Вестниците в петък информират за ново огнище на африканска чума.В

...
Вестниците в петък информират за ново огнище на африканска чума.В
Коментари Харесай

Преглед на печата

Вестниците в петък осведомят за ново огнище на африканска чума.

" В индустриален комплекс във видинското село Новоселци е намерено заболяване африканска чума по свинете, близо 4000 свине ще бъдат умъртвени. Това заяви за Българска телеграфна агенция лекар Адриан Данков - шеф на Областната дирекция за сигурност на храните във Видин. Предстои умъртвяването на останалите 3842 свине във фермата в Новоселци, добави лекар Адриан Данков. Заболяването е намерено във вторник и откакто тестът е с позитивен резултат стартира евтаназиране на останалите 3842 свине във фермата, сподели Данков. Обектът попада в 3-километровата защитна зона на първото намерено огнище на болестта във Видин - в ромския квартал " Нов път ", където през юли беше регистриран случай на чума в персонално стопанство. В 20 километровата зона към това огнище тогава е осъществено санитарно кръвопролитие, само че чиновници на Областната дирекция за сигурност на храните не престават оглед на персоналните стопанства в района, добави Данков... " - в. " 24 часа ".

" В индустриален свинекомплекс във видинското село Новоселци е намерено заболяване африканска чума по свинете. Близо 4000 свине ще бъдат умъртвени. Това заяви доктор Адриан Данков, шеф на Областната дирекция за сигурност на храните във Видин, представен от БНР. Преди пет дни позитивна проба от село Коста Перчево, община Кула, Видинско, беше открита при отстреляна дива свиня. Приети бяха съответни ограничения за ограничение на разпространяването на заразната болест. Със заповед на Регионалната дирекция по горите в Берковица бяха избрани ловно-стопански региони, попадащи в зоната към огнището на заболяването, в землището, където е открита болестта. Над 5 млн. лв. са изплатени досега като финансова поддръжка за разчистване и обеззаразяване на персоналните стопанства по отношение на африканската чума по свинете. Това обгръща малко повече от половината наранени стопанства. Европейската комисия ще стартира да възвръща разноските, направени от страната за преодоляване на болестта от африканска чума по свинете (АЧС), увери преди седмица в София комисарят по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис. Той съобщи, че в България още през цялото време прецизно се ползват предложените ограничения от европейските служби и се следи разпространяването на заболяването. " - в. " Труд ".

Всекидневниците осведомят и за избора на Лаура Кьовеши за прокурор на Европейски Съюз.

" Лаура Кьовеши е утвърдена за основен прокурор на Европейския съюз от посланиците на страните от Европейски Съюз, съобщи БГНЕС. Тя остана единственият претендент за поста, откакто Франция отдръпна поддръжката си за своя претендент и поддържа румънската прокурорка. Преди това Кьовеши ръководеше антикорупционната прокуратурата на Румъния. Нейният избор беше избран като " приказен " от Ска Келер. " Това е явен знак за битката против корупцията в Европа. Поздравления! ", написа водачът на европейските " зелени " в профила си в Туитър... " - в. " Сега ".

" Корепер, изпълнителният орган на Европейския съвет, формиран от непрекъснати представители в Европейския съюз, гласоподава да поддържа някогашния началник на битката с корупцията в Румъния Лаура Кьовеши като първи началник на новосъздадената прокуратура на Европейски Съюз. Кьовеши беше подкрепена от 17 от 22-те членове на институцията, които гласоподаваха на съвещание в Брюксел. След като преди този момент получи поддръжката на Европейския парламент, назначението на Кьовеши на новия пост към този момент е несъмнено. " Ролята на основния прокурор на Европа е от значително значение в битката с измамите и корупцията в Европейски Съюз и ще бъде засилена с целостта, опита и решителността на Лаура Кьовеши ", съобщи Саския Брикмон, френски евродепутат. Разглеждана от множеството хора в Румъния като честен компас на страната, назначението на Кьовеши ще бъде тежък удар за държавното управление в Букурещ, което организира дълга акция, с цел да попречи на някогашния началник по битката с корупцията да получи работа в Европейски Съюз. По време на престоя си като началник на румънското поделение за битка с корупцията, Кьовеши ръководеше наказателното гонене на хиляди корумпирани политици. Кметове, депутати и даже някогашни министър председатели бяха приети за отговорни за корупция и наказани на затвор, преди тя да бъде освободена през юли 2018 година от румънското държавно управление. " - в. " Стандарт ".

Петъчните вестници наблюдават продължението на абсурда с БНР.

" Съветът за електронни медии (СЕМ) ще сезира прокуратурата за напън и опит за цензура в Българското национално радио (БНР) въз основата на изнесените по-рано през днешния ден информации от публицисти от медиата. Членовете на регулатора ще разискват ориста на генералния шеф на радиото идващия петък (27 септември), като един от членовете му към този момент се разгласи за оставка. БНР ще бъде глобено поради невижданото близо петчасово прекъсване на ефирното лъчение на стратегия " Хоризонт " на 13 септември, само че към момента не е известно на каква сума ще възлезе санкцията. Това реши Съвет за електронни медии на днешното си съвещание, траяло по-малко от половин час. То беше предшествано от среща с редколегията на " Хоризонт ", на която публицисти от екипа описаха за събитията към опита за събаряне от ефир на водещата на утринния блок Силвия Великова и промяна на ресора й, в който тя е известна с сериозната си позиция към работата на прокуратурата. Те свидетелстваха за напън над управлението на държавното радио. Съвет за електронни медии желае инспекция от прокуратурата На диалога, пожелан от редколегията на " Хоризонт ", Великова изясни, че е била поканена от генералния шеф на БНР Светослав Костов на среща в Борисовата градина, на която той й съобщил, че за свалянето й от ефир са му се обадили четирима души, само че отказал да назове имена, а по-късно в диалога обяснил, че натискът не идва от ГЕРБ... " - в. " Дневник ".

" За БНР сме си свършили работата. Това сподели ръководителят на Държавна организация " Национална сигурност " Димитър Георгиев пред публицисти в Народното събрание, заяви " Фокус ". " Предоставили сме информация на прокуратурата ", добави Георгиев. Припомняме, че във връзка прекъсването на лъчение на стратегия " Хоризонт " на БНР основният прокурор Сотир Цацаров разпореди неотложно осъществяване на инспекция за аргументите. Спирането е било с пояснение за авансово планувана техническа профилактика. ДАНС е изпратила до основния прокурор писмо-справка за основаната по този метод заплаха за застрашаване на националната сигурност, поради статута на БНР като стратегически обект. БНР е стратегически обект за националната сигурност по подкрепяне и запазване на жителите, при положение на нужда от известяван и предупреждаване на популацията при бедствия, повреди и рецесии. Проверката е предоставена на ДАНС, Съвет за електронни медии и КРС и се прави под директното управление на зам.-главния прокурор Иван Гешев. На всеки от тези органи са сложени съответни задания, като още в границите на днешния ден органите на ДАНС е разпоредено снемане на пояснения от генералния шеф на БНР. " - в. " Стандарт ".

" Доскорошният шеф на стратегия " Хоризонт " Ивайло Савов, който заемаше поста до предходната седмица, когато беше небрежно пенсиониран, призна, че му е оказван напън за свалянето от ефир на Силвия Великова. В изявление за " Офнюз " той съобщи, че е имало поредност от диалози, в които му е било обяснено, че " името на БНР е заложено на карта, че има лични закани против генералния шеф и против фамилията му ". Миналия четвъртък (12 септември) Силвия Великова, чийто репортерски сектор включва и процедурата за избор на основен прокурор, беше отстранена от ефир, до момента в който приготвя предаването " Преди всички " за петък заран. Вместо предаване сигналът на стратегия " Хоризонт " беше изключен в петък за близо 5 часа - от 6 до 10.42 ч. Проверката на прокуратурата, предоставена на зам. основния прокурор и единствен претендент за основен Иван Гешев, излезе във вторник (17 септември) със умозаключение, че замлъкването на " Хоризонт " не е било породено от профилактика, каквото пояснение беше обещано по-рано от новоназначения шеф на програмата Николай Кръстев, който устоя на поста единствено ден и подаде оставка, поемайки отговорността за абсурда. Савов пък бе пенсиониран тъкмо преди да се разиграе целият скандал. Той посочи, че е отказал да подпише заповед за командировка на Силвия Великова за образование на сътрудници в Стара Загора сред 11 и 13 септември. По думите му това е принуда и точно поради това не си е разрешил да го направи. " На идващия ден ми беше препоръчано да се пенсионирам и аз си потеглих. Прозаична история ", сподели още той. " Търсеше се метод посредством административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври. Според мен несъмнено става дума за някаква взаимозависимост, за стихотворец ангажимент, за който е пристигнало времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха упованията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: " Или тя, или аз ", добавя Савов. По-рано зам. основният редактор на стратегия " Хоризонт " в оставка Даниела Късовска съобщи, че е бил оказан напън за свалянето на Великова от ефир персонално от генералния шеф на БНР Светослав Костов. Тя добави, че е ставала очевидец на натиска, " оказван в продължение на няколко дни върху шефа на " Хоризонт " Ивайло Савов ". В неофициални мнения на няколко пъти през последните дни се загатваше името на Велислава Кръстева - народен представител и ПР на Движение за права и свободи, като индивида, от който е идвал натискът. В изявление за предаването " Денят с Веселин Дремджиев " основният редактор на " Клуб Z " Светлана Джамджиева също уточни Кръстева, базирайки се на мнения на сътрудници от радиото. Според Джамджиева тя е звъняла с искания за наличието. От своя страна Кръстева разгласи, че е неприемливо да се намесва името ѝ в абсурда. Какво сподели още тя - четете тук. Савов не се съгласи с оправданието на пристигналия на негово място краткотраен шеф на " Хоризонт " Николай Кръстев, който смъкна Великов от ефира. Кръстев изясни, че направил това заради липса на административен опит. " Мисля, че човек би трябвало да има голям управнически гений, с цел да може за два часа време да направи нещо, което другите не съумяха да сторят 18 години в радиото ", добави Савов. Според него генералният шеф на БНР Светослав Костов е имал зависимости, както и " поети задължения, които трябваше да бъдат изпълнени ". Според някогашния шеф на " Хоризонт " Костов е бил изплашен при техен диалог. Освен това бил изпаднал в суматоха, като загатна и за негова имитация - " ще ме сготвят най-после ". Ивайло Савов е на мнение, че натискът върху радиото не е политически. Той напомни думите на премиера Бойко Борисов, който съобщи, че зад целия скандал стоят " главанаци ". По думите му " главанаците стоят отвън радиото "... " - в. " Дневник ".

С оглед на започващите празнични дни и пътувания вестниците оповестяват и за атракционно пътешестване с парен локомотив на БДЖ.

" БДЖ провежда пътешестване с парен локомотив за Деня на независимостта БДЖ провежда празнично атракционно пътешестване за всички свои клиенти, заради огромния интерес към ретро преносимия състав. По мотив Деня на Независимостта на България 22-ри септември по маршрута София-Черепиш-София специфичното пътешестване ще се реализира с парния локомотив 01.23. Атракционният трен ще отпътува от Централна гара София в 09:10 ч. По време на престоя си туристите могат да посетят Черепишкия манастир " Успение Богородично ", както и да прегледат музейната част в комплекса. В противоположното направление композицията с ретро локомотива ще потегли от гара Черепиш в 14:15 ч. Цената на билета за влака с парния локомотив № 01.23 сред София и Черепиш ще бъде 29.50 лева за пътешестване в двете направления (с включени непокътнати места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват гратис без да употребяват настрана седящо място, като при закупуване на билети е нужен документ, удостоверяващ тяхната възраст. Националният железопътен транспортьор припомня, че децата на възраст до 10 години наложително пътуват с компаньон. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. " - в. " 24 часа ".

" В момента " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД разполага с 21 вагона, пригодени за достъп на лица с увреждания и лица с лимитирана пъргавина, от които 5 са в употреба, съобщи министърът на превоза Росен Желязков, представен от БГНЕС. Обикновено включването им в съставите на влаковете по дългите посоки се прави с предварителна поръчка, а останалите 16 са включени поетапно в ремонтната стратегия на сдружението. За районните транспорти достъпът на лица с увреждания и лица с лимитирана пъргавина е обезпечен посредством обслужването с мотрисните влакове " Сименс ", които са пригодени според признатите стандарти, оповестява министър Желязков. Той разяснява оповестения търг за закупуване на нови вагони и мотриси и какъв брой от тях са планувани и приспособени за хора с увреждания. В качеството си на публичен железопътен транспортьор БДЖ се задължава да обезпечи комфортен железопътен превоз на своите клиенти във всички области на страната. Именно посредством закупуването на новите вагони ще има опция да се обезпечи непрекъснатото пътешестване на профилирани вагони в съставите на влаковете, които обслужват дългите посоки в страната, декларира още Желязков. Той отбелязва и че процедурата за закупуване на нови вагони е на стадий завършване на правенето на нужната документи и механически спецификации като се възнамерява да бъде стартирана до края на този месец... " - в. " Труд ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР