Везана чантичка на някогашната видна софийска красавица Виола Каравелова –

...
Везана чантичка на някогашната видна софийска красавица Виола Каравелова –
Коментари Харесай

Везмото на Виола Каравелова на изложба в НИМ - slava.bg

Везана чантичка на тогавашната видна софийска хубавица Виола Каравелова – сестрата на Лора, и завивка от шевици от вкъщи на майка й Екатерина Каравелова са измежду експонатите в изложбата на Националния исторически музей „ НаРодно везбено изкуство”.

Експозицията, която ще може да се види до септември, показва забележителни достоверни шевици от разнообразни райони на страната: Дупнишко, Самоковско, Плевенско, Ловешко, Македонска етнографска област.

Показан е „ преоформен “ текстил от началото на XX век, при чието основаване са употребявани везбени детайли от автентично обичайно облекло от XIX век. Експонатите са част от сбирките „ Шевици “ и „ Традиционни тъкани “ на НИМ.

Временната галерия е осъществена като част от план „ Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията “, финансиран от Национален фонд „ Култура “. Експонираният текстил наблюдава прекосяването и предаването на традицията в съвремието – техниката на направа, все по-засиленото търсене на смисъла и признака в шевицата от тези, които я създават.

Чрез включване на живи носители на традицията от разнообразни райони на страната, в комбиниране с най-хубавите мостри от богатата сбирка на НИМ, се основават нови благоприятни условия за разбиране, осмисляне, запазване и разпространение на културното ни завещание.

Изложбата разкрива пред посетителя тази забавна наклонност от началото на предишното столетие, която дава нов живот на излезли от приложимост детайли от обичайното облекло и тъкани. Любопитни експонати са свързани с живота на значими фигури от това време: освен с Екатерина Каравелова и нейната щерка Виола, само че и например с хаджи Вълчо от Банско – изтъкнат възрожденски търговец, ктитор на Зографския и Хилендарския манастир, считан от някои откриватели за брат на Паисий Хилендарски. Част от експонатите са свързани с царската сбирка и показват дарени на фамилията покривки, пристигнали в музея след битуването им в фамилията на Васил Коларов, министър-председател на България през 1949 година

Източник: Монитор
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР