Видеоклип с куче в предсмъртна агония потресе потребителите на фейсбук

...
Видеоклип с куче в предсмъртна агония потресе потребителите на фейсбук
Коментари Харесай

Изроди тровят с антифриз бездомните животни в Девня

Видеоклип с куче в предсмъртна мъка потресе потребителите на фейсбук страницата ANIMAL HOPE VARNA. В понеделник младото четириного, порода " Хъски ", часове наред е лежало в безпомощно положение на улица " Шипка " в град Девня, осведомиха от зоозащитната организация. През миналата нощ животното издъхва във ветеринарния кабинет на доктор Манолов във Варна. Причината за гибелта му е тежко отравяне с антифриз, сочат резултатите от кръвните проучвания на кучето.  

" Неговата мъка ще лежи на съвестта на всички, които са го подминали, и най-много на тези, които са позволили то да бъде на улицата и да пострада... ", разясниха от ANIMAL HOPE VARNA. От там са безапелационни, че животното е можело да бъде избавено, в случай че е било прието в болница навреме във ветеринарна клиника.  

Макар и със забавяне, в понеделник вечерта съзнателни девненци се пробвали да оказват помощ на животното. Най-напред се обърнали за подпомагане към клиниката на " Лъки Хънт ", само че се оказало, че в извънработно време там няма доктор. След това хората се свързали с " Анимал Хоуп Варна ", откъдето реагирали неотложно и транспортирали хъскито до кабинета на доктор Манолов в морската столица. По преценка на ветеринаря кучето е на година – година и половина и за него от известно време не са полагани грижи. За това свидетелства кърлежовата зараза (анаплазма), както и сведенията на девненци, съгласно които хъскито обикаляло региона от към един месец.    

Стойността на консумативите и медикаментите, които от зоозащитната организация са похарчили за спасяването на живота на хъскито, е 105 лв.. Толкова е трябвало да се откъснат от сърцето на стопанина му, с цел да помогне на своя правилен любим в сериозен за него миг. 

Тъй като кучето няма чип, към този момент не е известно кой е стопанинът на животното, нито какви са съответните условия, довели до неговата преждевременна и мъчителна гибел. Едно обаче е ясно – кучето е отровено с директен предумисъл и по всяка възможност няма да бъде последната жертва на незнайния към този момент нарушител. Умоляват се жителите, които имат повече информация, да дадат сведения в полицията или на персонално известие във фейсбук страницата " Девня – антична и модерна ". Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата към този момент са сезирани за гибелта на животното и занапред ще разплитат този престъпен случай. 

Защитата на животните от разнообразни прояви на нечовешко отношение, опазването на техния живот и здраве са уредени в Закона за отбрана на животните (ЗЗЖ) от 2008 година Според този закон свирепост по отношение на животни е всяко действие или безучастие, което предизвиква дълготрайно или повтарящо се страдалчество на животното, увреждане на здравето му или стрес. ЗЗЖ планува разнообразни административни санкции за проявена свирепост и нечовешко отношение към животните, в случай че казусът не съставлява закононарушение. 

С Дъждовни води бр. 33 от 2011 година в действие от 27.07.2011 година бе основан нов член 325 “б “ в Наказателния кодекс, който криминализира в състав на закононарушение жестокостта по отношение на гръбначни животни, причиняването на гибел, както и тежкото или трайното увреждане на такива.

В посочения член 325 “б “ от Наказателен кодекс се плануват две хипотези. Основен състав – по-леко незаконен, и дипломиран, за който глобата е по-тежка. В първия попадат случаите на “обикновена “ свирепост по отношение на животни, причиняването на гибел или телесни увреждания. За тях наказването е отнемане от независимост до три години и санкция от 1000 до 5 000 лв..

В квалифицирания състав попадат случаи, в които описаните прояви – увреждания или гибел, са породени с особена свирепост, по изключително непосилен за животното метод, например продължителни предсмъртни мъки или по метод и средства, рискови за мнозина, каквото е да вземем за пример убийството с огнестрелно оръжие. Тук наказванията са по-сериозни – отнемане от независимост от една до три години, т.е. има планувана долна граница от най-малко една година, а санкцията е от 2 000 до 5 000 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР