Ветото на президента Румен Радев върху двата текста от Закона

...
Ветото на президента Румен Радев върху двата текста от Закона
Коментари Харесай

Ветото на президента мина в парламента

 Ветото на президента Румен Радев върху двата текста от Закона за изключителното състояние - за глобите при разпространяване на подправени вести и за пределните цени на всички артикули мина в Народното събрание. При новото разглеждане на закона депутатите отхвърлиха текстовете със 118 гласа, единствено 14 гласоподаваха " за ", а 56 се въздържаха.

Депутатите се събраха изключително през днешния ден, откакто през вчерашния ден Радев разгласи, че ще върне за ново разглеждане част от текстовете в закона. Мотивите му са, че някои от текстовете няма да важат единствено в изключителното състояние поради метода, по който са записани, нарушава се правото на свободно слово.

В текстовете за ограничение на спекулата пък няма легална формулировка за това какво са " голословно ниско цени " и по какъв начин се разграничават те от времето, в което няма изключително състояние. По-рано депутатите поддържаха единомислещо ветото на изключително съвещание на правната комисия, а доскоро го гласоподаваха и в пленарната зала. Така двата текста от закона, който бе признат дефинитивно предходната седмица в петък, няма да важат.

Това бе 20-то несъгласие на президента и първото му за 2020 година Последното беше наложено на 26 юли 2019 година върху Закона за военното разузнаване.

Сред законите, на които президентът наложи несъгласие са: Закона за концесиите, Закона за запазване на околната среда и водите, Закона за защитата и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата неплатежоспособност, Закона за приватизация и следприватизационен надзор, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната благосъстоятелност, както и Закона за корпоративното подоходно облагане, върху Изборния кодекс и върху ратификацията на закупуването на F-16.

Заседанието в пленарната зала продължи малко над два часа, в които депутатите развълнувано спориха. Чуха се обвинявания в опити да се политизира изключителното състояние, а националните избраници Спас Гърневски от ГЕРБ и Стоян Мирчев от Българска социалистическа партия след забележка и наказване от председателката на Народно събрание Цвета Караянчева за острия си език.

" Винаги в тежки времена в България вашата партия се е държала безконтролно и се е занимавала с терористичните ви и болшевишките ви ползи. ", стартира гневна тирада против комунизма Гърневски и по този начин получи наказването си.

От парламентарната естрада прозвуч и лирика - от страна на Александър Симов от Българска социалистическа партия, а по-късно се изпадна в поредност от персонални пояснения.

" Ние не излязохме в грипна почивка, с цел да покажем единение пред българския народ и да вдъхнем кураж на всички. Не съумяваме да покажем това през днешния ден ", сподели Искрен Веселинов от " Обединени патриоти " и прикани за рационален звук и примирение.

" Миналата седмица на петък 13-и се случи нещо историческо и аз се гордеех, че успяхме да реализираме нещо дружно в името на българските жители. Много ми се желае през днешния ден като излезем всеки да намерения в профил какъв сигнал подава Народното събрание към обществото. Искам да ви кажа, че напълно не е добър. Хората започнаха да са по-солидарни в сравнение с са били в миналото. А ние какво реализираме с тези кавги? Днес може единствено да ме е позор. Сега е най-важното да запазим здравето на българските жители ", съобщи от трибуната депутатът от ръководещите Александър Ненков.

От Вътрешна македонска революционна организация пък желаеха от партия " Воля " да участват на съвещанието. " Цяла парламентарна група да не е ангажирана с проблемите на България, не е възможно. Нямам срещу отново да участват по дъждобрани ", сподели депутатът Юлиан Ангелов.

Спорните текстове бяха прегледани от депутатите още сутринта на Правна комисия. След приключването на работата там, съвещанието мина ненадейно бързо и с консенсус.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР