Ветеринарните екипи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

...
Ветеринарните екипи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)
Коментари Харесай

Протести в Ямболско спряха екипите на БАБХ

Ветеринарните екипи на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) са изтеглени все още от селата Шарково и Крайново. Причината - барикади и стачки от жители. Това стана ясно на публична конференция на Съюза на ветеринарите и БАБХ по отношение на чумата при животните.
" Те няма по какъв начин да си свършат работата ", разясниха за медиите от БАБХ. На събитието стана ясно, че към този момент има 5 доказани огнища - в селата Воден, Кости, Шарково, Крайново, Странджа. Засегнати са към 40 стопанства, а 4 хиляди животни са евтанизирани до момента.
" Чумата е изключително рискова, мощно заразна и ето за какво ограниченията за предварителна защита изискват най-високо равнище на биосигурност. Убийството във всяко обитаемо място, в което има даже едно инфектирано животно, е нужно, само че по човечен метод. А другите животни се считат за рискови и контактни ", сподели Михаил Бащавелов , ръководител на Съюза на ветеринарните лекари в Благоевград. По думите му, с цел да се ограничи заболяването, е нужна стерилизация на стопанството, транспортните средства и персоналното облекло.
По думите на Камен Николов , от БАБХ ветеринарните експерти са уведомили хората по местата посредством срещи в общините, а в огнището са изпратени хора с доста висок опит. " Няма различен метод да се оправим с чумата, с изключение на евтаназия на животните ", добави той.

От БАБХ потвърдиха, че от Турция.
" С сътрудниците от чисто здравна позиция можем да изкажем няколко догатки за това по какъв начин се е появила болестта. Дори и сега в постройката на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които правят проучванията и най-вероятната причина за навлизане на вируса е незаконно превозване на животно, най-вероятно инфектирано, от Турция в България. Това не е казус, защото най-често към религиозни празници се случва незаконна търговия. Най-вероятно е станало по този метод ", съобщи доктор Ивайла Давидова от БАБХ.
На въпрос на за какво не се употребява така наречен жива ваксина, лекарите дадоха отговор, че тя употребява обезсилен, само че въпреки всичко жив вирус. " Ако имунизираме такова животно то няма да се разболее, само че ще бъде преносител на вируса и ще болести други животни. Към момента имунизацията не е допустима и не е подобаваща ", безапелационни бяха ветеринарите.
От Съюза на ветеринарните лекари обясниха също, че такава ваксина не се употребява на никое място в Европейския съюз . " Никой не може да си разреши този разкош, тъй като имунизираното животно е евентуален преносител ", прибавиха те.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР