Видеоконференциите се оказват удобен начин за проследяване какво има на

...
Коментари Харесай

Уеб-камерата „чете“ текста на екрана чрез отражението в очилата


Видеоконференциите се оказват комфортен метод за следене какво има на екрана
(снимка: CC0 Public Domain)

Интересна опция за следене посредством уеб-камерата разкриха специалисти по сигурност. Оказва се, че вградената в преносимите компютри камера може да се употребява за прочитане на текста на екрана посредством отражението в очилата на потребителя.

Изследователи от Мичиганския университет в Съединени американски щати и Университета Джъдзян в Китай са провели проучване, което демонстрира опцията за непреднамерено откриване на поверителна информация на екрана на компютъра, заради отражението в очилата на потребителите.

Засега прихващането е лимитирано до шрифтове с величина 28 пункта (10 мм), само че с възстановяване на камерите на преносимите компютри ще стане допустимо прочитането и на по-малък текст.

Резултатите от проучването са оповестени в публикация на портала ArXiv. „ Нашата работа изследва и разказва жизнеспособни модели на закани, основани на оптични офанзиви, употребяващи многокадрови техники за супер-разделителна дарба за последователности от видеокадри “, изясняват учените.
още по темата
При следени лабораторни условия, 720p камера разпознава екранни текстове с височина към 10 мм с над 75% акуратност, което подхожда на размер на шрифта от 28 пункта. Този шрифт нормално се употребява за заглавия и презентации.

Очевидно, възползвайки се от сходна опция, работодателят ще може да управлява какво вършат отдалечените чиновници, а също така е налице опасност за сигурността по време на договаряния посредством видеоконференции.

Може да се чака също, че невронните мрежи елементарно ще разпознават изображения от екраните посредством отражението им в очилата. Следователно опасността, за която предизвестяват откривателите, не може да се третира надменно.

Учените поучават разработчиците на приложения за телеконференции да основат филтри за замъгляване на изображенията на очилата, като и да оферират лични неповторими логаритми за тази цел.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР