Вестниците Ню Йорк таймс и Вашингтон пост спечелиха престижната журналистическа

...
Вестниците Ню Йорк таймс и Вашингтон пост спечелиха престижната журналистическа
Коментари Харесай

Руската връзка на Тръмп донесе Пулицър на Ню Йорк Таймс и Вашингтон Пост

Вестниците " Ню Йорк таймс " и " Вашингтон пост " завоюваха влиятелната журналистическа премия " Пулицър " в категорията за изявления с общонационално значение за серия от публикации и материали, отдадени на вероятни контакти сред хора от предизборния екип на Доналд Тръмп и съветски представители, предадоха международните организации.

Двете издания са отличени за това, че с техните публикации са разрешили да се задълбочи доста разбирането, което е имала страната за съветската интервенция в президентската акция през 2016 година и връзките с акцията на Тръмп, преходния екип и актуалната администрация, се споделя в изказването във връзка присъждането на премията на двата вестника.

Вестник " Ню Йорк таймс " и списание " Ню Йоркър " получиха оценката Пулицър в категорията за публицистика в услуга на обществото за публикациите, в които разкриха аферата с холивудския продуцент Харви Уайнстийн. Той беше упрекнат от десетки дами от шоу бизнеса в полови похищения, осъществявани в продължение на години. В резултат на тези разкрития се зароди придвижването " Аз също ". В тази категория от " Ню Йорк таймс " бяха отличени Джоди Кантър и Меган Тоухи, а от " Ню Йоркър " Ронан Фароу, който е наследник на Уди Алън и на Мия Фароу.

Двете издания първи разкриха половите похищения на Уайнстийн още през октомври2017 година Те оповестиха за извънсъдебно съглашение сред продуцента и актрисата Роуз Макгоуън за 100 000 $ в подмяна на нейното безмълвие по отношение на случай станал през 1997 година По-късно актрисата сподели, че става дума за обезчестяване. След първите изявления последваха разкрития от звезди от шоубизнеса. Три актриси, измежду които и италианската звезда Азия Ардженто упрекнаха продуцента в обезчестяване. В публикациите на двете издания Уайнстийн бе разказан като " полов див звяр ", който употребявал властта, която имал, и бил прикриван от киносредите.

След разкритията против филмовия продуцент последваха обвинявания в полов тормоз и против други звезди от шоубизнеса, спорта, медиите и политиката. Разкритията засегнаха и републиканския претендент за Сената в щата Алабама Рой Мур, упрекван в полова експанзия над малолетни. Четири дами, представящи се за жертви на Мур, описаха пред в. " Вашингтон пост " какво са претърпели. Заради тези разкрития изданието получи в този момент премия „ Пулицър “за проверяваща публицистика.

Агенция „ Ройтерс “ взе „ Пулицър “в категорията за интернационална публицистика за репортажи, разкриващи връзките сред филипинския президент Родриго Дутерте и полицейски " отряди на гибелта ".

„ Ройтерс “получи и премията Пулицър и в категорията за фоторепортаж за фрагменти, отразяващи рецесията с рохингите в Мианма.

Наградата в категорията за фотография към събитие получи Райън Кели. Миналия август в последния си работен ден за изданието " Дейли напредък " той снимал момента, в който кола се вряза в протестиращи против събиране на бели расисти вШарлотсвил в щата Вирджиния. Една жена почина в трагичния случай, а 19 души бяха ранени.

Американският публицист Андрю Шон Гриър получи премията „ Пулицър “в категорията за разказ. Той завоюва оценката с творбата си " Лес ", разказваща за неуспешен публицист на междинна възраст на име Артър Лес и за неговите комични прекарвания.

В категорията за драма премията „ Пулицър “спечели Мартина Майок за пиесата " Цената на живота ", разказваща за хора с увреждания и контузии, съжителстващи с физически здрави хора.

Каролин Фрейзър получи „ Пулицър “ в категорията за биография за " Прерийни огньове ", отдадена на писателката Лора Ингълс Уайлдър.

Джеймс Форман-младши взе „ Пулицър “в категорията за документална творба за " Заключване на нашите: Престъпление и наказване в Черна Америка " - проучване на актуалната американска правосъдна система и последствията от нея за цветнокожите лица и общности.

Джак Дейвис получи Пулицър в категорията за историческа творба за " Заливът ", отдадена Мексиканския залив, който е една от най-разнообразните и продуктивни морски екосистеми на планетата.

В категорията за лирика Пулицър получи Франк Бидарт за сборника " Сумрак ".

В категорията за музика премията Пулицър бе присъдена за първи път не на джаз музикант или на класическо произведение, а на рапър. Това е Кендрик Ламар, който я завоюва с албума си " DAMN ". Според присъждащите премията в тази категория, албумът на Ламар е творба, която съумява да улови и пресъздаде сложността на африкано-американския живот.

Кендрик Ламар към този момент завоюва похвалите на музикалните експерти поради впечатляващите си осъществявания онлайн, текстовете на песните си, поради смесицата от хипхоп, джаз, соул, фънк и африкански звуци в частите му. Неговите проницателни песни го трансфораха в глас нацяло едно потомство. Той бързо стана водач в хипхопа и любим и на почитатели на рока, попа и джаза.

Наградата Пулицър е най-престижното американско отличие в региона на публицистиката, което се присъжда от 1917 година Понастоящем то се присъжда освен в журналистически категории, само че и в региона на литературата, музиката и драматургията. Наградата се придружаваи от 15 000 $.

Отличията в другите категории бяха оповестени на гала във Факултета по публицистика към Колумбийския университет в Ню Йорк.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР