Вестниците в четвъртък отново отделят съществено внимание на енергийните проекти.

...
Вестниците в четвъртък отново отделят съществено внимание на енергийните проекти.
Коментари Харесай

Първа копка на интерконектора с Гърция, Цацаров нареди проверка на партийните субсидии, разрешиха алкохола в изборния ден…

Вестниците в четвъртък още веднъж отделят значително внимание на енергийните планове .

" Премиерът Бойко Борисов и гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас направиха първа копка на газовата връзка сред България и Гърция. Това се случи покрай граничен пункт " Маказа ". Проектът се дефинира като стратегически за района, а съответно за България ще обезпечи различна доставка на синьо гориво. Капацитетът на газовата връзка е сред 3 и 5 милиарда кубически метра. Той ще бъде с дължина 182 километра, от които 150 са на българска територия. Реално газовата връзка ще свързва Комотини и българската система в региона на Стара Загора. Преди първата копка, Борисов повози гръцкия си сътрудник. На 5 километра от границата българският и гръцкият министър председател хванаха лопатите в интерес на новите източници за доставка на газ. " Днешният интерконектор ние даваме цялостна диверсификация, действителна диверсификация на доставките на газ. Даже някой различен може да каже, ние освен, че не сме се отказали, а единствено преди два дни ви демонстрирах големия газопровод с Турция за 18 милиарда ", съобщи министър председателят. Чрез газовата връзка България ще получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод. А от терминала на Александруполис ще идва и полутечен природен газ от целия свят. " Тези планове са най-голям приоритет освен за България и Гърция, само че бих споделил и за енергийната тактика на целия Европейски съюз, за която нашите страни са съществени хъбове ", разяснява гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас. Очаква се газът да тръгне по тръбите след към 2 години. Връзката може да се разклони и към Сърбия и Румъния. А гостите от Азербайджан я дефинираха като разумно отклонение на Трансадриатическия газопровод на южния газов кулоар. " Този газопровод ще има историческо значение както за икономическите, по този начин и за политическите връзки сред Азербайджан и Европа и ще даде забележителен принос за енергийната сигурност на Европа като цяло ", изясни Ягуб Еюбов, първи заместител министър-председател на Република Азербайджан. А посланикът на Съединени американски щати в България Ерик Рубин разяснява плана като заричане за енергийна диверсификация и енергийна сигурност освен за България, само че и за целия район. Заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович приветства старта на газовата връзка и го дефинира като един от основните планове за създаване на Европейския енергиен съюз. " - в. " Стандарт ".

" В идващите 90 дни страната чака оферти за вложител на АЕЦ " Белене " Срокът за кандидатстване е 90 дни, оповестява пресцентърът на Министерството на енергетиката. Индикативният период за привършване на процедурата е 12 месеца от днешна дата. С решение на Народното събрание и на Министерски съвет от юни 2018 бяха обновени дейностите по търсене на опция за реализация на плана взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип. Право на присъединяване и надлежно интерес за придобиване на миноритарно акционерно присъединяване в плановата компания, могат да подават български или задгранични юридически лица, както и обединявания от такива. " - в. " Дневник ".

Проверката за дотациите на партиите също е измежду настоящите тематики.

" Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция на партийните дотации Главната прокуратура се е самосезирала по информация от " Шоуто на Слави " На 20.05.2019 година, в предаването " Шоуто на Слави " е показана информация за позволени нарушавания на Закона за политическите партии при установяване на партийната дотация за 2018 година Това оповестиха от пресцентъра на Главната прокуратура. В известието се споделя още: " Според оповестеното от публицистичния съвет на предаването, тази дотация е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лева, само че вместо това е била 38 684 384 лева т. е. с 6 519 540 лева повече. Твърди се, че вследствие на тези нарушавания " цената " на фактически получен глас като размер на партийната дотация вместо избраните в бюджета 11 лева незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лева Изнесени са съответни данни за получената от всяка политическа партия дотация вследствие на твърдяното незаконосъобразно нейно установяване и за надвишаването на сумата, която всяка от партиите е следвало да получи в реалност... " - в. " Сега ".

" Още през 2017 година Слави Трифонов изиска партийните дотации да бъдат понижени до 1 лев за всеки глас, получен на парламентарните избори. Това обаче не беше признато, макар че персонално министър председателят Бойко Борисов му даде обещание да го предложи и ГЕРБ внесоха сходни текстове. След запазването на размера на дотацията през 2018 година на база предварителните избори през март 2017 година ГЕРБ трябваше да получи от държавния бюджет 12 620 212 лв., " Българска социалистическа партия за България " - 10 510 390 лв., " Обединените патриоти " - 3 503 643 лв., Движение за права и свободи - 3 475 736 лв., " Воля " - 1 602 007 лв., а " Възраждане - 416 856 лв.... " - в. " Дневник ".

" Съобразно Закона за политическите партии държавна дотация се отпуска годишно от централния бюджет на политическите партии и обединения, които са регистрирани в Централната изборна комисия за присъединяване в избори, взели участие са в последните парламентарни избори и имат определени народни представители, напомнят от прокуратурата. Общата сума, планувана в бюджета, се разпределя съразмерно на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. Сумата за един получен глас се дефинира със закона за държавния бюджет, а методът на даване на средствата за субсидиране се дефинира от министъра на финансите. Право на дотация имат и партиите, които не са показани в Народното събрание, само че са получили не по-малко от едно на 100 от действителните гласове на последните парламентарни избори... За нyждите на пpовеpката, инфоpмация ще бъде изиcквaна oт Миниcтеpcтвото на финанcите, Центpалната избиpателна комиcия и Сметната палата... " - в. " 24 часа ".

" Партиите и обединенията в Народното събрание са получили през 2018 година по 13.20 лева за извоюван глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лева, поради " несъвършенство в законодателството ". Това сподели финансовият министър Владислав Горанов пред кореспондент на Economic.bg За нараствания размер на дотацията заяви " Шоуто на Слави " в понеделник, а през днешния ден основният прокурор Сотир Цацаров подреди инспекция. " Има едно несъвършенство на законодателството, което разрешава да се преразпределят част от парите на партиите и обединенията, които имат определени народни представители ", разяснява Горанов през днешния ден откакто през вчерашния ден пресцентърът на Министерството на финансите не отговори на въпросите на " Дневник ". " Няма по какъв начин при в този момент настоящия Закона за политическите партии да се получат тъкмо 11 лв. на глас. Законът е написан по този начин, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в последна сметка да се разпредели единствено сред правоимащите партии и обединения ", сподели финансовият министър. По думите му законът би трябвало да се промени по този начин, че да е ясно, че не може да се преразпределят дотации от действителни гласове на партии и обединения, които обаче в следствие поради друга норма нямат право да получават дотация и тя се разпределя сред партиите, които имат определени народни представители. По думите му сегашната формула е резултат на " обособени правила на Закона за политическите партии ".

Законът за политическите партии разпорежда точно на министъра на финансите да дефинира " метода за даването на средствата за субсидиране на партиите и обединенията ". Според неговите текстове общата сума на партийните дотации зависи от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори за всички партии, даже и тези, отбелязали " не поддържам никого ". Общата сума и дотацията за един глас се дефинират в закона за бюджета за съответната година. Именно там е записана сумата от 11 лева на глас за тази година. Увеличеният размер идва от това, че не всички взели участие в изборите получават дотация, а единствено тези, събрали над 1% поддръжка. Така партиите с по-малко гласове и гласовете, неподкрепящи никого " освобождават " финансов запас, разпределян сред останалите. " - в. " Дневник ".

Всекидневниците отделят място и за вести от обществената сфера.

" Изпълнителният шеф на Агенцията за обществено подкрепяне Румяна Петкова назначи през днешния ден за заместник-изпълнителен шеф на организацията Мая Василева... Новият заместник-изпълнителен шеф Мая Василева има степен бакалавър от Медицинския университет - Плевен, бакалавър " Социални действия " и магистър по " Публична администрация " с профил " Икономика и ръководство в обществения бранш " от Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ". Преминала е редица квалификационни курсове и специализации, свързани с възстановяване на потенциала и качеството на предоставяните на популацията обществени услуги. От 2016 година е заместник-председател на Постоянната комисия по труда и обществената политика към Националното съдружие на общините и член на Постоянната комисия по опазване на здравето. През последните две години интензивно взе участие в работни групи към Министерството на труда и обществената политика за правене на Закона за предприятията на обществената и солидарна стопанска система, Планът за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа и признатия през март тази година Закон за обществените услуги. " - в. " Труд ".

" Подготвя се визия за нова демографска политика, съобщи Марияна Николова В момента работна група, формирана от специалисти и учени от Българска академия на науките, както и практици и настоящите лекари от акушеро-гинекологичните лечебни заведения, приготвя визия за нова демографска политика в България. Това съобщи вицепремиерът Марияна Николова в ефира на " Нова телевизия ". Докладът от работата й би трябвало да е подготвен до 15 юли. " Вече са извършени срещи с лекари, които са сложили и съответната проблематика, обвързвана с раждаемостта и пренаталните проблеми ", осведоми Николова. Тя подчертава, че демографската политика не е проблем единствено на България, само че и на целия Европейски съюз и е нужно всички институции да бъдат обединени и единни в процесите на взимане на решение за ограниченията. " Правим разбор на законодателството. Трябва да има финансови тласъци, само че те би трябвало да са действителни и измерими, съгласно опциите на страната ", съобщи вицепремиерът. Други ограничения, които ще предложи Министерството на труда и обществената политика, са свързани с подкрепяне на майките с домашни помощници, както и обезпечаване на безвъзмездни детски градини до 5 години и храноден в учебните заведения. По мотив изплатените компенсации от 10 лева на три фамилии на починалите при злополуката край Своге тя съобщи, че компенсацията би трябвало да бъде платено. " След като един пасажер има билет, той изрично е застрахован и не трябва да потвърждава каквото й да е било. При вероятно завеждане на правосъден спор делото ще бъде извоювано от потърпевшите ", сподели тя. Вчера стана известно, че застрахователна компания " Бул Инс " търси разновидности да забави изплащането на компенсации на роднините на починали при автобусната злополука край Своге, а измежду инспекция на Комисията за финансов контрол е дала на трима души по 10 лв.. Позицията на застрахователната е, че има изчезнали и фалшифицирани документи, и в случай че не е било решението на КФН, е нямало да платят нищо. Марияна Николова заема поста вицепремиер по икономическата и демографската политика от ноември предходната година. Това стана, откакто предшественикът й Валери Симеонов подаде оставка поради митингите на майките на деца с увреждания за близо месец с такова искане за отдръпването му поради думите му, че са " кресливи дами ", а децата им - " сякаш заболели ". Oт май 2017 година Николова заемаше поста шеф на кабинета му. " - в. " Дневник ".

Евроизборите непроменяемо са измежду тематичните акценти.

" Стабилизиране на ГЕРБ и отчасти възобновяване на поддръжката от свадите с жилищата дава на партията на Борисов минимална преднина на главната ръководеща партия пред Българска социалистическа партия. Три партии със несъмнено посланичество в Европейския парламент. Вътрешна македонска революционна организация остава на ръба на бариерата. Това демонстрира национално представително изследване на Изследователски център " Тренд "... Възстановяването на ГЕРБ е минимално, само че въпреки всичко задоволително, с цел да получат лека преднина пред Българска социалистическа партия, като разликата през този месец сред двете съществени партии е в границите на 1,1%. Движение за права и свободи твърдо резервира третата си позиция с 12,8%. Вътрешна македонска революционна организация остава на четвърта позиция, навръх ръба на бариерата, с цел да изпрати народен представител в Европейския парламент (5,8%). " Воля " съумява да повиши своя резултат в границите на акцията до 4,8% от гласуващите. Обединението " Демократична България " не съумява да осъществя растеж в последните месеци и остава с 4,2% поддръжка измежду гласуващите и с дребни шансове да изпрати евродепутат. По-надолу в подреждането остават " Коалиция за България " (2,4%), " Атака " (2%), Патриоти за Валери Симеонов (1,3%) и " Възраждане " (1,2%). Проучването е извършено от Изследователски център " Тренд " по поръчка на в. " 24 часа ". Източник на финансиране: в. " 24 часа ". Проучването е национално представително. В интервала 11-17 май 2019 година са извършени 1007 ефикасни изявленията с жители над 18-годишна възраст. Методът на регистрация е полустандартизирано изявление " лице в лице ". Типът извадка е двустепенна гнездова след предварителна стратификация на универсума по райони, обитаеми места и величина на селището и инцидентен маршрут на придвижване по територията на гнездото. Размерът на статистическата неточност: ±3,1% при 50 процентни дялове. " - в. " Стандарт ".

" Заради съвпадането на датите на изборите за европейски парламент и абитуриентските балове продажбата и сервирането на алкохол в изборния ден няма да е неразрешена. Това се показва в заповед, издадена от Столичната община. За 25 и 26 май остава възбраната за продажба, сервиране и приложимост на алкохол в изборните пространства и наоколо до тях. Дали това ще важи и за останалата част на страната би трябвало да реши всяко кметство. От Столичната община напомнят, че обезпечават превоз за гласоподаватели с повредено зрение или със усложнения в напредването. Това става с предварителна поръчка на телефони: 02 904 1351 и 0800 20 720. Заявки могат да се вършат от 7 до 20.30 ч, а в самия избирателен ден - от 7 до 19.30 ч. В столицата ще бъдат разкрити и 10 преносими изборни секции за хората, които нямат опция да стигнат до изборните пространства. " - в. " Дневник ".

" Дневник " разгласява " Отворено писмо към българските жители във връзка Празника на българската просвета и изборите за европейски парламент " на интелектуалци. Досега то е подписано от 525 професори, учители, хора на изкуството, учени, публицисти: Ние сме жители, обединени от полезностите на демократичната народна власт и отбраната на човешките права. В навечерието на 24 май, Празника на българската култура и просвета, и на изборите за Европейски парламент на 26.05.2019 година се обръщаме към нашите съграждани: Да се обединим изрично към демократичните правила и демократичните полезности на свободата, равенството, зачитането на гражданските и човешките права, толерантността, солидарността, опазването на околната среда и грижата за всички членове на обществото, залегнали в главните документи на Европейския съюз! С голяма угриженост означаваме все по-голямата поляризация в обществото както у нас, по този начин и в световен мащаб. Надига се краен шовинизъм, очертаващ нови фронтови линии. Правят се дейни опити да се размие границата сред религията и светската страна. Излива се голям финансов запас в поддръжка на ултраконсервативни и популистки придвижвания. Полагат се дейни старания да се върнат обратно достиженията в областта на човешките права и демократичните свободи, реализирани през последните години: отхвърлят се одобрени научни проучвания и се вършат опити да бъдат сменени с пропагандни доктрини; нападат се неправителствени организации, преподаватели, публицисти, правозащитници и представители на гражданското общество; слагат се под въпрос базисни интернационалните документи за правата на индивида и детето, които България от дълго време е приела. Новите медии се употребяват за манипулиране на публичното мнение, разпространение на подправени вести и всяване на параноични страхове. Армии от тролове и ботове постановат рискови позиции, маскирани като " глас на гражданското общество ". Подкопава се доверието в престижи и в съществени източници на информация. Общественото пространство се залива с дезинформационни акции до степен на цялостна дезориентация и всеобщи нервности. В обществения дискурс нарастват уклоните към екстремизъм. Спокойните и рационални гласове се давят в тресавище от шумни, скандални изявления, които предизвикат чисто прочувствени реакции. От екрана свободно и необезпокоявано се лее тирада на омразата, а от словото до действителното деяние крачката от време на време е прекомерно къса. България от ден на ден се откъсва от цивилизационния си избор, изработен през последните години, от демократичния път на развиване и от проевропейската си ориентировка. Парадоксалното е, че точно тези, които най-активно нападат доверието в общите европейски полезности, са първи в партийните листи за евродепутати и заплашват да разрушат нашия общ европейски дом от вътрешната страна. Всичко това е част от световен развой, обрисуван в Отвореното писмо на тридесет международни интелектуалци. Те сигнализират, че Европа стои пред най-голямата опасност за съществуването си от 30-те години на XX век насам, и приканват интензивно да отстояваме правилата на демократичната народна власт и европейските полезности. Присъединяваме се към апела на интелектуалците и призоваваме нашите съграждани: бъдете дейни, информирайте се и дайте гласа си за партии и претенденти, които ясно декларират проевропейска, продемократична и пролиберална ориентировка! Нашата европейска еднаквост добавя и обогатява, а не се опълчва на националната ни еднаквост. Българската просвета постоянно е процъфтявала в интервали на отваряне и деен продан с европейските и международните обичаи. А Европейският съюз е най-сигурният поръчител, че нашият език и нашата просвета ще бъдат съхранени и ще оставят трайна диря в европейското и международното културно завещание. На всички, които следва да ни съставляват в Европейския парламент през идващия му мандат, подсещаме, че той е общественост, учредена на споделени полезности: ценене на човешкото достолепие, човешките права, свободата, демокрацията, равенството и правилата на правовата страна. Тези полезности изискват да отстояваме плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта и солидарността в обществото. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР