ВЕЦ „Моста“ на дружеството „Касиопея 7“, която според Търговския регистър

...
ВЕЦ „Моста“ на дружеството „Касиопея 7“, която според Търговския регистър
Коментари Харесай

Водна централа на бившия царски екоминистър Долорес Арсенова точи водата на Шумен


Водноелектрическа централа „ Моста “ на сдружението „ Касиопея 7 “, която съгласно Търговския указател е благосъстоятелност на някогашния екоминистър Долорес Арсенова, е употребила повече от позволените количества вода от язовир Тича през м. година Това написа Диана Желязкова за уеб страницата "За истината ", който сплотява проверяващи публицисти от страната, написа offnews.bg. Информацията за превишаването на лимита е от публично писмо на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) от 16 януари т. година, изпратено в отговор на въпроси от шуменския общински консултант Добромир Драев.

През 2019 година Водноелектрическа централа „ Моста “ е имала право да преработва вода единствено посредством дребната си турбина, като употребява само водите изпускани планово от язовира в река Голяма Камчия. За предходната година Министерство на околната среда и водите е издало позволение за 18,9 млн. куб. м. вода.

Водната централа обаче е надхвърлила позволения размер с 856 хиляди куб. м., оповестяват от екоминистерството.

„ След осъществена инспекция от Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ е открито, че за интервала от 1 януари 2019 година до 31 декември 2019 година посредством Водноелектрическа централа „ Моста “ са употребявани общо 19,816 милиона кубика вода и създадената сила от централата за същия интервал е 458,23 кВ, осведомят от Министерство на околната среда и водите. Установено е превишение на позволените размери в размер на 856 хиляди кубически метра за година. За установеното нарушаване на сдружението „ Касиопея 7 “ ЕООД ще бъде формиран акт за определяне на административно нарушаване “.

Разрешение за градеж макар митингите

Изграждането на водната централа „ Моста “ на язовир „ Тича “ провокира кавги и публично неодобрение в продължение на години. Разрешението за строителството й, макар митингите на жителите, беше подписано през 2005 година, безусловно в последните работни дни на тогавашния министър на околната среда Долорес Арсенова. Проврка в Търговския указател демонстрира, че сдружението – притежател на централата „ Касиопея-7″, записана в София, е благосъстоятелност на Арсенова и брачна половинка й, записани като съдружници с равни дялове.

Строежът на централата стартира през 2008 година и провокира митинги в Шумен, Търговище и Велики Преслав. Не единствено жителите, само че и локалните управляващи в трите града показаха опасенията си, че цнтралата ще стане причина за рецесия в доставките на питейна вода от язовир „ Тича “ за 200 хиляди души.

За да успокои страховете, екоминистерството провежда през 2008 година в Шумен социална полемика с присъединяване на специалисти и прдставители на държавното управление, които уверяваха жителите, че централата няма да заплаши водния баланс на язовира. Тогавашният зам.-министър на екологията Любка Качакова персонално даде обещание, че електроцентралата няма да лиши никого от вода. Същите гаранции дадоха и проектантите на ВЕЦ-а.

За кого (не) важат лимитите?

Пак през 2008 година тогавашният кмет на Търговище доктор Красимир Мирев изпрати публично питане до Министерство на околната среда и водите дали ВЕЦ-ът няма да заплаши водоснабдяването от язовир „ Тича “. И още веднъж получи увещание от зам.-министъра Любка Качакова, че такава заплаха не съществува. От писмото на Качакова обаче излиза наяве, че водната централа ще употребява съвсем толкоз количества от язовир „ Тича “, колкото е общото ползване за поливане и за битово водоснабдяване на Шумен, Търговище и Преслав.

През 2005 година на “Касиопея-7 ” ЕООД – София е позволен предел 74,6 милиона кубически метра годишно за произвеждане на електрическа енергия чрез Водноелектрическа централа “Моста”, при съществуване на свободни водни маси, след облекчаване на предпочитаните водоползватели. В същото време ВиК – Търговище е с позволен предел 6,3 млн. куб.м. годишно, ВиК – Шумен е с позволен предел от 20 млн. куб.м. годишно за водоснабдяване на Шумен и Велики Преслав, а „ Напоителни системи” имат предел от 40 млн. куб. м. на година за напояване. Данните са посочени в отговора на тогавашния зам.-министър Любка Качакова до кмета на Търговище и са представени в медиите.

Водноелектрическата централа „ Моста “ влезе в употреба през юни 2010 година, след позволение от Министерство на околната среда и водите, издадено за период от 10 години. Според него ВЕЦ-ът трябваше да получава 5 куб. м. вода в секунда от кулата за мелиоративни потребности и да създава 2 мегавата електрическа енергия на час. Подаването а вода обаче трябваше да бъде спряно, в случай че размерът на язовира падне под 260 млн. куб. м. Изпълнението на изискванията и следенето на положението на язовира бяха предоставени на „ Напоителни системи “.

В началото на 2014 година тогавашният регионален шеф на Шумен Венцислав Венков още веднъж подава сигнал, че Водноелектрическа централа „ Моста “ заплашва с водна рецесия трите града. Тогавашният началник на ВиК-Шумен Светлозар Дамянов предизвестява, че водноелектрическата централа продължава да източва язовир „ Тича “, макар ниското равнище на водата там.

Според наредбите на закона, използването на вода за рандеман на електрическа енергия би трябвало да спре, когато водата в язовира падне до избрания предел, само че притежателите на Водноелектрическа централа „ Моста “ са съумели да получат позволение за увеличение на количеството вода за рандеман на ток, гласи сигналът на Дамянов. Той показва, че централата неведнъж е надхвърлил позволения годишен предел, защото е пуснала в употреба втора дребна турбина, а екоминистерството е нараснало съвсем двойно екологичния поток, който би трябвало да се изпуска от язовира.

От ВиК-Шумен също са изпратили две писма с предизвестия, че поради втората турбина и повишения екологичен оток, водата в язовира е паднала под санитарния най-малко. Депутатът от Българска социалистическа партия Иван Иванов пък упорства, че активността на Водноелектрическа централа „ Моста “, „ която мъти водата на три града с надвишените си предели “, би трябвало да бъде предадена на прокуратурата.

Централата обаче продължава да работи и до тази година, въпреки че от 2019 година е в употреба единствено дребната й турбина. От началото на 2019 година досега не са разрешавани води от язовир „ Тича “ за електропроизводство, споделят от Министерство на околната среда и водите и допълват, че Водноелектрическа централа „ Моста “ е можела да преработва само водните количества, изпускани за екология.

Министерство на околната среда и водите: Няма заплаха от режим на водата

Не се постанова ограничение на питейно-битовото водоснабдяване от язовир „ Тича “, твърдят от Министерство на околната среда и водите и показват данни за положението на водоема при започване на 2020 година.

За язовир „ Тича “ министерството е издало разрешителни за водовземане на следните сдружения и компании:

– ВиК-Шумен за питейно-битово водоснабдяване с предел до 29 млн. куб. м. годишно.

– ВиК-Търговище за питейно-битово водоснабдяване с предел до 9,49 млн. куб. м. годишно.

– Напоителни системи ЕАД – за напояване с предел до 40 млн. куб. м. годишно.

– „ Касиопея- 7 “ – за електропроизводство посредством подязовирна Водноелектрическа централа „ Моста “ с предел до 28 млн. куб. м. годишно.

– „ Трейдиом “ – за електропроизводство с предел до 28 млн. куб. м. годишно.

От началото на 2019 година досега Министерство на околната среда и водите е разрешавало единствено предпочитаните водовземания – 40 млн. за напояване, 38,5 млн. за питейно битово водоснабдяване и 18,9 млн. за обезпечаване на екологичните потребности, настояват от министерството. Не са разрешавани количества за електропроизводство, с изключение на планувани изпускания.

През 2019 година в язовир „ Тича “ е регистриран приток от 32 млн. куб. м. вода, което дефинира притока като присъщ за доста суха година. В случай, че и през т.г. се резервира наклонността за приток в изискванията на суха година и поради, че ВиК- сдруженията употребяват приблизително по 3,2 млн. куб. м. месечно и се освобождава по 1,58 млн. куб. м. месечно за екологични потребности, водите на язовира ще бъдат задоволителни за питейното водоснабядване през годината на градовете Шумен, Търговище и Велики Преслав, твърдят от Министерство на околната среда и водите.

Независимо от това, поради ниския приток през 2019 година, екоминистерството е подхванало превантивни дейности и през януари т.г. от язовира се освобождават единствено 0,218 млн. куб. м. за минимално позволен оток в река Камчия. „ Тези понижени количества не са задоволителни за естествена работа на дребната турбина на Водноелектрическа централа „ Моста “, заради което от 1 януари 2020 година водната централа не работи “, оповестяват от Министерство на околната среда и водите.

Министерството е уведомило сдружението „ Напоителни системи “, че при продължаващо засушаване е допустимо да се ограничи водата за напояване това лято.

Обемът на язовир „ Тича “ към 8 януари 2020 година е 170,375 млн. куб. м., което съставлява 54,6 % от общия размер, съгласно данните на Министерство на околната среда и водите. „ Предвид % на запълване и идния интервал, през който се чака постъпване на максимален приток в язовира – от февруари до май, не се постанова ограничение на питейно битовото водоснабдяване “, се споделя в писмото от Министерство на околната среда и водите, подписано от зам.-министър Красимир Живков.

https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Vodna-tcentrala-na-bivsh-ekoministar-e-polzvala-poveche-voda-ot-razres_719958.html
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР