Вестниците днес съобщават за оставката на заместник-министъра на социалната политика

...
Вестниците днес съобщават за оставката на заместник-министъра на социалната политика
Коментари Харесай

Преглед на печата

Вестниците през днешния ден оповестяват за оставката на заместник-министъра на обществената политика Росица Димитрова след абсурда със скъпите самолетни билети, употребявани от нея при пътешестване до Ню Йорк.

" Министър-председателят Бойко Борисов одобри подадената от заместник-министъра на труда и обществената политика Росица Димитрова оставка, оповестиха от пресслужбата на кабинета. Мотивът на Димитрова е създалата се социална сензитивност по отношение на присъединяване й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, извършена в Ню Йорк. Скандалът е обвързван с обстоятелството, че зам.-министърката и един държавен специалист са пътували в първа класа, като един билет е коствал 8300 лева По-рано през днешния ден хора с увреждания, които одобряват това за подигравка, желаеха опрощение от Димитрова или нейната оставка. " - в. " 24 часа ".

" Зам.-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова, която е пътувала в командировка до Ню Йорк с билет за 8300 лева, подаде оставка, която министър председателят Бойко Борисов е приел, оповестиха от пресцентъра на държавното управление. Мотивът на Димитрова е " създалата се социална сензитивност по отношение на присъединяване ѝ в 11-ата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, извършена в Ню Йорк ". Вчера тя разгласи, че е сбъркала, че е пътувала с толкоз безценен билет. За скъпата командировка заяви вестник " Сега ", който разкри, че е пътувала в бизнес класа с билет, платен в последния миг, за конгрес, отдаден на хората с увреждания. Той се състоя сред 12 и 14 юни в Ню Йорк. По същото време в София течеше абсурдът към подаването и отдръпването на оставката на мистъра на труда и обществената политика Бисер Петков поради митингите на майките на деца с увреждания. Димитрова акцентира, че присъединяване на ръководената от нея българска делегация и изявлението в общите диспути и в двете панелни събития са дали опция да се чуе какъв е напредъкът на България по осъществяване на конвенцията. Зам.-министърът удостовери, че поканата за присъединяване е пристигнала още през март, само че не знаеше за какво решението за нейното присъединяване дружно с специалист от ведомството е взето в последния миг. " Най-вероятно е неточност, че съм се съгласила да потегли изобщо, като съм видяла цената, само че не скърбя, тъй като това беше най-големият конгрес, на който България имаше опция да се показа, и получи поздравления от всички страни ", сподели тя. " - в. " Дневник ".

Вестниците наблюдават също тематиката за сигурността и интеграцията на евроатлантическото пространство.

" Бивши министри на защитата, които са в основата на учредения неотдавна Атлантически съвет на България (АСБ), желаеха НАТО да разположи ракети " Пейтриът " край Бургас. Това излиза наяве от публикувана позиция на съвета във връзка присъединяване на България в срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11-12 юли 2018 година В нея се предлага България да изиска публично от алианса " развръщане на ротационна основа от съдружниците в региона на Бургас на дивизион ракети за противовъздушна защита " Пейтриът " в период до края на 2019 година ". Те биха имали функционалност да ни пазят от възможни набези, само че и биха провокирали остра реакция от Русия. В Атлантическия съвет членуват двама някогашни военни министри - Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов, някогашният стопански министър Трайчо Трайков, някогашният ръководител на Народно събрание Александър Йорданов, някогашният началник на комисията по досиетата и някогашен народен представител Методи Андреев, ген.-майор о.р. доктор Съби Събев - народен боен представител на България във Военния комитет на НАТО 2002-2004, и други Те упорстват и за разполагане в България на многонационална механизирана бригада или многонационална бригада " Специални сили " в период до края на 2020 година Както и за развръщане на ротационна основа на многонационална бойна ескадрила на българско военно летище в период до края на 2019 година, която да реализира взаимна съюзна интервенция по защита на българското въздушно пространство. АСБ смята, че на срещата на върха в Брюксел страната ни би трябвало да упорства пред останалите 28 съдружници да взе участие в една от основаните четири многонационални бойни групи на НАТО в балтийските страни и Полша. Освен това трябвало да изрази подготвеност да се причисли към основания през 2017 година в Хелзинки взаимно от НАТО и Европейски Съюз Европейски център за рационализиране на качествата за противопоставяне на хибридните закани (Hybrid COE). Настоява се и за съвещания с Румъния и Турция, в които да се упорства за създаване и приемане на тактика на НАТО за Черно море. Целта трябвало е да е отговор на " възходящото предизвикателство от продължаващата смяна на военния и стратегическия баланс на силите в района в интерес на Руската федерация и в ущърб на НАТО ". България следвало да желае от НАТО да стане хазаин на сухопътни, военновъздушни и военноморски съставни елементи от изграждащото се Адаптирано предно наличие на НАТО на югоизток. На юлския конгрес на НАТО да се упорства за реализиране на единодушие за краен период за " преустановяване на зависимостта на страните членки от Руската федерация при поддръжката на съществени оръжейни системи и съоръжение, в това число посредством засилено съдействие в границите на НАТО и Европейски Съюз и потребление на организациите на НАТО и Европейски Съюз ", предлага организацията. Това предложение идва на фона на неотдавна подписан относително дълготраен контракт за поддържане на българските МиГ-29 от Русия. " - в. " Сега ".

" България ще подкрепя Босна и Херцеговина в процеса по подготовката й за присъединение към Европейски Съюз и за възстановяване на съдействието с НАТО. Двете страни ще работят за задълбочаване на партньорството си в сфери от съвместен интерес, в духа на европейските полезности. Това е заложено в плана на Меморандум за съдействие сред Правителството на Република България и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, който Министерският съвет утвърди на съвещанието си през днешния ден, оповестиха от пресслужбата на кабинета. България ще оказва експертна помощ на Босна и Херцеговина в процеса на хармонизиране на законодателството на страната с европейските постижения, за укрепването на административния й потенциал, посредством присъединяване в планове, финансирани по европейски стратегии, както и за съгласуване на интернационалната помощ. София и Сараево ще обменят информация и експертен опит в региона на визовата политика, граничния надзор и миграцията в следните посоки: прилагано законодателство и практики, задълбочаване на двустранното консулско съдействие, създаване на осведомителни системи за визи, персонални документи и граничен надзор, сигурност на персоналните документи, фитосанитарния и ветеринарния надзор. Двете страни ще провеждат взаимни семинари и кръгли маси, както и обучителни курсове и стажове в региона на европейската интеграция и ще предизвикват партньорството в неправителствения бранш. Още по време на визитата си в Босна и Херцеговина през август 2017 година вицепремиерът Екатерина Захариева е предложила на своя сътрудник Игор Църнадак техническа и експертна помощ за повишение на административния потенциал, в региона на околната среда и в битката с престъпността. Тогава първият ни посланик е дала образец, че единствено за 2015 и 2016 година ограниченията против контрабандата в България имат резултат за бюджета в размер на 2 милиарда евро, припомниха от Министерски съвет. " - в. " 24 часа ".

Ратифицирането на контракта за името на Македония от Народното събрание на западната ни съседка също е измежду настоящите тематики.

" Македонският парламент утвърди контракта за разрешаване на разногласието за името с Гърция. 69 депутати гласоподаваха " За " ратификацията на Договора, предават БГНЕС и Нова тв. Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не участваха в пленарната зала по време на гласуването. Сега Договорът ще бъде изпратен до президента Георге Иванов за автограф. Той има 7-дневен период за изговаряне. Ако наложи несъгласие, Договорът ще би трябвало да се прегласува в Народното събрание. В този случай за него ще би трябвало да гласоподават най-малко 61 народни представители. " Договорът бележи началото на края на несигурността за Македония и дава почтено и задоволително решение за двете страни, с което вечно се удостоверява македонската еднаквост и език ". Това сподели преди гласуването министър председателят. " Имаме ясни доказателства за нашата македонска еднаквост, за нашия македонски език, в продължение на епохи и епохи. Не сме предали нищо, нито пък никой ни взе нещо, когато се съгласихме за географско име. Това е смела стъпка в полза на бъдещето на жителите и на нашите деца, за едно спокойно бъдеще. Нека да отхвърлим операциите и да дадем късмет за съглашението ", сподели Заев. Той акцентира, че съглашението е подкрепено от всички интернационалните сътрудници, което отваря портите на Македония за европейско бъдеще. Заев чака дата за договаряния от Съвета на Европейски Съюз до края на месеца. " Вместо горчивината и гнява, дано дружно да пишем бъдещите страници, да водим жителите към обща процъфтяваща Македония, следвайки образеца на напредналите европейски страни. Получаваме другар и стратегически сътрудник, подсигуряваме стабилността и сигурността на Македония, отваряме пътя към Европейски Съюз и НАТО. Ние реализираме устрема на нашите предшественици да бъдат приети от всички като македонци, говорещи македонски. Това е исторически акт, посредством който Македония и жителите й имат късмет ", сподели още министър председателят Зоран Заев. " - в. " Сега ".

" Точно една година, откакто с премиера Заев се поклонихме дружно пред паметника на цар Самуил в София, Народното събрание на Република Македония ратифицира контракта с Република Гърция за решение на разногласието за името. Поздравявам нашите съседи за смелата и решителна стъпка. Това написа министър председателят Бойко Борисов във Facebook. " Само една година мина от общото ни честване със Зоран, а районът към този момент дава образец за добросъседство, съгласие и общи дейности за по-добро бъдеще. Вдъхновение за всичко това бе и нашият контракт за другарство с Република Македония, който бе утвърден единомислещо в нашия парламент ", написа още министър-председателят. " Следващите няколко дни са решаващи освен за бъдещето на Република Македония, само че и за Западните Балкани. Призовавам всички другари от Европейския съюз да вземат участие в нашите старания за една по-стабилна и сигурна Европа. Няма различен път за нашите съседи. Нека им покажем, че са част от нашето семейство ", написа още Борисов. " - в. " Труд ".

Вестниците оповестяват също, че ръководещите препращат ограничението на рекламите на хазарта към Европейската комисия.

" Промените в Закона за
хазарта, които лимитират рекламирането, първо би трябвало да бъдат нотифицирани от Европейска комисия. Това реши бюджетната комисия, която се съобрази със мнение на Министерството на финансите по въпроса. Ведомството показва, че измененията следва да бъдат изпратени за координиране и нотификация в Европейска комисия. " 4 месеца преди изпращането за нотификация измененията би трябвало да минат през Министерския съвет ", съобщи шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя добави, че би трябвало да се спазят тези условия, с цел да се избегнат спомагателни наказания. Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че това е бламиране поради наранени ползи за милиарди. " - в. " 24 часа ".

" Проектозаконът за
хазарта на вицепремиера Валери Симеонов ще бъде блокиран най-малко за 4 месеца, откакто парламентарната комисия по финанси реши да изиска от Европейската комисия нотификация поради подозрения, че текстове от него опонират на европейски наставления. По искане на комисията по европейски въпроси от предходната седмица правната дирекция на Народното събрание трябваше да се произнесе дали да се желае нотификация. По думите на ръководителя на комисията по финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) дирекцията е дала отговор, че отговорността за решението е на Министерството на финансите. Стоянова не изясни на каква европейска инструкция опонира плана на Симеонов и препрати към мнението на отрасловото министерство. Според мнението на Министерството на финансите Законът за хазарта от 2012 година е признат след нотификация от Еврокомисията и в случай че в този момент ще се вършат обилни промени в него, той би трябвало да мине през нова нотификация. Икономическите субекти в границите на единния европейски пазар би трябвало да имат опция да изразят мнение по плана, се показва още в мнението. Предложените от Валери Симеонов и депутатите му промени плануват възбрана и на непряката реклама на хазартни и лотарийни игри, като се позволява рекламата единствено на комерсиалната марка и проявление на тиражи, само че не и оповестяване на печелившите. " Това отсрочване не кореспондира с заявената поддръжка от Българска социалистическа партия и ГЕРБ ", сподели Валери Симеонов след съвещанието на комисията. Според него ползите законът му да не бъде признат са 3 милиарда, на колкото той прави оценка (в лева.) оборота в бранша. " За 3 милиарда доста неща могат да се случат и доста позиции да се трансформират ", добави Симеонов. Според правилника на Министерския съвет законите, за които ще се желае нотификация, се предават на Европейската комисия 4 месеца авансово. " Колко бързо ще работи Европейската комисия не мога да предвидя, тя може да се замота още 4 месеца ", разяснява Симеонов. " Нямам потребен ход, нямам желание да скачам от последния етаж на партийния дом ", сподели вицепремиерът на въпрос какво ще предприеме след забавянето на закона му. Другият проектозакон на Валери Симеонов, който планува въвеждането на спомагателен налог върху апартхотелите в курортите, бе позволен от комисията до разискване в Народното събрание. Симеонов изясни, че се планува налагане на налог 0.5-0.7% от данъчната оценка при парцел в народен курорт и 0.2-0.4% при по-малките курорти. Симеонов изясни, че данъкът ще бъде върху жилища, които не се употребяват като такива, тъй като сега всеобщо се заобикаля заплащането на налог за наем, като той не се заявява. Според сметките на Симеонов по този начин се ощетява хазната с няколкостотин милиона лв. на сезон и се прави нелоялна конкуренция на хотелите. " - в. " Дневник ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР