Ветото на президента Румен Радев върху двата текста от Закона

...
Ветото на президента Румен Радев върху двата текста от Закона
Коментари Харесай

Президентското вето мина в парламента

Ветото на президента Румен Радев върху двата текста от Закона за изключителното състояние - за глобите при разпространяване на подправени вести и за пределните цени на всички артикули мина в Народното събрание. При новото разглеждане на закона депутатите отхвърлиха противоречивите текстове със 118 гласа, единствено 14 гласоподаваха " за " тях, а 56 се въздържаха.

Депутатите се събраха изключително през днешния ден, откакто през вчерашния ден Радев разгласи, че ще върне за ново разглеждане част от текстовете в закона. Мотивите му са, че някои от текстовете няма да важат единствено в изключителното състояние поради метода, по който са записани, нарушава се правото на свободно слово. А в текстовете за ограничение на спекулата няма легална формулировка за това какво са " голословно ниско цени " и по какъв начин се разграничават те от времето, в което няма изключително състояние. По-рано депутатите поддържаха единомислещо ветото на изключително съвещание на правната комисия, а доскоро го гласоподаваха и в пленарната зала. Така двата текста от закона, който бе признат дефинитивно предходната седмица в петък, няма да важат.

Заседанието в пленарната зала продължи малко над два часа, а на няколко пъти депутатите се разпалиха в разногласия. Чуха се обвинявания в опити да се политизира изключителното състояние, а националните предтавители Спас Гърневски от ГЕРБ и Стоян Мирчев от Българска социалистическа партия получиха забележка и наказване от председателката на Народно събрание Цвета Караянчева за острия си език.

" Винаги в тежки времена в България вашата партия се е държала безконтролно и се е занимавала с терористичните ви и болшевишките ви ползи. " За тези си думи Гърневски получи наказването си.

Стигна се даже до декламиране на политически стихове от страна на Александър Симов от Българска социалистическа партия, а по-късно се изпадна в поредност от персонални пояснения.

" Ние не излязохме в грипна почивка, с цел да покажем единение пред българския народ и да вдъхнем кураж на всички. Не съумяваме да покажем това през днешния ден ", сподели Искрен Веселинов от „ Обединени патриоти “ и прикани за рационален звук и примирение.

" Миналата седмица на петък 13-и се случи нещо историческо и аз се гордеех, че успяхме да реализираме нещо дружно в името на българските жители. Много ми се желае през днешния ден като излезем всеки да намерения в профил какъв сигнал подава Народното събрание към обществото. Искам да ви кажа, че напълно не е добър. Хората започнаха да са по-солидарни в сравнение с са били в миналото. А ние какво реализираме с тези кавги? Днес може единствено да ме е позор. Сега е най-важното да запазим здравето на българските жители ", сподели от трибуната депутатът от ръководещите Александър Ненков.

От Вътрешна македонска революционна организация пък желаеха от партия „ Воля “ да участват на съвещанието. „ Цяла парламентарна група да не е ангажирана с проблемите на България, не е възможно. Нямам срещу отново да участват по дъждобрани “, сподели депутатът Юлиан Ангелов.

Работата на депутатите по противоречивите текстове стартира още от през днешния ден сутринта в 9 часа, когато заседава правната комисия към Народно събрание. Изненадващо бързо и с консенсус мина съвещанието. За 20 минути народните представители се съгласиха с ветото на президента и дадоха обещание да внесат по-разумни текстове, които да заменят противоречивите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР