Видеоаферата от остров Ибиса предизвика тежка политическа криза в Австрия.

...
Видеоаферата от остров Ибиса предизвика тежка политическа криза в Австрия.
Коментари Харесай

Президентът на Австрия ще назначи днес новите министри в кабинета на Курц

Видеоаферата от остров Ибиса провокира тежка политическа рецесия в Австрия. Страната е изправена пред казус. По обед следва президентът да назначи министрите на местата, освободени през вчерашния ден от Партията на свободата. Скандалът с видеото обаче продължава. Във Виена чакат също през днешния ден да се появят нови компрометиращи записи, оповестява Българска национална телевизия.

``
реклама

За повторно от събота насам президентът на алпийската република направи послание към нацията. Той моли към своите сънародници за кураж и убеденост в превъзмогването на рецесията.

Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Това, което видяхме, е картина на политическо неуважение и пренебрежение, което прекрачва граници и разрушава доверие. Все още не знаем, какъв брой са огромни вредите от това. Мнозина считат, че това е типично и всички политици са идентични. Разбирам тази реакция след първия потрес, само че апелирам да се вгледате по-внимателно.
В своето послание президентът опита да вдъхне оптимизъм. Същевременно се обърна към политиците и им напомни за държавническата отговорност, която носят. Според австрийския президент моментът не е подобаващ за вадене на партийни дивиденти и изговаряне на изборни речи. Канцлерът Курц към този момент е подготвен с предложенията за нови министри, които да заемат освободените през вчерашния ден места.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Считам това за основна стъпка в гарантирането на сигурността в страната и способността ни за деяние на европейско ниво в идващите значими месеци. Правителството носи отговорност в Австрия, само че също по този начин и в Европейския съюз. Обещавам, че ще извърша тази отговорност по най-хубавия метод.
Последното към този момент не е доста несъмнено, тъй като в понеделник ще има избор на съмнение против Курц. В Народното събрание той има единствено 62 от 183 депутати. Така за първи път в историята на Австрия е допустимо да се стигне до назначението на длъжностен министър председател. В редиците на десните популисти през днешния ден също пораства напрежението. Очакват се нови записи. Освен това се подозира, че техният гарант е в личните редици.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР