Ветровитите пасища на височина под морското равнище в северна Нидерландия

...
Коментари Харесай

Великото преселение на гроздето: Климатичните промени изместват производството на вино на север

Ветровитите пасища на височина под морското ниво в северна Нидерландия надали са типичното място, където бихме си показали, че се отглежда гроздето за виното ни - надалеч от слънчевите хълмове на Франция и Италия. Но тъкмо там Руби ван Кревел е решила да засади лозята си. Производството на вино се измества на север от нормалните си ширини, подтиквано от резултатите на климатичните промени.

В последните години световното стопляне даде опция на хора от нормално по-студени места като Нидерландия да вършат вино, а това преди е било немислимо. Тясната линия сред 35-ия и 50-тия паралел обичайно е оптималната зона за развъждане на лозя съгласно Кийс ван Леувен, професор по лозарство в университета в Бордо. Но това се трансформира с покачването на температурите. " Ако си над 50-тия, е прекомерно студено, а в случай че си под 35-ия - прекомерно топло. Сега, с смяната на климата, тези географски ширини ще се изместят ", споделя ван Леувен.

32-годишната Кревел ръководи винарната Wijntuin Ronja с колегата си Айл ван Маанен. " Никога не се захващаш с произвеждане на вино в Нидерландия поради пари, би трябвало да си малко вманиачен ", споделя тя пред Politico. Подобно на едноименната героиня от детската книга на Астрид Линдгрен " Роня, дъщерята на разбойника ", на която е кръстена винарната, тя провокира ориста. С насаждения, ситуирани над 52-ия паралел, северно от Харлем, винарната не употребява химически пестициди или торове за лозята. Това основава спомагателни затруднения, защото влажността в района усилва риска от гъбички.

Макар изменението на климата да отвори нови благоприятни условия за винопроизводителите на север, то нанесе вреди на лозарите на юг, които в този момент са изправени пред по-големи закани от суша и пожари. Преминаването към сортове, по-устойчиви на новите климатични условия, обаче заплашва да наруши вековни обичаи и повдига въпроси за това по какъв начин жадните за вода лози могат да се отглеждат стабилно отсега нататък.

Лозарството от ден на ден се популяризира в Англия, Белгия, Нидерландия, даже Швеция. " Те несъмнено могат да бъдат считани за спечелили. А тези в най-топлите региони евентуално ще бъдат губещите ", счита ван Леувен.
Сортовете се сменят, с цел да се избави виното
Изменението на климата усилва вероятността от суша в горещите региони, понижава реколтата и заплашва опцията за произвеждане на вино тук-там като Южна Испания, Франция, Кипър и Сицилия. Изправени пред все по-сухи сезони, фермерите постоянно прибягват до напояване на лозите, само че това от своя страна натоварва водоизточниците и по тази причина се оказва краткосрочно решение. Потреблението на вода за напояване в Испания се е нараснало шест пъти от 1995 година до 2015 година, а че 70% от покачването се дължи на напояването на лозите в Ла Манча - изсъхнало, само че плодородно плато.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР