Ветото на президента Румен Радев върху новия модел за финансиране

...
Ветото на президента Румен Радев върху новия модел за финансиране
Коментари Харесай

Финансирането на партиите и машинното гласуване отново в парламента

Ветото на президента Румен Радев върху новия модел за финансиране на политическите партии и ограничението на машинното гласоподаване – с това ще стартират депутатите първото за седмицата пленарно съвещание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Държавният глава върна за ново разглеждане в пленарна зала текстове Закона за държавния бюджет за 2019 година, с които се дава опция политическите партии и обединения да бъдат финансирани с дарения на юридически лица и еднолични търговци. Според Радев това ще подчини политическите сили на бизнеса, а това уронва конституционните устои на българската народна власт.

До въвеждането на отворения модел на финансиране се стигна откакто депутатите понижих държавната дотация от 11 на 1 лев на получен автентичен глас.

В рамките на съвещанието депутатите ще обсъдят и измененията в Изборния кодекс, които плануват въвеждане на ограничавания на машинния избор. Първоначалното предложение, под което се подписаха депутати от ГЕРБ, „ Обединени патриоти “ и „ Воля “, предвиждаше да не гласуваме с машини на локални и парламентарни избори, само че след това поддържа концепцията изборите за парламент да отпаднат от ограничаването. Така, в случай че новите проби бъдат признати, няма да имаме опция да гласуваме машинно само при изборите за кметове и общински съветници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР