Вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" спечелиха наградата в

...
Вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" спечелиха наградата в
Коментари Харесай

Раздадоха наградите ”Пулицър”

Вестниците "Ню Йорк таймс " и "Вашингтон пост " завоюваха премията в категорията за изявления с общонационално значение за серия от публикации и материали, отдадени на вероятни контакти сред хора от предизборния екип на Доналд Тръмп и съветски представители, предадоха международните организации.

Изданията са отличени за това, че с техните публикации са разрешили да се задълбочи доста разбирането, което е имала страната за съветската интервенция в президентската акция през 2016 година и връзките с акцията на Тръмп, преходния екип и актуалната администрация, се споделя в изказването във връзка присъждането на премията на двете издания.

В. "Ню Йорк таймс " и сп. "Ню Йоркър " получиха оценката Пулицър в категорията за публицистика в услуга на обществото за публикациите, в които разкриха аферата с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, упрекнат от десетки дами от шоу бизнеса в полови похищения, осъществявани в продължение на години. В резултат на тези разкрития се зароди придвижването "Аз също ".

В тази категория от "Ню Йорк таймс " бяха отличени Джоди Кантър и Меган Тоухи, а от "Ню Йоркър " Ронан Фароу, който е наследник на Уди Алън и на Мия Фароу.

Двете издания първи разкриха половите похищения на Уайнстийн още през октомври предходната година. Те оповестиха за извънсъдебно съглашение сред продуцента и актрисата Роуз Макгоуън за 100 00 $ в подмяна на нейното безмълвие по отношение на случай, станал през 1997 година По-късно актрисата сподели, че става дума за обезчестяване. След първите изявления последваха разкрития от звезди от шоубизнеса, като три дами, измежду които и италианската актриса Азия Ардженто упрекнаха продуцента в обезчестяване.

В публикациите на двете издания Уайнстийн бе разказан като "сексуален див звяр ", който употребявал властта, която имал, и който бил прикриван от хора от антуража си и от хора от киносредите.

След разкритията против продуцента последваха разкрития, свързани със звезди от шоубизнеса, спорта, медиите и политиката. Разкритията засегнаха и републиканския претендент за Сената в щата Алабама Рой Мур , упрекван в полова експанзия над малолетни. Четири дами, представящи се за жертви на Мур, описаха пред в. "Вашингтон пост " какво са претърпели. Заради тези разкрития изданието получи в този момент премия Пулицър за проверяваща публицистика.

Агенция Ройтерс получи премията Пулицър в категорията за интернационална публицистика за репортажи, разкриващи връзките сред филипинския президент Родриго Дутерте и полицейски "отряди на гибелта ".

Ройтерс получи и премията Пулицър и в категорията за фоторепортаж за фрагменти, отразяващи рецесията с рохингите в Мианма.

Наградата в категорията за фотография към събитие получи Райън Кели. Миналия август в последния си работен ден за изданието "Дейли напредък " той снимал момента, в който кола се вряза в протестиращи против събиране на бели супремасисти в Шарлотсвил в щата Вирджиния. Една жена почина в трагичния случай, а 19 души бяха ранени.

Американският публицист Андрю Шон Гриър получи премията Пулицър в категорията за разказ с творбата си "Лес ", разказваща за неуспешен публицист на междинна възраст на име Артър Лес и за неговите комични прекарвания.

В категорията за драма премията Пулицър завоюва Мартина Майок за пиесата "Цената на живота ", разказваща за хора с увреждания и контузии, съжителстващи с физически здрави хора.

Пулицър в категорията за биография получи Каролин Фрейзър за "Прерийни огньове ", отдадена на писателката Лора Ингълс Уайлдър.

Джеймс Форман-младши завоюва Пулицър в категорията за документална творба за "Заключване на нашите: Престъпление и наказване в Черна Америка " - проучване на актуалната американска правосъдна система и последствията от нея за цветнокожите лица и общности.
Джак Дейвис получи Пулицър в категорията за историческа творба за "Заливът ", отдадена Мексиканския залив, който е една от най-разнообразните и продуктивни морски екосистеми на планетата.
В категорията за лирика Пулицър получи Франк Бидарт за сборника "Сумрак ".

В категорията за музика премията Пулицър бе присъдена за първи път не на джаз музикант или на класическо произведение, а на рапър. Това е Кендрик Ламар , който я завоюва с албума си "DAMN ".
Според присъждащите премията в тази категория, албумът на Ламар е творба, която съумява да улови и пресъздаде сложността на африкано-американския живот.



Ламар към този момент завоюва похвалите на музикалните експерти поради впечатляващите си осъществявания онлайн, текстовете на песните си, поради смесицата от хип хоп, джаз, соул, фънк и африкански звуци.

Наградата Пулицър е най-престижното американско отличие в региона на публицистиката, което се присъжда от 1917 година Днес то се присъжда освен в журналистически категории, само че и в региона на литературата, музиката и драматургията. Наградата се съпровожда и от 15 000 $.

Отличията в другите категории бяха оповестени на гала във Факултета по публицистика към Колумбийския университет в Ню Йорк.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР