Вестниците в понеделник отделят място на светлия празник Възкресение Христово.

...
Вестниците в понеделник отделят място на светлия празник Възкресение Христово.
Коментари Харесай

Посрещнахме Възкресение Христово, може да не пуснат бегълците в София, почина Милен Цветков...

Вестниците в понеделник отделят място на светлия празник Възкресение Христово.

" Българският патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение и благослови православните християни за Великден пред малко на брой миряни, застанали на площада пред катедралния храм " Св. Александър Невски ". Негово светейшество поздрави българите с " Христос Воскресе ", а събралите се му отвърнаха с радостния възклик " Воистина Воскресе ", под съпровода на тържествения камбанен звън. С литийно шествие от параклиса на Синодалната палата беше донесен и Благодатният огън, който за първи път от 15 следващи години не бе пренесен от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация, а бе употребена парченце от миналогодишния. Заради епидемията от ковид светата литургия се организира на площада пред храма, на кято участваха доста по-малко миряни от нормално. Хората бяха няколкостотин, само че бяха разграничени с преносими загради. Въпреки това се бяха оформили групички от по 3-ма 4-ма души... " - в. " Сега ".

" Нека използваме дните към Великден, с цел да бъдем в непрестанен контакт, въпреки и от отдалеченост, с близки и другари, написа във " Facebook " ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя пожела на всички да " бъдем здрави, да бъдем положителни, да бъдем единни ", на вярващите християни - да отворят сърцата си за чудото на Възкресението, а на изповядващите друга вяра - да почувстват насладата от пролетта, даже когато имат опция да я виждат единствено през прозорците си. " Вероятно множеството от Вас, също като мен, няма да получат утехата да прегърнат най-близките си от боязън да не слагат под опасност здравето на хора от рисковите групи. Естествено е човек да изпитва горест и яд в миг, когато сме принудени да се откажем от нормалните наслади към празника, от привички, ритуали, обичаи. Но точно поради тази ужасна обстановка би трябвало да намерим в себе си сили да сме спокойни и дисциплинирани. За да можем на собствен ред да помогнем на някой различен да се оправи с тъгата и гнева ", прибавя Караянчева. " И най-много да не забравяме, че и това необичайно, нервно време на неустановеност и самотност ще отмине. И парковете още веднъж ще се изпълнят с деца и юношески компании и отново ще има смях и непосредственост. Може би не толкоз скоро, колкото ни се желае, само че и това ще стане ", уверена е ръководителят на Народното събрание.

" Днес сме призвани да надмогнем тестването на 2020г., да търсим най-верния път и единодушие за справяне с дълготрайните последствия от рецесията. Не с втълпяване на възприятие за виновност, боязън и разделяне. А с осъзната отговорност и грижа за близък, с обединени старания против заплахата и религия в утрешния ден ", написа президентът Румен Радев. "

И Сега е времето за вяра и мощна религия. В актуалната обстановка би трябвало да сме по-добри и по-смирени. Нека да създадем всичко, което зависи от нас, с цел да може след години да се гордеем с решенията и дейностите си. Трябва да сме единни в това предизвикателство и да проявим отговорност " прикани министър председателят Бойко Борисов. Има време за всяко нещо - време за прегръщане и време за възпиране от прегръщането. Благоразумният планува злото и го заобикаля. Бог не е единствено в храма, Той е на всички места! Бъдете мощни и търпеливи, ще настъпят по-добри дни! " Христос Воскресе! Нека донесе берекет на българската земя, здраве и сили на българския народ, топлота и обич във всеки български дом! " е пожеланието на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ поздрави всички православни християни с най-светлия християнски празник и им пожела доста здраве, мир, обич и берекет. " Нека признакът на Празника - вярата в успеха над злото и гибелта, да бъде опора и светлина по пътя към триумфа и в настоящето тежко тестване ", пожелава водачът на Движение за права и свободи. Той прикани " да не забравяме грижата за ближните и в молитвите да сме с всички, които се борят за човешкия живот, да пазим човешкото достолепие и бъдеще ". " - в. " Дневник ".

" Посланичката на Съединените щати у нас Херо Мустафа насочи поздравления към българите във връзка Великден. Във Facebook профила на американското посолство Херо Мустафа качи видео с привет от фамилията й. " Честит Великден " споделя на български език дипломат Мустафа. На видеото се вижда по какъв начин децата й боядисват великденски яйца. " - в. " Стандарт ".

" Молитвата у дома, наложена в резултат на рестриктивните мерки поради ковид, ускорява фамилното духовно обновяване, сподели Коптският патриарх Тавадрос Втори в проповедта си по случай Великден, съобщи ДПА. Миналия месец египетската Коптска православна черква затвори местата за свещенодействие на общността в границите на напъните за ограничение на разпространяването на COVID-19. Необичайно Тавадрос Втори насочи посланието си нощес в навечерието на Възкресение Христово от манастир в покрайнините на Кайро. Ограничен брой свещеници участваха на службата, излъчена онлайн по държавната телевизия за богомолците, затворени въщи. " Макар че събитията тази година не разрешиха цялостното свещенодействие в нашите храмове поради пандемията в света и в нашата страна, нашето свещенодействие бе отлично духовно празнуване дружно със фамилията вкъщи. Докато всяко семейство в дома си следи богослужението по телевизионните екрани и уеб страниците на обществените мрежи, това е доста мощен метод за създаване на духовно мислене в фамилията и за възобновяване на духовния живот в фамилния дом ", добави Коптският патриарх. Египетските християни са към 10 % от 100-милионното население, а коптските православни са болшинството от тях. Египетските управляващи започнаха редица ограничения против епидемията, в това число полицейски вечерен час, затваряне на образователните заведения и възбрана на огромните обществени събирания. Египет е докладвал за общо 3032 случая на ковид и 224 смъртни случая. " - в. " Дневник ".

Ситуацията с ковид непроменяемо е измежду тематичните акценти.

" През идната седмица ще бъде обновена работата по детските и женските съвещания и осъществяването на имунизационния календар, осведоми основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. " Подготвени са текстовете на заповедите. Това обаче ще става в избрани дни, с цел да не се получава разбъркване на потоците от хора ", изясни той. Кунчев разясни, че свижданията в лечебните заведения обаче няма да бъдат позволени. " Считаме, че не е добра концепция външни хора да посещават лечебните заведения, това ще затрудни работата им ", добави той. Главният здравен контрольор уточни, че възобновяване на част от дейностите било знак за последователното връщане на лечебните заведения към нормалния им темп на работа, освен във връзка с женски и детски съвещания, а и на тяхната планова активност. " - в. " Стандарт ".

" Сред хората, които напуснаха столицата към Великден, сигурно има инфектирани с COVID-19. Това демонстрират анализите на Националния действен щаб. До 10 дни ще е ясно накъде ще тръгне кривата на болестта у нас. Според математическия модел на професор Николай Витанов от Националния оперативния щаб страната ни е на път да се размине с най-благоприятния сюжет. Той планува влизане в пика с към 40-50 потвърдено инфектирани дневно и задържане на това равнище. Разнасянето на болестта отвън София може да докара до удвояване на случаите. От това по какъв начин здравните системи отвън столицата ще понесат удара, зависи и дали изключителното състояние ще се удължи. Най-благоприятната прогноза на проф. Николай Витанов беше за пик по Великден, задържане на равнището на новозаболелите и по-късно понижение в ежедневните статистики. Големият въпрос е разминахме ли се с най-благоприятните прогнози. " Все още не сме, само че на път сме да се разминем ". Причината - епидемията има помагачи - стотиците, които напуснаха София за великденските празници. " - в. " Труд ".

" Не е изключено някои хора да не бъдат позволени да влязат в София. " В четвъртък имаше доста хора, които са убедили сътрудниците, че са от провинцията. Реално в този момент те не могат да се приберат в София, тъй като непрекъснатият адрес не е съображение да се върнат тук. Мисля, че София би трябвало да влезе в по-нормален ред. Хората вървят на работа и би трябвало да се приберат, само че това ще става под прецизен надзор. Където е открита машинация, се рапортува на прокуратурата ", разясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред Нова тв. От вътрешното ведомство към този момент не регистрират засилено придвижване по пропускателните пунктове, заяви БНР. Очаква се в късните часове на деня и в понеделник - 20 април, трафикът към столицата да се усили, защото мнозина напуснаха столицата преди тя да бъде затворена. Прибирането ще става през двата прозореца, позволени за прекосяване през КПП-тата към града, сред 6 и 8 сутринта и сред 18 и 20 часа вечерта. От полицията стартират съществени инспекции на декларациите на влизащите в столицата и предизвестяват, че при противоречие ще бъдат налагани наказания. Глобите може да се забавят, тъй като събраните заявления по пропускателните пунктове в София са хиляди. От Министерство на вътрешните работи обясниха още, че ограниченията ще бъдат извънредно съществени, като ще се гледа деликатно на всеки обособен лидер и хората, пътуващи в обособените коли. Най-активно придвижване се чака при пропускателните пунктове на Автомагистрала " Тракия ", Автомагистрала " Хемус " и в региона на Владая. " - в. " Стандарт ".

Всекидневниците отделят място и на ра зговора на премиера Бойко Борисов с председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен , в който е разисквано присъединението на страната ни към еврозоната.

" Премиерът Бойко Борисов увери ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че България счита да форсира дейностите си за кандидатстване за чакалнята на Еврозоната. В телефонен диалог с шефката на Европейска комисия министър-председателят посочи съответни старания, които се осъществят взаимно от държавното управление, банковия бранш и надзора у нас, оповестиха от държавната осведомителна работа. Преди седмица министър председателят Бойко Борисов изрече страдание, че неотдавна се е " огънал " и е заговорил за отсрочване. " Да, рецесията е страховита. Тук мога да си направя една огромна рецензия към себе си. Не трябваше да се огъвам толкоз, когато решително вървяхме към чакалнята на Еврозоната. Вие в този момент виждате - Европейската централна банка отпуска трилиони за възобновяване, само че за кои страни ", разяснява той пред публицисти. От думите му стана ясно, че остава да осъществим едно изискване до влизане в чакалнята за еврото. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен от своя страна поздрави българите с най-светлия християнски празник Възкресение Христово. " Българското държавно управление прояви мощна воля и не затвори църквите в миг, в който хората имат потребност от религия и вяра ", съобщи тя, представена от пресслужбата. Фон дер Лайен посочи още, че българите, посетили храмовете за Великден, са били дисциплинирани и са следвали рекомендациите за обществена отдалеченост. Двамата са разискали още излизането от рецесията с пандемията, както създаването на съответни ограничения за бързо възобновяване на стопанските системи на страните от общността " В тази обстановка е нужно Европейски Съюз да покаже единение. Сигурен съм, че както постоянно ще намерим дейно решение на проблемите и дружно ще успеем да преодолеем в къси периоди последствията от забавянето на икономическите процеси и растежа в страните ", съобщи министър председателят. " - в. " Сега ".

" Премиерът Бойко Борисов е уведомил ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за желанията на България да форсира дейностите си за кандидатстване за чакалнята на Еврозоната. В телефонен диалог Борисов е показал достиженията на страната в процеса по подготовката и съответните стъпки и старания, които държавното управление, банковият бранш и надзорът в страната ни осъществят взаимно. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от своя страна е поздравила българите с най-светлия християнски празник Възкресение Христово, оповестиха от държавната пресслужба. " Българското държавно управление прояви мощна воля и не затвори църквите в миг, в който хората имат потребност от религия и вяра ", съобщи ръководителят на Европейска комисия. Тя е оценила и това, че българите, посетили храмовете за Великден, са били дисциплинирани и са следвали рекомендациите за обществена отдалеченост. По време на диалога Борисов и Урсула фон дер Лайен са разискали проектите и опциите на Европейския съюз за излизане от рецесията, обвързвана с пандемията от COVID-19. Двамата са разговаряли и за създаването на съответни ограничения за бързо възобновяване на стопанските системи на страните от общността. " В тази обстановка е нужно Европейски Съюз да покаже единение. Сигурен съм, че както постоянно ще намерим дейно решение на проблемите и дружно ще успеем да преодолеем в къси периоди последствията от забавянето на икономическите процеси и растежа в страните ", е декларирал министър председателят Борисов. " - в. " Дневник ".

" Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави българите с най-светлия християнски празник Възкресение Христово в телефонен диалог с премиера Бойко Борисов. " Българското държавно управление прояви мощна воля и не затвори църквите в миг, в който хората имат потребност от религия и вяра ", съобщи ръководителят на Европейска комисия. Тя посочи още, че българите, посетили храмовете за Великден, са били дисциплинирани и са следвали рекомендациите за обществена отдалеченост, оповестяват от държавната пресслужба. По време на диалога Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен са разискали проектите и опциите на Европейския съюз за излизане от рецесията, обвързвана с пандемията от COVID-19. Двамата разговаряха и за създаването на съответни ограничения за бързо възобновяване на стопанските системи на страните от общността. " В тази обстановка е нужно Европейски Съюз да покаже единение. Сигурен съм, че както постоянно ще намерим дейно решение на проблемите и дружно ще успеем да преодолеем в къси периоди последствията от забавянето на икономическите процеси и растежа в страните ", съобщи министър-председателят Борисов. Премиерът осведоми ръководителя на Европейската комисия и за желанията на България да форсира дейностите си за кандидатстване за чакалнята на еврозоната. Борисов посочи пред Лайен достиженията на страната ни в процеса по подготовката ни и съответните стъпки и старания, които държавното управление, банковият бранш и надзорът в страната ни осъществят взаимно. На 10 април Борисов съобщи, че страната ни ще кандидатства във валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като " чакалнята " на еврозоната до края на този месец. По думите му, страната ни ще кандидатства дружно с Хърватия със съблюдаване на всички критерии до този миг. " Ще бъдем признати и тогава ще ни разрешат суапови заплащания и ще се закачим към главния " тръбопровод " в Европейски Съюз ", сподели министър председателят. Според Борисов актуалната рецесия е посочила, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната ще получат милиони, а другите ще теглят заеми. Той изрази убеденост, че страната ни ще бъде призната. " - в. " Стандарт ".

Вестниците оповестяват и за трагичната гибел на журналиста Милен Цветков.

" Дългогодишният публицист Милен Цветков е изгубил живота си при злополука в региона на столичен мол. Сблъсъкът е станал сред джип и лека кола, оповестява Нова тв. Журналистът Милен Цветков е умрял от контузиите си на път за болничното заведение. Причините за случая се обясняват. От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи потвърдиха за " Сега ", че е имало тежка злополука в региона на мол " Парадайс ". " По първични данни лек автомобил е минал на алено и е ударен от джип. Водачът на колата е умрял ", обявиха от вътрешното министерство. Оттам не прецизираха дали другият водач е потърпевш или е арестуван. По информация на БНР лидерът, който е блъснал лекия автомобил на Милен Цветков, е на 22 години. При проба от страна на полицията той е дал позитивен резултат за канабис и амфетамини. Мъжът е задържан още на място. Вероятната причина за злополуката е несъобразена скорост от страна на 22-годишния лидер... " - в. " Сега ".

" В началото на този месец Цветков стартира да води предаването " Алтернативата " с журналистката Генка Шикерова по TV1. То беше обявено като предаване " от самостоятелни и мислещи публицисти за самостоятелни и мислещи фенове " с продуцент Люба Ризова, също някогашен кадър на Нова. Излъчването на предаването " Алтернативата " стартира при започване на този месец два пъти в седмицата по ТВ1. Милен Цветков е дълготраен ефирен водещ като името му се свързва изключително мощно с авторското предаване " Часът на Милен Цветков " по Нова телевизия, прекъснато през 2018 година Журналистът щеше да навърши 54 година на 30 юли. Той е роден в София през 1966 година Завършил е 7-мо учебно заведение и Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Трупал е опит като кореспондент на предаването " Ку-ку ", като водещ на " По света и у нас ", в " Отзвук " - в Българска национална телевизия, водил е и утринния блок " Здравей, България " по Нова... " - в. " Дневник ".

" Маги Халваджиян: Зверски ме боли за Милен Постът ми ще е ядосан! И ще е обвързван с поста ми за безотговорните, които напуснаха София! Ако е правилно това, че надрусан юноша се е врязал в колата на Милен, до момента в който е чакал на червен светофар, всичко си идва на мястото! Да умреш в центъра на празна София по този безразсъден метод, значи единствено едно: Безотговорни сме! Към всичко! Безотговорни към себе си, към децата си, към работата си, към здравето си, към обществото и към живота! Днес ще поработим апропо, на следващия ден ще си гледаме децата апропо, след това ще съблюдаваме разпоредбите, но сякаш, и най-после ще обвиним света, че ни е крив! Е, да, не всички сме такива! Но сериозната маса е такава! Сигурно звучи мъчително! Но и мен ме боли! Зверски ме боли за Милен! Той все се мъчеше да разбере за какво сме толкоз криви! И си отиде погубен от същата тази безнаказаност! Днес, ще е дрогирано момче, на следващия ден ще е подкупен и безконтролен към страната политик, вдругиден ленив и незапознат служител! Има ги доста! И са на всички места! Сбогом, Милене! Дано там горе откриеш истината за нас! Истината за това какво, по дяволите, ни има! Лек път, дребосъче! " - в. " 24 часа ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР