Ветото, наложено от президента Румен Радев върху Закона за устройство

...
Ветото, наложено от президента Румен Радев върху Закона за устройство
Коментари Харесай

Регионалната комисия отхвърли ветото на Радев за дивото къмпингуване

Ветото, наложено от президента Румен Радев върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, беше отхвърлено. Това взеха решение депутатите от районната комисия. То беше преодоляно с 13 гласа, а 6 депутати от Българска социалистическа партия го поддържаха.

За окончателното му отменяне следва ветото да бъде прегледано и в пленарната зала.

Законът за устройство на Черноморското крайбрежие беше признат на второ четене в Народното събрание на 13 юни, като в него бяха написани санкции за дивото къмпингуване. По предложение на ръководителя на районната комисия Искрен Веселинов бяха написани и текстове, съгласно които разпъването на палатки и кемпери да е разрешено единствено в къмпингите и в особено обособобени зони отвън тях. Според измененията изискванията и местата ще се дефинират с разпоредба от министрите на районното развиване, туризма, околната среда и земеделието. Срокът за правенето е 6 месеца. След това има 1 година период, в който няма да има наказания, и санкциите би трябвало да са в действие от 2021 година Предвижда се до 1000 лева санкция за палатка, кемпер или каравана върху дюни.

Законът беше върнат за ново разискване от Радев на 24 юни. Като в претекстовете беше написано, че не се опълчва на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти. Но режимът за „ диво къмпингуване “ става по-рестриктивен, като се вкарват обилни ограничавания спрямо досегашния ред.

" Президентското несъгласие не е борба, а инструмент за балансиране сред другите управляващи ", съобщи секретарят на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева по време на дебатите. Тя напомни, че връщането е отчасти и не е за целия законопроект, защото " досегашният демократичен режим за диво къмпингуване минава в рестриктивен режим ".

„ Никой в никакъв случай не е имал предпочитание да не разрешава основаването на условия и да лимитира конституционни права на жителите да прекарват своето време по метод, по който те пожелаят “. Така депутатът от ГЕРБ и зам.-шеф на комисията Александър Ненков отговори на Друмева, като акцентира, че постоянно, когато има несъгласие - Народното събрание се отнася съществено към него, само че в този случай той не е склонен с претекстовете. Ненков моли да не се политизира въпросът. И попита кой носи отговорност, когато след диво къмпингуване природата е останала нечиста.

" 100 хиляди лв. коства на общината да почисти Шабла след диво къмпингуване ", добави още шефът на комисията Искрен Веселинов от " Обединени патриоти ".

В поддръжка на текстовете и превъзмогване на ветото е също и Младен Шишков от ГЕРБ, който изясни, че също е фен на къмпингуването, само че на подобаващи за това места и акцентира, че най-важно е да се пази природата. Защото нерегламентираното къмпингуване може да нанесе съществени провали върху нея.

Дора Янкова от Българска социалистическа партия уточни: " Нека отхвърлим текстовете и да подкрепим ветото, с цел да се успокои обществото ". Мирослава Петрова от " Бетономорие " също прикани народните представители да одобряват ветото. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР