Вградените в купето на Sion (точно 330) слънчеви клетки осигуряват

...
Вградените в купето на Sion (точно 330) слънчеви клетки осигуряват
Коментари Харесай

Sono Sion е първият сериен автомобил със слънчеви панели

Вградените в купето на Sion (точно 330) слънчеви кафези обезпечават електричество за изминаването на спомагателни 30 км всеки ден, добавени към близо 200-те километра, генерирани от батерията с потенциал 30 kWh. За да бъдат предпазени, клетките са покрити с поликарбонат, който е лек и здрав в същото време. Електромоторът е с мощ 80 kW.

Макар механически това да не е автомобил, задвижване само от слънчева сила, това е първата крачка към сходно возило.

Начинанието стартират живеещите в Мюнхен Лорен, Навина и Йона (Laurin, Navina и Jona), които отделят три години в създаването на автомобил, който да е самостоятелен от горива. Начинанието им се организира в гаража на един от тримата запалянковци.

Целта им е да основат наличен електрически автомобил. Миналият юли те започват компанията Sono Motors и паралелно с това стартират акция за набиране на средства в Indiegogo, с цел да могат да създадат два прототипа за презентация и проби. Кампанията е извънредно сполучлива, набират към 600 000 евро и над 1100 предварителни поръчки.

Първоначалната концепция е основаването на две версии на Sion: Urban с цена 12 000 евро и батерия 14,4 kWh, задоволителна за пробег от 75-90 км, и модел Extender, чиято цена да е 16 000 евро, а пробегът до 250 км. Ниският пробег обаче не се харесал на хората, участващи в акцията за набиране на средства, по тази причина триото се стопира единствено върху модела Extender. Първоначално те считали той да е 6-местен, само че стиган до решението за обичайната 5-местна настройка за понижаване на индустриалните разноски.

Цената на модела Sion ще е 16 000 евро, като в нея не е включена цената на батерията, която ще се лизингова. Другият вид е да бъде платена в задатък, която ще се равнява на към 4000 евро.

Интересна характерност е опцията за в двете посоки зареждане, което ще рече, че автомобилът може да се трансформира в мобилна зарядна станция с мощ до 2,7 kW. Ще се поддържа опция за бързо зареждане, само че нищо по тематиката не се оповестява от компанията. В арматурното табло пък е вграден специфичен мъх който спомага за пречистване на въздуха.

Доставките на модела са планувани за 2019 година

Още вести може да откриете на нашата Фейсбук страница ТУК.

Четете още:

Renault-Nissan стана най-големият авто производител в света

С двоен пробег Renault Zoe взима София – Пловдив за 3 лв. (тест драйв)

RR Phantom: новият транспорт на кралски особи, милионери и звезди
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР