлизинг " с 52 хиляди кв.м. Дружеството, свързвано с " Химимпорт ", има ритейл парковете " Средец " в София и " Ритейл парк Пловдив ".

На втора позиция е " Тринити кепитъл ". Дружеството на един от най-големите притежатели на земя в България - Тенчо Шиков, има най-големия парк - Jumbo Plaza, и купи Retail Park Yambol. След като бъде приключен и планът им за ритейл парк в Хасково, ще ръководят 49 хиляди кв.м застроена повърхност.

Площите, предопределени за отдаване чартърен на други търговци, в парковете на " Видеолукс ", наподобява, ще са със сходни мащаби.
Реклама Инвеститорът и като наемател
" Присъствието в нашите обекти с изключение на синергията с пазарните водачи в съответните сегменти дава спомагателна сигурност на останалите наематели, че местоположението е деликатно подбрана, а строителството и концепцията на ритейл парка са на доста високо равнище ", споделя Иван Граматиков. Той изяснява, че не строят небрежно с концепцията да ги отдадат чартърен и продадат, а гледат на ритейл парковете като на планове, които да са сполучливи дълготрайно, доколкото в тях са и личните им магазини.

В момента " Видеолукс " имат опит с ръководството на 47 работещи магазина в страната. Обектите на Praktiker са 14, а на Technopolis - 33, от които единствено четири са в молове. В средата на юни на " Коматевско шосе " в Пловдив ще бъде открит и 34-ият Technopolis. На терена му ще има и към 1000 кв.м магазини за други наематели, само че поради общата площ във " Видеолукс " даже не броят това за ритейл парк.

Холдингът от дълго време уплътнява терените към личните си магазини с търговски площи за отдаване чартърен. Около и дружно с Technopolis в " Младост 4 " се е получил ритейл комплекс с 10.8 хиляди кв.м застроена повърхност, в Благоевград - с 5 хиляди кв.м, а паркът във Велико Търново, който е в съдружничество, е с общо към 20 хиляди кв.м. Там има Praktiker. Добавянето на спомагателни обекти, както е известно, притегля още трафик към даден магазин и усилва продажбите на търговеца.
Пилотният Шумен
В Шумен е първият целеустремен опит на притежателите на " Видеолукс " за съществено нахлуване в сегмента на ритейл парковете. Там към този момент са построили Praktiker, имат земя, която поетапно застрояват с така наречен боксове, както изясни Иван Граматиков. През февруари там стартира строителството на последните 1000 кв.м за четири наемателя. С това застроената повърхност ще доближи към 13 хиляди кв.м, а магазините ще са девет. Очаква се последният стадий да бъде приключен до 1 септември. Според Имотния указател теренът е малко над 60 дка. Основната част от него (59 дка) са за 1.956 млн. лв..
Park Mall в Стара Загора ще бъде трансформиран в ритейл парк Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Свят 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Ревю 1 Енергетика 2 Свят 3 Енергетика Реклама Реновация на мол в Стара Загора
През март предходната година " Видеолукс " през " Технополис " е купил Park Mall на бул. " Никола Петков " в Стара Загора. - сдружението за ръководство на неприятни заеми от " Уникредит ", в което е молът по това време. Според Имотния указател за постройката с 16.8 хиляди кв.м РЗП и за терена 38.4 дка са платени 16.9 млн. лв..

Сега двуетажната постройка, проектирана за мол, ще бъде превърната в ритейл парк. Реконструкцията е премисляна в продължение на година, като по нея работи проектантът на мола " Артек студио ". " Сградите ще бъдат реновирани, ще се изградят в допълнение хранилища и магазин за хранителни артикули. Ще преправим паркинга, ще засадим дървета. Ще отворим фасадите, като на процедура няма да има общи пространства. Ще има външни асансьори. Ще се обезпечи синергия с магазините на Technopolis и Praktiker. А и към този момент са подписани контракти с нови наематели ", споделя Иван Граматиков.

През март тази година молът е отчасти затворен поради ремонтните действия. Някои от съществуващите наематели като Jumbo, което е на 10 хиляди кв.м, и магазина на Decathlon не престават да работят. Намеренията са от есента такава опция да имат всички наематели.
Ритейл паркът в Пазарджик, който е на терен сред магазините Technopolis и Praktiker, ще има още 15 наемателя Пазарджик - сред двата магазина
В началото на март тази година беше направена първата копка за ритейл парк " Пазарджик ", като стремежът е планът да е подготвен в първата половина на ноември. Теренът от 33.2 дка на бул. " Стефан Стамболов " е на бившето дружество " Родопа ". Според Имотния указател " Технополис " го купува през 2021 година от компанията за събиране на вземания " С.Г. груп " за 2 млн. лв.. Земята се намира сред два към този момент съществуващи хипермаркета - Technopolis и Praktiker, на втори проект след общия им паркинг. Инвеститор в плана е " Технополис ". Предвижда се отдаваемите площи в бъдещия парк да са 12 хиляди кв.м и на тях да има 15 магазина. Заедно с двата съществуващи хипермаркета общата комерсиална повърхност става към 24 хиляди кв.м. Ще има озеленен парк, паркоместата ще бъдат увеличени. В Пазарджик няма конкурентен план.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама Още два парка - март следващата година
На по-късен стадий - към март 2023 година, се чака откриването на ритейл парковете в Хасково и Перник. И в двата града " Видеолукс " имат конкуренция в сегмента.

Проектът в Хасково е в зоната на бирената фабрика. Намира се на входа за града откъм Димитровград на двулентов път с натоварен трафик. Според Имотния указател теренът 35.6 дка е някогашна благосъстоятелност на " Балкан инвест " - Хасково, и е платен на обществен търг през февруари 2021 година за 0.6 млн. лв.. Предвижда се застроената повърхност да е общо 16.3 хиляди кв.м. Половината от тях са предопределени за нов Praktiker от общоприетия формат (8.2 хиляди кв.м), а останалите ще бъдат магазини за отдаване чартърен. В момента ритейл паркът е в развой на планиране.

Ритейл паркът на съперника им " Тринити кепитъл " в Хасково е 6 хиляди кв.м, като дружно със прилежащите Lidl и хранителен магазин във високия сегмент на локален бизнесмен ще образува към 14.5 хиляди кв.м. Планираното разкриване е за края на ноември.

В Перник е най-големият терен на " Видеолукс " - 75 дка - на огромната детелина за центъра на града. Там се възнамерява застроената повърхност от над 20 хиляди кв.м с първия за града Praktiker - огромен формат. Ще има също хранителен магазин, мода, дрогерии. В момента документите за строително позволение са на финала. При най-оптимистичен сюжет строителството може да стартира другия месец. Срокът за откриването е март 2023 година То също ще бъде с към шест месеца след съперника - ритейл парк Pernik Plaza, стартират от локален вложител и платен от сдружение на Петя Славова. Откриването на този парк се чака в края на септември тази година.
И Русе излиза на напред във времето
В Русе " Видеолукс " има план за ритейл парк с 12-13 хиляди кв.м застроена повърхност върху терен 34 дка, в миналото предвиждан за неслучилия се търговски център GTC. Парцелът е платен през 2020 година, като по информация от Имотния указател заявеният веществен интерес е 1.286 млн. лв.. Първоначално планът беше оставен за малко по-късен стадий заради нуждата да се приоритизира сред осемте плана. Сега Иван Граматиков споделя, че отново е на дневен ред. В Русе също има съперник. Работи се по ритейл парк на " Проект Русе " с отдаваема комерсиална повърхност 7 хиляди кв.м, чието разкриване е планувано за последната четвърт на годината.
Сградата на бъдещия ритейл парк в София на ул. " Н. Мушанов " ще е двуетажна Два ритейл парка в София
" Видеолукс " работи и по планове за два ритейл парка в София. В града обаче административните процедури са по-тежки и периодите са " по-разтегателни ", както споделя Иван Граматиков.

Единият от тях е на терена на някогашния " Балканкар ". В края на 2019 година всичките, компания на основателите на " Винпром Пещера ", чиито проекти са за строителство на цялостен жилищен комплекс. Според Имотния указател " Технополис " придобива като идеални елементи от терена 24 дка за 4.4 млн. лв..

Ритейл паркът на ул. " Н. Мушанов " е въображаем като двуетажен - с сутерен 21 хиляди кв.м и 5-8 хиляди кв.м на второ равнище и с към 600 паркоместа. " Видеолукс " ще са показани в него и с Technopolis и Praktiker. " Напредваме постепенно, само че се надявам в скоро време да стартираме да работим по-активно по маркетирането му ", споделя Граматиков. Най-общо желанията са планът да е подготвен към края на 2023 година

Другият терен се намира на " Околовръстно шосе " и планът ще би трябвало да се съобрази със прилежащия Sofia Ring Mall - да търси синергия, а не конкуренция. Теренът от към 30 дка някогашна земеделска земя е купуван през голям брой покупко-продажби с частни лица през 2014-2015 година Сега планът е на етап " идейно развиване ", като в първичните проекти има смяна. " Възможно е да бъде ритейл план без ритейл парк ", споделя Иван Граматиков.
Още проекти, само че сложна среда
" Видеолукс " имат проекти за още три града. Граматиков изяснява, че доста зависи от това дали ще съумеят да купят имоти на положителни цени. Казва, че има хубави терени, чиито притежатели са с прекалено високи упования. " Моделът на ритейл парковете е подобен, че не може да търпи висока цена на парцела и строителството, тъй като става недоходоносен за наемателите. Ние знаем рентабилните равнища на нашите наематели и тръгваме от там ", споделя той.

В момента има голям брой фактори, способни да охладят ентусиазма на вложителите. Един от тях са покачващите се цени на строителството, които доста изпреварват растежа на наемните равнища и предстоящата рентабилност става все по-неатрактивна, а възвращаемостта - по-бавна. Друг проблем е, че нароилите се планове в по-малките обитаеми места нападат пазарния дял на тези в по-големите.

Много зависи и от избора на евентуалните наематели. Големите на целия пазар са двадесетина компании, само че има и местни участници. Супермаркетите, обекти от вида на JUSK и огромните магазини на стилните марки са от порядъка на 1200 - 1300 кв.м, другите са по-малки. " С някои наематели вървим на всички места, други се включват на избрани места, картината е шарена ", споделя Иван Граматиков. За ориентир в Пазарджик, където " Видеолукс " няма конкуренция, наематели са LC Waikiki, KiK, DM, Sport Vision, Jysk, New Yorker, Mat Star, Pepco, Pause Jeans.

Повече за ритейл парковете в България четете в специфичното издание на " Капитал " " Имоти и вложения " на 20 май.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР