вейцарските избиратели отхвърлиха с голямо мнозинство инициативата на дясната Швейцарска

...
вейцарските избиратели отхвърлиха с голямо мнозинство инициативата на дясната Швейцарска
Коментари Харесай

Швейцарците са против ограничаване на миграцията от ЕС

вейцарските гласоподаватели отхвърлиха с огромно болшинство самодейността на дясната Швейцарска национална партия (ШНП) за денонсиране на пакта с Европейски Съюз за свободно придвижване на хора. Това демонстрират прогнози резултати, обявени от Швейцарското радио и телевизия, представена от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според частични резултати от днешния плебисцит предлагането е отхвърлено - 63 на 100 са били срещу, а 37 % - "за ".

Референдумът по въпроса за съглашението с Европейски Съюз, провокиран от ШНП, най-голямата политическа мощ в Народното събрание, беше общопризнат като значим тест за настройките към чужденците, които съставляват една четвърт от популацията на Швейцария, отбелязва Ройтерс.

ШНП се пробва да върне на страната контрола върху имиграцията, употребявайки някои от доводите, употребявани и от политиците, които подкрепяха Брекзит в навечерието на английското излизане от Европейски Съюз. Партията обрисува мрачна картина по какъв начин млади чужденци изместват по-възрастните швейцарци, жилищата нарастват, учебните заведения и превозът са претрупани и се строи безсистемно.

Опонентите на предлагането акцентират, че то ще лиши бизнеса от квалифицирани служащи и ще торпилира и другите съглашения, които усилват достъпа на нечленуващата в Европейски Съюз Швейцария до единния европейски пазар.

Съгласно швейцарската система за директна народна власт референдумът можеше да принуди държавното управление да анулира едностранно съглашението за свободното придвижване, в случай че при договарянията, които щяха да последват, не се стигнеше до договореност то да бъде прекъснато по взаимно единодушие, сюжет, който беше доста малко евентуален.

В съглашението обаче е записана и по този начин наречената "гилотинираща уговорка ", т.е. в случай че свободното придвижване бъде прекъснато, това значи, че автоматизирано се анулират и всички останали двустранни съглашения като да вземем за пример за транспортните връзки по суша и въздух, за омекотен търговски режим, в региона на науката и други.

Към 2019 година от 2,1 милиона, живеещи в Швейцария чужденци към 68 % са били жители на Европейски Съюз, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, които дружно с Швейцария са членове на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕФТА).

Пактът също по този начин дава опция на швейцарците да се движат свободно из Европейски Съюз - над 450 000 от тях живеят в съюза.

Щом резултатите от референдума бъдат доказани, държавното управление може да се заеме с другото си най-голямо външнополитическо главоболие: буксуващия контракт за подсилване на връзките с Европейски Съюз, с който съгласно критици Швейцария ще отстъпи прекомерно доста суверенитет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР