Видеоклипът представлява вид късометражен филм, принадлежащ най-често към дадена песен

...
Видеоклипът представлява вид късометражен филм, принадлежащ най-често към дадена песен
Коментари Харесай

10-те най-скъпи музикални видеоклипа на всички времена

Видеоклипът съставлява тип късометражен филм, принадлежащ най-често към дадена ария и явяващ се като нейна интерпретация. Съвременните музикални клипове се употребяват като средство за увеличение известността на песните и поощряване на техните продажби.

Първообраза им откриваме още през 1894 година, когато по време на живи осъществявания се прожектират поредно серия изображения. В днешния си тип клиповете стават известни през 1981 година със основаването на телевизионния канал MTV, където в началото те се излъчват подбирани от VJ-и. През 1984 година пък е извършена първата гала по връчване на Наградите за музикален клип на MTV.

Най-добрите за 2013 година бяха излъчени на гала на малкия екран от Бруклин през август. Големият победител бе Джъстин Тимбърлейк, който взе награди за „ Видео на годината “ – „ Mirrors “, „ Най-добра постановка на клип “ – „ Suit & tie “, „ Най-добър монтаж “ – „ Mirrors “ и специфичната премия Michael Jackson Video Vanguard Award.  Ето и 10-те най-скъпи видеоклипа, правени в миналото. В десетката Майкъл Джексън взе участие с две песни, а Мадона – с три.

10. „ What’s it Gonna Be “ – Busta Rhymes ft. Janet Jackson

9. „ Heartbreaker “ – Mariah Carey ft. Jay-Z

Режисьор на видеото Брет Ратнър, изравен за „ X-мен: Последният конфликт “ и „ Бягсто от пандиза “. Песента е коствала 2,5 млн. $ е дебютирала на 16-ти август 1999г. Песента съумява да застане на чело на класациите в Канада и Съединени американски щати.

8. „ Too Legit To Quit “ – MC Hammer

Клипът дебютира през ноември 1991г. и коствало 2,5 млн. $. Негов режисьор е Рупърт Уейнрайт („ Стигмата “). Песента доближава до номер 5 в Hot 100 на Billboard.

7. „ Victory “ – Puff Daddy ft. the Notorious B.I.G. & Busta Rhymes

Режисьор на видеото (2,7 млн. долара) е Марк Ниспел. То излиза през март 1998г., а върховата позиция, до която доближава е 19 в Hot 100 на Billboard.

6. „ Estranged “ – Guns N’ Roses

Девет минутното видео излиза през декември 1993 година и е последна част от трилогия клипове на групата, дружно с „ Don’t Cry “ и „ November Rain “. Режисирано е от Анди Мораан и е коствало 4 млн. $.

5. „ Black Or White “ – Michael Jackson

Песента е част от албума „ Dangerous “ и излиза през ноември 1991г. Във видеото е употребена нова компютърна техника, която може да промени лицето на човек до неразбираемост. Режисьор на клипа е Джон Ландис, а цената му е възлязла на 4 млн. $. Като посетител артист в него взе участие Маколи Кълкин.

4. „ Bedtime Story “ – Madonnа

Песента е трети сингъл от шестия студиен албум на Мадона „ Stories Bedtime “. Клипът е на стойност 5 млн. $ и излиза през февруари 1995г. Негов режисьор е Марк Романек. Песента не съумява да доближи челните места в класациите, а най-високата и позиция в Hot 100 на Billboard е 42.

3. „ Express Yourself “ – Madonnа

Песента „ Express yourself “ се трансформира в една от най-разпознаваемите и паметни песни на Мадона и доближава до номер 2 в Съединени американски щати. Клипът дебютира през май 1989г., а негов режисьор е Дейвид Финчър. Видеото е инспирирано от класиката „ Метрополис “ от 1927г. и коства 5 млн. $.

2. „ Die Another Day “ – Madonna

Това е относително най-новото видео в класацията – 2002 година То е и най-скъпото на Мадона – 6,1 млн. $. Клипът е режисиран от шведското студио Traktor. „ Die Another Day “ е сингъл от саундтрака към едноименния филм от поредицата за Джейм Бонд. По-късно парчето е включено и в деветия студиен албум на изпълнителката „ American Life “.

1. „ Scream “ – Michael & Janet Jackson

Безспорният любимец в класацията е дуета на Майкъл и Джанет Джаксън „ Scream “. Видеоклипът е дело на Марк Романек – троент притежател на Грами за късометражен филм, в това число и за „ Scream “.  Заснет е черно-бял,  съдържа футуристични детайли и коства 7 млн. $, които пресметнати към днешна дата вършат 10,5 млн. Сингълът излиза през май 1995 година и доближава до номер 5 в Billboard Hot 100.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР