Ветеринарен лекар от Пловдив успя да спаси паднало от висок

...
Ветеринарен лекар от Пловдив успя да спаси паднало от висок
Коментари Харесай

Ветеринар от Пловдив спаси хвърления отвисоко котарак Трошко

 Ветеринарен доктор от Пловдив съумя да избави паднало от висок етаж на многоетажен паркинг улично коте. До момента Трошко, както е кръстен четирикракият късметлия, е претърпял пет интервенции. Само имплантите, които са му сложени, костват над 2 500 лв., предава " Монитор ".

След съвсем едномесечен престой във ветеринарна клиника, интервенции, кръвопреливания, рентгенови фотоси, ехографии и кръвни проучвания, Трошко е натрупал сметка от над 5 000 лв..

Доброволци и състрадателни хора са съумели да съберат към 3 000 лв. и съгласно тях по никакъв начин няма да е почтено разликата да бъде поета от ветеринарната клиника, избавила рошавия скитник. А неговата история е потресаваща. Предполага се, че може да е изхвърлен от многоетажен паркинг. И защото Трошко е наедрял котак, паднал тежко на четирите си лапи и се натрошил целият.

Имал е шанс обаче да тупне в краката на инцидентно минаваща около паркинга пловдивчанка, която не могла да остане безучастна към тежко раненото коте. Тя погледнала нагоре, само че не видяла никой по етажите на паркинга. Според природозащитници най-вероятно става дума за свирепост към животното, а не че то единствено е скочило от високото. Жената взела в ръце едвам дишащото коте и почнала да обикаля клиниките в града.

В последна сметка по-късно Трошко бил признат от доктор Васил Капашиков, който не се поколебал да оперира.

" Приехме Трошко преди към 20 дни със счупени всички крака. Много неприятна фрактура в лакътна става на двата предни крайници, а на задните фрактурата беше на тибия и на тарзална става, сакро-илиачна дислокация. Трябваше да изчакаме няколко дни преди да оперираме, с цел да преценим дали има вътрешни контузии. Изключихме коремен кръвоизлив от други органи “, изясни след петата интервенция на Трошко доктор Капашиков.

По думите му е извънредно мъчно, когато в клиниката пристигна животно със счупени четири крайника, да се реши по какъв начин е неврологично котето.

" Нямаше данни за черепно-мозъчна контузия или за гръбначно-мозъчна контузия. Периферните нерви на четирите крайника бяха със непокътната проходимост. Има лека степен на нервоплексия, само че се надявам да се възвърне след няколко седмици. Ще би трябвало физиотерапия “, изясни още ветеринарният доктор.

Според него Трошко е млад котарак – сред 4 и 6-годишен, заради което има шансове да се възвърне.

" Никой не го е потърсил досега, тъй че несъмнено е бил безприютен. След като се възвърне,  ще бъде осиновен. Вероятно ще живее в някой прекрасен дом “, се надява ветеринарният доктор доктор Капашиков.

Инвестбанк АД

BG86IORT80481092109400

ВПКВЕТ ЕООД

Основание: Трошко

PayPal:

[email protected]
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР