Входът на парка. Снимките са направени на 4 май. ©

...
Входът на парка. Снимките са направени на 4 май. ©
Коментари Харесай

Ханове и пирамиди или какво стои зад Историческия парк край Варна

Входът на парка. Снимките са направени на 4 май.

© Цветелина Белутова Огромната бронзова скулптура на тракийски стрелец е толкоз огромна, че умерено може да бъде забелязана даже от автомагистрала " Хемус ". Тя символизира свободата и се намира в центъра на към момента незавършения и неоткрит Исторически парк до Варна. Другата ѝ цел е да притегля туристите към парка, който съгласно основателите би трябвало да бъде най-големият сходен в света. В него би трябвало да има освен (сравнително) достоверни възстановки на това по какъв начин и къде са живели траки, римляни и българи по тези земи, само че и посетителите да се хранят с достоверна за времевия интервал храна и да се учат на антични занаяти.

Историческият парк, който се намира в село Неофит Рилски, на 30 километра от Варна, се ръководи непосредствено от акционерното сдружение " Исторически парк " и би трябвало да отвори на 22 юни. Това е формалната част. Неофициалната е, че зад големите скулптури на този " Дисниленд " за ханове и траки наднича евентуална финансова машинация, която е в най-хубавия случай на ръба на закона. Но да стартираме подред.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Всичко наподобява наред

Събота заран е, когато екипът на " Капитал " идва в село Неофит, с цел да се срещне с доцент Николай Нинов – един от основателите на плана, дружно с изпълнителния шеф Ивелин Михайлов (пълното изявление на " Капитал " с него можете да прочетете тук). Строителните действия са на високи обороти, тъй като до откриването на първия стадий от парка остават по-малко от два месеца. Нинов се появява, само че обиколката на голямата строителна площадка се прави с Роман Георгиев, заместник-управител в сдружението.

Георгиев е разпален историк. Показва в елементи къде кое би трябвало да се намира и изяснява, че слабият прогрес макар градежите от две години насам се дължи на това, че по-голямата част от дейностите в действителност са подземен като превозване на тръби. Освен крепостта, кръстена " Баба Вида ", която играе ролята на вход, е съвсем подготвен и тракийският тюрзис (царска резиденция - бел.ред.), който в средата на май, още преди откриването, към този момент се употребява като фон за бъдещия филм " Диви и щастливи ". В селото от 2016 година работи и Неолитното населено място, дело на същия екип.

Дори надалеч от приключен, паркът наподобява внушително. Що се отнася до достоверността, която наподобява пожертвана на някои места, екипът споделя, че търси необятната аудитория измежду туристите, а не тази на " обичайно дребнавото общество " на историците. Средства най-малко на пръв взор не се пестят и упоменатата тракийска резиденция да вземем за пример е направена от мрамор.

Входа на тракийския тюрзис. Снимките са направени на 4 май.

Фотограф: Цветелина Белутова
Как 1 лев става 250 лв.

Всъщност извън всичко наподобява наред – до момента в който не стане дума за финансирането на плана. В интернет форумите към този момент от години се разисква дали това е добра инвестиция. Преобладаващото мнение е, че има големи сигнални лампички. Първата е методът, по който сдружението набира пари. " Исторически парк " има издадени в началото 50 хиляди, а по-късно 1 млн. акции с номинал 1 лева Всички те са изкупени и от документите от последното заседание на акционерите проличава, че 838 200 акции от всички са благосъстоятелност на четирима души – Николай Нинов, Силвия Попова, Николай Хитов и адв. Анатоли Савов, само че от протоколите на общите събрания и присъствалите на тях не излиза наяве по какъв начин са разпределени те и в кои лица са останалите. Въпреки това обещанието на изпълнителния шеф Ивелин Михайлов, общественото лице на плана, е, че дребните вложители ще имат метод да въздействат на взимането на решения.

Интересен е методът, по който се продават акциите и надлежно цената им. От издадени 1 млн. акции задачата на мениджмънта е да се продадат 350 хиляди от тях, като даден вложител би трябвало да си купи най-малко 200 бр. акции. В началото цената на един подобен пакет е 36 хиляди лева След това тя става 42 хиляди лева, а през днешния ден към този момент е 50 хиляди лева, или 250 лева за акция. Това значи, че теоретично компанията има пазарна капитализация от 250 млн. лева По същия метод обаче би могла да бъде и 500 млн. лева или даже милиард.

Цената на акциите се дефинира не по някакви ясни критерии, а единствено съгласно решението на набиращите капитал. Освен това няма оповестена процедура по набиране на капитал, което значи, че даже и някой да купи акции, това може да стане от действителен акционер, което значи, че парите ще постъпят в него, а не в касата на сдружението.

В случая вложителите си ги купуват от физическо лице, най-често представител на консултантската компания " Тогедър ", в която Ивелин Михайлов е шеф, против 250 лева Вместо да се издадат нови акции, всички пари се вливат в една обща сметка.

Във форумите в интернет могат да се намерят даже празни форми на договорите, които подписват претендентите за акционери – елементарна бланка за прекачване на скъпи бумаги на каквато цена бъде написана в него.

Има разнообразни ясни механизми, по които компании, търсещи капитал, могат да наберат подобен - единият от тях е през фондовата борса. Може би повода " Исторически парк " обаче да не е направил първично обществено предложение е, че фирмите, които излизат на борсата, подлежат на регулация и сходни ценови механизми не биха били вероятни.

В отговор на питане от " Капитал " Комисията по финансов контрол отговори, че по нейните критерии предлагането на акции на сдружението не съставлява обществено предложение на скъпи бумаги, тъй като " на страницата не е налично предложение за вложение ", затова кръгът от лица, към които е ориентирано, е под изискваните от закона 150 души и не попада в нейните пълномощия. Това е официално разглеждане на закона, само че оказва помощ на " Исторически парк " да избегне регулациите.

Комисията не бърка, само че още веднъж, единствено официално - сега на уеб страницата на парка фактически няма предложение за продажба на акции. В архивите на интернет обаче ясно може да се види по какъв начин е изглеждала страницата за вложители в края на 2017 година, както и по какъв начин информацията от нея градивно изчезва в продължение на месеци, до през днешния ден, когато след цялостен редизайн на уеб страницата към този момент не съществува.

В центъра на парка би трябвало да се намира голямо езеро на три етажа. Снимките са направени на 4 май.

Фотограф: Цветелина Белутова
Не акционери, а съдружници

Самият Михайлов обаче не крие, че общо вложилите са хиляда души, някои от които с крупни суми до 1 млн. лева Това не може да бъде верифицирано по явни аргументи, не е отразено и в Търговския указател. Самият той се разминава в изказванията - през септември 2017 година споделя, че " Исторически парк " към този момент е продал 250 хиляди акции на дребни вложители и остават още 100 хиляди Две години по-късно споделя пред " Капитал ", че продадените на дребни вложители са 200 хиляди

Обяснява, че гаранцията, че парите ще отидат в парка, а няма да останат в нечия сметка, е самият той и доверието на акционерите в него. Казва, че досега са събрани 70 млн. лева, а общо имат потребност от 250 млн. лева Първоначално планът би трябвало да коства 100 млн. лева – 50 млн. лева за общи строителни действия и 50 млн. лева за довършителни работи и съоръжение.

Самата емисионна цена на акциите наподобява се дефинира точно по този начин – прогнозната цена на плана, разграничена върху един милион, или броят на издадените акции. Казва още, че при откриването на парка в края на юни завършва набирането на средства от дребни вложители.

В отговор на голям брой запитвания за какво не набира капитал през борсата във видеата си Михайлов изяснява, че БФБ е такава единствено на думи и никоя огромна компания не е набирала сполучливо капитал през нея. Само по себе си това е или искрено непознаване на пазара, или умишлена илюзия - предишното лято " Градус " набра капитал и продаде остарели акции за над 80 млн. лева

Отрича да става дума за обществено предложение, макар че видеата му значително могат да бъдат тълкувани и по този начин. Нещо повече, пред " Капитал " той споделя, че компанията не продава акции, а " набира съдружници " и изцяло се пробва да избяга от определението " акционери ". В същото време обаче в празния контракт за покупко-продажба ясно е записано, че става въпрос за продажба на " акции " от " Исторически парк ".

Ивелин Михайлов, изпълнителен шеф на " Исторически парк "

Фотограф: Цветелина Белутова
Хан Михайлов

Ивелин Михайлов е представян като мотора и лицето на целия план. За хората, които се интересуват от парка, той е безусловно на всички места. Освен с медийни изяви Михайлов запълва времето си, като води редица седмични излъчвания в YouTube канала на компанията си " Тогедър ": " Големите финансови заблуди ", " За предприемачеството ", " Бедността е болест и ние я лекуваме " и, несъмнено, " Исторически парк – инвестиция с голям капацитет ". Към тях прибавяме и още стотици други клипове, които не са на седмична база. Иначе казано, Михайлов основава толкоз наличие, че всеки влогър би му завидял – изключително като се има поради, че той е и част от борда на шефовете в най-малко толкоз компании, колкото е и броят на видеопоредиците му.

Именно в поредицата за парка към този момент от години Михайлов пробва да убеди дребни вложители в това, че става дума за добра и чиста инвестиция. Обещанието към вложителите е, че един път откакто проработи изцяло паркът (което на доктрина би трябвало да се случи през 2022 г.), те ще стартират да получават въздържан приход от 5000 лева на година.

За да се случи това, съгласно изминал в интернет бизнес проект на сдружението от 2017 година (Михайлов споделя, че има нов) паркът би трябвало да одобри 300 хиляди туристи през първата си цялостна година и 600 хиляди туристи през четвъртата. Това значи в началото 800, а след това 1600 души всеки ден от годината. Цената на входа ще бъде 35 лева, само че това е относително малко перо в теоретичните доходи – съвсем всичко в атракциона, от пукотевица с лък до уроци по разнообразни типове занаятчийство, ще коства обилни суми.

Михайлов споделя, че това в действителност са консервативни оценки. Прогнозира, че през 2019 година, даже при по-малко от половин година за работа на под една пета от парка той ще одобри 200 хиляди туристи. Това ще значи много над хиляда души всеки ден.

Във видеопредаванията си Михайлов приказва за метода на финансиране на плана – от пазаруването на акции от физически лица до облигационните излъчвания с 40 и 20% рента, които сдружението отпуска при започване на плана, с цел да купи земята в село Неофит. Подобна рента приказва за много рисков план, в случай че тези по банковите капиталови заеми са към 3-4%, а по корпоративните облигации са малко по-високи.

Според уеб страницата земята, общо 13 декара, е купена през 2014 година, а през днешния ден Михайлов споделя, че " Исторически парк " продължава да изкупува земя в селото, тъй като проектите стават все по-амбициозни.

Съдбата на излъчванията облигации е неразбираема. В един от клиповете си Михайлов споделя, че те са погасени, в различен – че част от тях са превърнати в акции (но нарастване на капитала на сдружението с конвертиране в Търговския указател няма), а пред " Капитал " – че облигациите са изкупени " от моя компания или компания, близка до мен. " " Изкупени са, с цел да не усилваме броя на акциите. Иначе би трябвало да го увеличим, да вършим административни сделки с другите акционери, на които сме дали обещание да не ги товарим с спомагателни вноски ", споделя той. Според КФН има общо пет облигационни заема, издадени " при условия на частно разпространение ", което също не попада в тяхното поле.

Така наподобява проекта на приключения парк, само че съгласно Михайлов проектите към този момент са по-амбициозни и включват конна база и хотелска част. Отново съгласно Михайлов сдружението продължава да изкупува земя в селото и съответно към парка.

Фотограф: Цветелина Белутова
Обръч по български

Въпросът с околните до него компании и свързани лица е проблем по редица аргументи. Първият е, че Михайлов е дебитор самичък на себе си, което отваря една евентуална малка врата в законодателството. Ако едно сдружение банкрутира, то при ликвидацията на активите пари получават първо облигационерите и чак по-късно акционерите. В случай че цената на активите не е задоволителна, с цел да се покрие всичко, то печеливши са облигационерите, а акционерите по остарял български бит пият една студена вода.

Тук идва втората сигнална лампа. В началото на годината Българската национална банка (БНБ) санкции сдружение, в което Михайлов държи 54% от акциите - " Българска парична група ", с 15 хиляди лева Причината е привличане на влогове без лиценз за банкова активност.

Проблемите не стопират дотук. Михайлов, Николай Нинов и други хора в плана на процедура заплащат сами на себе си със събраните пари от прекачване на акции. След като една акция с номинал 1 лева се продаде за 250 лева, тя се влива в обща сметка, след което отива за действия в парка. Там те се поемат от " Трежър " – сдружението, на което е поверено цялостното художествено осъществяване на плана. То е благосъстоятелност 50/50 на Николай Нинов и Силвия Попова. Тъй като те са двама от общо четиримата огромни акционери, те са както възложители, по този начин и реализатори.

Самите акции се продават от консултанти на " Тогедър " - компания, в която Михайлов е шеф. Търсенето на вложители е нападателно, като се залага на познати способи - от обещания за големи облаги в бъдеще до по-емоционални подходи на тематика национализъм и културното развиване на България. Самият Михайлов обаче показва, че акциите не се продават от " Тогедър ", а от физически лица, които просто по случайност работят като консултанти във компанията. Голям брой хора като основателя на SmartMoney.bg Стойне Василев, който предизвестява чудещите се дали да влагат за евентуална машинация, стават жертва на персонални офанзиви във видеата на Михайлов.

В изявлението си пред " Капитал " Михайлов споделя: " Рискът за акционерите е аз като изпълнителен шеф да не давам поръчки на компании, близки до мен. " Добавя още " изпълнителите на художествената част сега са напълно следени, директно или индиректно " от него. А за вложителите споделя: " Не бих предложил на човек да влага в този план, в случай че не познава персонално изпълнителите. "

От парка разясняват, че огромна част от към този момент направените вложения са на базово и подземно равнище. Снимките са направени на 4 май.

Фотограф: Цветелина Белутова
През очите на един вложител

Иван Донев* (името е сменено) схваща за " Исторически парк " от телевизия " Блумбърг ", където Ивелин Михайлов гостува във към този момент несъществуващото предаване Boom & Bust. " Впоследствие разбрах за канала на " Тогедър " в YouTube, където имаше много неща за финансова просветеност, както и особено обособен раздел за парка ", споделя той. " Започнах да проверявам предаванията още от първия епизод и останах много впечатлен от размаха, с който се показва плана. "

Донев остава впечатлен и от сътрудниците на " Тогедър " – българските клонове на австрийските застрахователни компании Uniqa и GRAWE. Донев отива и на един от семинарите на " Тогедър ", където се среща с опциите за вложение в " Исторически парк " и " Асендинг " – друга обвързвана компания, която се занимава с вложението в парцели.

" Всичко изглеждаше отлично, споделя той. Млад и упорит екип с чудесна концепция за разпространение на българската просвета и подкрепяне на локалния бизнес. "

Донев стартира да се съмнява, когато пред него е показан бизнес проектът на парка. " Преди всичко това въобще не беше професионално създаден проект бизнес проект за инвестиция от подобен мащаб. Липсваха цели раздели, имаше големи пропуски в наличните звена, както и явна липса на опит в туристическия бизнес, споделя той. За сметка на това беше цялостно с ненужна информация, както и някои странни бисери – да вземем за пример концепцията защитата да следи всички, които вършат фотоси дали са си платили в допълнение за тях, да гони и глобява нарушителите. "

За декларираната предстояща численост туристи съгласно Донев са нужни " най-малко 300 тоалетни, 500 души кухненски личен състав, автогара от най-малко 300 места за рейсове, подземни паркинги и най-малко 50 душ кабини единствено за кухненския личен състав. " Вместо това в проекта намира шест стоянки за рейсове, един човек, който да прави кафе заран за плануваните към хиляда души, две зали за хранене и шест тоалетни – четири дамски и две мъжки. Общо за дейния сезон съгласно проекта от 2017 година се планува личен състав от 330 души на две смени. През неактивния - 50 души. " Дори и тези неща в бизнес проекта обаче са бели ядове по отношение на капиталовата страна на нещата, където батакът е доста по-голям. "

Когато Донев доближава до метода на предложение на акции и издаване на облигации, алените лампички се трансформират в сирени. " Макар и свързани компании, на пръв взор " Тогедър " и " Исторически парк " не вършат нищо нелегално. Всъщност обаче продават акции в нарушаване на закона. " Тогедър " продават акции с обещанието, че набират капитал за парка, само че се оказва, че акциите от дълго време са разпродадени в целия си размер от 1 млн. по 1 лева, които пари към този момент са постъпили в парка ", споделя Донев, който остава сюрпризиран, че това даже е доказано от Михайлов в обществен видеоклип.

" Акциите се продават по-късно от " Тогедър " за над 200 лева, като не знам каква е цената им сега. До наскоро на самия уебсайт имаше информация за продажба на към този момент продадените акции и тяхната цена ", споделя той. Информацията към този момент е отстранена от уеб страницата на " Исторически парк ".

Потенциалният вложител остава още по-неприятно сюрпризиран от обстоятелството, че сдружението по негови думи е авансово източено посредством емисията облигации. " Законовото нарушаване при облигационните излъчвания е, че решението за отпущането им не е взето от общо заседание на акционерите, които биха могли да предотвратят източване на сдружението, а единствено от управителния съвет. "

В последна сметка Донев взема решение, че няма да влага в " Исторически парк ". Много други обаче го вършат съгласно Михайлов. Във Фейсбук страницата на парка и " Тогедър " постоянно се споделят фотоси и на хора, които са си купили златни или фамилни карти по фирмената стратегия преданост, които включват в себе си понижен входни такси и отстъпки за атракциони в бъдещия работещ парк. Въпросните набрани 70 млн. лева, или каквато и да било по-голяма набрана сума, липсват от годишните финансови доклади. Дори и в оптималния случай да става дума за 200 хиляди продадени акции по 250 лева, макар че цената през по-голямата част от времето беше по-ниска, сметката не излиза с към 20 млн. лева

Една от опциите за спомагателен приход на парка е съораженията да се употребяват за снимане на филми. Снимките са направени на 4 май.

Фотограф: Цветелина Белутова
Мечтите са безвъзмездни – най-малко за някои

Никой не може да даде отговор на въпроса какъв брой от парите действително доближават до самия парк, само че такива сигурно има, тъй като дейностите в село Неофит Рилски не престават.

Междувременно планът става все по-амбициозен, най-малко на хартия. Дори без да е подготвен паркът и без да е направил и един лев доходи от вход, Михайлов и екипът му към този момент възнамеряват в допълнение уголемение, което да включва конна база, хотелска част " за по-платежоспособните ", образуване на събития и градеж отвън сегашните граници на плана.

Михайлов не дава и явен отговор по какъв начин счита да набере останалите 180 млн. лева, откакто споделя, че няма да бъдат продавани повече акции след откриването през юни. " В момента имам избран капитал, който е заделен за втората част от Историческия парк – той е към 12 млн. Сега август или септември ще го издърпам, когато стартираме да вършим втората част в самия комплекс, споделя той. Така имам на избрани места оставен капитал, който ще се подвига, само че в случай че кажа къде тъкмо ще се подвига, това значи да си наруша бъдещите вложения в същото място, тъй като и други хора ще прочетат това изявление, а това нарушава цикъла на умножаване на капитала, който аз съм провокирал. "

Така, като се изключи че не е ясно дали въобще има набрани 70 млн. лева, както и какъв брой от тях са вложени, не е ясно какъв брой пари ще губи сдружението от облигационните излъчвания с лихви сред 20 и 40%, изкупени от свързани сдружения.

На този декор Михайлов въпреки всичко е учудващо откровен. Като своя специалност във Фейсбук той е записал " продавач на фантазии ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР