Видео: Канал 3От 2009 г. досега са дадени над 500

...
Видео: Канал 3От 2009 г. досега са дадени над 500
Коментари Харесай

Деница Сачева: От 2009 г. досега са дадени над 500 млн. лв. за лични асистенти

Видео: Канал 3

От 2009 година до момента са дадени над 500 милиона лв. за персонални асистенти, и да се приказва, че държавното управление желае да спести нещо в размер на 2 месеца, е нещо безусловно погрешно, тъй като средствата за персонални асистенти у нас прогресивно нарастват. Въпросът е кое ще обезпечи резистентност на тази услуга, а това е законът. Тези закони бяха признати в пакет, те и в пакет би трябвало да бъдат обсъждани като въздействие един върху различен.

Това съобщи в  " Денят онлайн с Наделина Анева "  по Канал 3 Деница Сачева, министър на труда и обществената политика, във връзка изказвания на депутати от Българска социалистическа партия за България, че страната желае да спести пари за дните до 1 март.

" Бих желала да има малко повече доверие в държавните институции, тъй като това, което прави страната, е в действителност доста, изключително в региона на обществената политика. 216 000 са българите, получили работа тази година, бяха изплатени забавени заплащания, ето за какво тези хора заслужават и доверие, и почитание ", посочи Деница Сачева.

Темата за персоналните асистенти за хората с увреждания сигурно доста се политизира, означи министърът. " Но това не се случва през днешния ден, а е част от развой, който върви от много време. Това, което в действителност изисква честно и отговорно говорене, е че законът за персоналната помощ бе признат под напън, небрежно, без цялостна оценка за въздействието му. 

Ние непрекъснато измисляме някаква мантра, която считаме за универсалното решение, само че за хората с увреждания всеки случай е самичък за себе си. Законът има ограничаване по повод до края на тази година да могат да се включват в него хора 90 и над 90% с увреждания, само че и по-късно той ще основава несправедливости ", счита Деница Сачева, съгласно която проблемите, които занапред ще излизат, " ще демонстрират доста ясно, че философията на този закон е, че основава повече проблеми, в сравнение с взема решение проблеми ".

" На първо място това, от което хората се интересуват, е че сега работим за обезпечаване на грижи в домашна среда, тази стратегия за над 16 милиона лв. е за 2400 души на цялостен работен ден или 4800 души за по-четири часа. Надявам се да обхванем потребностите на всички тези хора отвън обсега на закона за персоналната помощ, датата е 1 март, това е значимата информация, която хората би трябвало да чуят ", разгласи общественият министър.

Дотогава се търсят благоприятни условия всяка община със лични средства да обезпечи хората през този интервал. " Това се прави в разнообразни места, опитваме да активираме стратегии с домакински обществен патронаж, да се търсят решения на място за съответната обстановка. Ще има хора във краткотрайно усложнение, само че не може да се приказва, че някой икономисва пари. Този закон бе показан като подобен, че сложно и едноактно взема решение проблемите на всички от 1 януари. От септември предходната година до януари броят на потребителите е повишен от 5000 на 20 000 души, което се смята за работещ закон към този момент ", регистрира общественият министър.

Тя изрази мнение, че " макар тези положителни настройки за оценка, считам че до края на март би трябвало да има оценка за въздействието на закона, с цел да забележим дали имаме успеваемост на персоналната помощ, дали се получава, и какво се случва с парите ни ". " Нека да изчакаме края на март, сега е дума против дума, избирам да учредявам мнението си върху съответни обстоятелства ", прикани Деница Сачева.

" Получихме сигнали, че се подписват контракти за персонални асистенти със синове и дъщери на възрастни хора, които даже не живеят там. Тогава в действителност ние оказваме помощ ли на тези хора, или осигуряваме спомагателен приход на тези фамилии? Нека да не вадим разнообразни проблеми и благоприятни условия, а да приключим цикъла от 6 месеца, да оценим въздействието на закона и тогава да забележим дали не би трябвало да бъде изменен ", изясни тя.

Министърът уточни и две европейски стратегии - Дългосрочна грижа и Патронажна грижа, която евентуално ще започва от март и е особено за хора над 60 години.

За персоналните асистенти, за злоупотребите с болнични, за втората пенсия и за закона за обществените услуги - цялото изявление в " Денят онлайн с Наделина Анева "  с министъра на труда и обществената политика Деница Сачева гледайте във видеото:

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР