Imaan Mazari-Hazir: Освободен под гаранция за адвокат по правата на човека, който нарече пакистанската армия „терористи“

...
Виден пакистански адвокат по правата на човека, който беше арестуван
Коментари Харесай

Виден пакистански адвокат по правата на човека, който беше арестуван по обвинения в тероризъм, получи освобождаване под гаранция.

Иман Мазари-Хазир беше арестувана от цивилно облечени полицаи, които влязоха в дома й около 03:30 ч. местно време в неделя, 20 август, след като тя направи реч, критикуваща могъщата армия .

Арестът й беше широко критикуван.

Анализатори казват, че репресиите са се увеличили след военни инсталации бяха нападнати през май от тълпи, протестиращи срещу ареста на бившия премиер Имран Хан.

"Има груба прекомерна реакция към събитията от 9 май. Но Истаблишмънтът не иска да бъде разглеждан като фокусиран единствено срещу партията Tehreek-e-Insaf [PTI] на г-н Кан в Пакистан. Така че сега те се насочват към различни сегменти от обществото", каза известният журналист Сирил Алмейда пред BBC.

Видеоклипове, широко споделяни в социалните медии, показват речта на г-жа Мазари-Хазир на митинг, организиран от правозащитната група на движението Пущун Тахафуз (PTM) в Исламабад, където тя остро критикува военните за предполагаеми отвличания, обвинение, което армията винаги е отричала.

"Вие сте спрени, сякаш сте терористи, докато истинските терористи седят в ЩК [пакистанските военни щаб]“, каза тя.

„Отвличане, а не арест“

Мигове преди да бъде арестувана в столицата, г-жа Мазари-Хазир публикува в X (известен преди като Twitter), че „неизвестни лица“ разбиват охранителните камери в дома й и че портата на къщата й е била „прескочена“.

Майката на г-жа Мазари-Хазир, Ширин Мазари, твърди, че служителите по сигурността са пренебрегнали заповедите за арест и правни процедури.

Г-жа Мазари, която е била министър на човешките права на страната при Имран Хан, публикува на X, че полицията е нахлула, претърсила е стаята на дъщеря й, конфискувала е телефона й и лаптоп, и я отвел насила.

"Дори не й позволиха да се съблече от нощните си дрехи", каза тя пред BBC на следващия ден.

Али Вазир, съосновател на правозащитната група PTM и бивш депутат, също беше задържан от полицията в Исламабад.

Двамата по-късно бяха изправени пред съд за борба с тероризма по обвинения в бунт и тероризъм. Полицията също ги обвини в разпространяване на антидържавни послания.

Г-жа Мазари-Хазир беше изпратена в съдебен арест.

Точно преди да бъде преместена в затвора, тя се втурна към майка си и я прегърна дълго. Ширийн, видимо притеснена, изглеждаше на ръба на сълзите.

'Закони за задушаване на несъгласието“

Муртаза Соланги, федералният министър на информацията и радиоразпръскването, каза пред Би Би Си, че речта на г-жа Мазари-Хазир е „осъдителен акт“.

"Дори не мога да си представя резултата от подобни изказвания. Пакистан е ядрена държава. Как може някой да каже, че командващият или главнокомандващият на армията, седнал в щаба е замесен в тероризъм?"

Но много наблюдатели възприемат тези арести като част от по-големи усилия за потискане на гласове, критични към военните.

Human Rights Watch, в изявление от миналия четвъртък, определи арестите като опит за „потискане на несъгласието, подчертавайки важността на спазването на надлежен процес“. >

„При арестуването на Имаан Мазари и други, пакистанските власти използват неясни, прекомерни закони за борба с тероризма, за да задушат несъгласието. Правителството трябва да поддържа правото на справедлив процес“, се казва в изявлението добавен.

Потребителите на социалните медии също реагираха остро.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР