Ветровете, които причиниха сериозни щети в Западна и Централна Европа

...
Ветровете, които причиниха сериозни щети в Западна и Централна Европа
Коментари Харесай

Професор Рачев: Силните ветрове са много полезни

Ветровете, които предизвикаха съществени вреди в Западна и Централна Европа доближиха и България. На някои места у нас хората следиха жълтеникави облаци - буря, която отнемаше от видимостта на водачите. 

" Това е нещо напълно естествено. Случва се 2-3 пъти, 10 пъти годишно... ", акцентира климатологът проф. Георги Рачев пред Bulgaria ON AIR и уточни няколко случая с ветрове над 100 км/ч през 2018 година у нас.

" Такъв ни е климатът, а и релефът от време на време дава опция за в допълнение увеличаване напразно. Хубавото е, че няма потърпевши хора, само че паленето на огън в такова време е убийствено! ", изясни проф. Рачев. Той означи, че мощните ветрове са доста потребни през тази част на годината, тъй като ще изчистят въздуха.

Климатологът сподели още, че хората би трябвало да се приготвят по отношение на природата, с цел да имат опция да преодолеят това, което може да се случи. Температурата в световен мащаб се покачва, уточни проф. Рачев и цитира авторитетно проучване, което демонстрира, че лятото на 2018 година е най-топлото, откогато съществуват метеорологични наблюдения в Европа. По думите му покачването на градусите е доста съществено.

" Дъждовното и влажно време сътвори чувството за студено време. Юни и юли бяха по-топли от естественото. Като включим и август месец, лятото в България си отива с над един градус над естественото. Това ще докара до доста качествена годишна продукция. Ще извадим една от най-хубавите реколти на слънчоглед ", разясни климатологът.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР