Ветеран с 22-годишен стаж във ФБР и началник на отдела

...
Ветеран с 22-годишен стаж във ФБР и началник на отдела
Коментари Харесай

Бивш директор във ФБР призна, че е работил за Олег Дерипаска

Ветеран с 22-годишен стаж във ФБР и шеф на отдела по " Контраразузнаване " в бюрото за следствия в Ню Йорк се призна за отговорен по дело за нарушение на режима за наказания против Русия.

Чарлз Макгонигал е сключил съглашение с прокуратурата, като признава, че е работил в интерес на глобения съветски олигарх Олег Дерипаска.

Макгонигал беше задържан през януари 2023 година на летище " Джон Кенеди ". Срещу него бяха повдигнати две обвинявания. Първото, по което е признал виновност, е за това, че е помагал на Дерипаска.

Второто дело против него се води във Вашингтон, за прикриване на нелегално добити средства в размер на 225 000 $, които е получавал от някогашен чиновник на разузнаването на Албания, до момента в който към момента е работил във ФБР.

55-годишният някогашен шеф в контраразузнаването твърди, че изпитва " надълбоко страдание " за дейностите си.

Американецът е признал, че е получавал пари, с цел да събира " компрометираща " информация за различен съветски олигарх - Владимир Потанин - който е бизнес съперник на Олег Дерипаска. Това се е случило сред 2018-2021 година, откакто сътрудникът се е пенсионирал от ФБР и откакто " клиентът " му към този момент е бил в черния лист на финансовото министерство на Съединени американски щати.

" Знаех, че Дерипаска е включен в листата на глобените лица от американското държавно управление. Разбирах, че информацията, която групирам, в последна сметка ще се употребява, с цел да бъде вкаран Потанин в същия лист ", споделя той пред съда в Ню Йорк.

Според прокуратурата, Макгонигал е получил за тази услуга малко над 17 000 $. Формално той е нает за съветник на адвокатска компания, която е работила по въпроса със глобите против Дерипаска. Разследването твърдеше, че Макгонигал е пътувал до Лондон и Виена през 2019 година, с цел да се срещне с олигарха.

Задържан е през 2021 година, когато по поръчка на Дерипаска той е направил опит да придобие документи от dark web, за които се допуска, че съдържат данни за скрити активи на руснака за над 500 млн. $. Планът му е провален, откакто ФБР го арестуват.
Потанин фактически беше глобен от Съединени американски щати в края на 2022 година Той е най-големият акционер в съветската компания " Норникел " - най-големия международен производител на паладий, който се употребява в производството на катализатори и горивни кафези.Олег Дерипаска е глобен от Съединени американски щати още от 2018 година и беше заставен да напусне ръководството на производителя на алуминий " Русал ".
Според обвиняването, Макгонигал е направил опит и да му помогне да се освободи от черния лист. По същото дело е упрекнат и някогашен съветски посланик на име Сергей Шестаков, който за последно е работил като преводач във федералните съдилища в Манхатън и Бруклин.

Макгонигал признава, че е осъзнавал, че активността му нарушава законодателството, тъй като дава услуги на Дерипаска - нещо, което е неразрешено даже да се прави косвено.

Максималното наказване против него е 5 години отнемане от независимост.

Второто дело против него за приемането на рушвет показва, че до момента в който Макгонигъл към момента е работил във ФБР, е провел няколко визити в Албания, Австрия и Германия, като е нарушил задължението си да заявява пред службата си, че е провеждал срещи с премиера на Албания, с косовски политици и други публични лица.

Според прокуратурата - Макгонигъл е предизвестил премиера на Албания да " внимава при даването на лицензи за рандеман на нефт в Албания на компании, употребявани за прикритие на съветски компании ".

Разследването твърди, че парите, които той е получил и прикрил, са платени от някогашен албански шпионин, който е имал финансов интерес от решението на държавното управление за въпросните поръчки.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР