Виден депутат от опозицията в най-новия член на НАТО изпита

...
Виден депутат от опозицията в най-новия член на НАТО изпита
Коментари Харесай

Балканската страна, където разкритията за корупция изпращат авторите им в затвора

Виден народен представител от опозицията в най-новия член на НАТО изпита на гърба си, че разкритията за корупция в страната изпращат създателя им в пандиза.

Небойша Медойевич прекарва съвсем 2 седмици зад решетките предишния месец, защото отхвърля да разкрие пред прокурорите детайлности, откакто упреква дългогодишния ръководещ хайлайф на Черна гора в корупция.

Депутатът е освободен на 13 декември, което съгласно него се дължи на острата интернационална реакция против задържането му, а " не на върховенството на закона, което е в действителност едва тук ", написа Bloomberg.
 Руските туристи имат нова обичана дестинация на Балканите, която Кремъл не харесва
Руските туристи имат нова обичана дестинация на Балканите, която Кремъл не харесва

Ето каква е повода за това

Арестът на Медойевич идва в основен миг за някогашната югославска република, опора на Запада в район, където към момента се усеща дългата ръка на Русия. Макар 620-хилядната страна да се освободи от въздействието на Москва след присъединението си към НАТО през 2017 година, тя е заобиколена от балкански страни, като Сърбия и Босна и Херцеговина, които към момента са въвлечени в битката за въздействие.

Въпреки че е най-напредналата по пътя на района за присъединение към Европейския съюз, тя е изправена пред големи трудности, преди да бъде призната за пълновръстен член, както е планувано през 2025 година

Черна гора би трябвало да направи повече за възстановяване на върховенството на закона, за отбрана на правата на индивида и самостоятелна правосъдна система и да се бори с незаконните групи, които придвижват опиати и изпират пари, съгласно Европейски Съюз. Блокът има несъгласия с някои от актуалните му членове като Полша, Унгария и Румъния, които оспорват демократичните му правила.
 Черна гора дава поданство против вложения
Още една балканска страна дава поданство против вложения. Колко коства то?

От програмата могат да се възползват 2000 души през идващите 3 години

" Критиката тук нормално се възприема като деяние против страната. Това се споделя всякога, когато някой стартира да приказва намерено за корупция ", споделя Медойевич пред Bloomberg.

Обвинение в прелом

Международната правозащитна организация Freedom House означи спад в демократичните стандарти на Черна гора в последния си отчет. " Репортери без граници " класират страната на 103-о място от 180 страни в своя ранглиста за независимост на медиите заради натиска на държавното управление върху медиите и офанзивите против публицисти.

Черна гора се управлява от президента Мило Джуканович, който се издигна в редиците на еднопартийната система на Югославия като съдружник на някогашния сръбски президент Слободан Милошевич. Той се отдели от Милошевич през 1997 година, с цел да се показа като твърдо прозападна фигура, преди да управлява публично делене на страната си от Сърбия през 2006 година
 Какво е икономическото въздействие на Русия на Западните Балкани?
Какво е икономическото въздействие на Русия на Западните Балкани?

И в кои браншове е съсредоточено то

Десет години по-късно, до момента в който се готви да причисли Черна гора към НАТО, той упреква Русия, че се пробва да го убие в опит за прелом по време на парламентарните избори.

Благодарение на политическия си имунитет - Джуканович е министър председател или президент съвсем непрекъснато от 1991 година насам - той предотвратява няколко следствия против себе си, в това число за контрабанда на цигари с Италия през Адриатическо море през 2005 година

" Арестът на Медойевич е индикативен за политическа система, която се характеризира с практикуване на персонална власт, а не с господство на закона ", споделя Тимъти Лес, началник на план на Форума за геополитика в Университета в Кеймбридж.
 Черна гора не е виждала толкоз туристи от 3 десетилетия. И чака да завоюва €1 милиард от това
Черна гора не е виждала толкоз туристи от 3 десетилетия. И чака да завоюва €1 милиард от това

Секторът способства за 23% от Брутният вътрешен продукт на балканската страна

" Репресиите на Джуканович против опозицията освен ще затруднят приемането на промените, нужни за присъединение към Европейски Съюз, само че впускането в авторитаризъм дава на мнозина скептици по отношение на разширението в Европейски Съюз задоволителни учредения за прекъсване на кандидатурата на Черна гора ", изяснява Лес.

Арестът на опозиционния народен представител не е единствената стихия, която обгръща нацията тази година. В общественото пространство изтече видеозапис, показващ по какъв начин предприемачът Душко Кнежевич, създател и ръководител на Atlas Group, дава 97 500 $ в брой на изтъкнат член на партията на Джуканович, която ръководи страната след рухването на Желязната завеса.

Разцепване на олигархията

Предполага се, че видеото е записано преди централната банка на Черна гора да поеме контрола над двете банки на Кнежевич предишния месец, когато лиши лиценза на Invest Banka и съобщи, че Atlas Banka се нуждае от финансова инжекция, с цел да се избави.

Кнежевич упрекна управляващите, че желаят да конфискуват имуществото му поради спора му с президента. В изказване до локалните медии предприемачът твърди, че заплащането е един от многото " приноси " за ръководещата партия. Тя отхвърля изказванията му, с претекста, че предприемачът се пробва да дискредитира " държавните институции и да дестабилизира Черна гора ".

Опозиционният народен представител Медойевич гледа с интерес обръщането на Джуканович против неговия " дълготраен финансист ", до момента в който чака окончателното решение дали ще се върне зад решетките. " Това може да е най-сериознoтo разединение в олигархията на Черна гора до момента ", счита политикът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР