Вестникарски магнат, класиран сред най-богатите 25 души във Франция, призна,

...
Вестникарски магнат, класиран сред най-богатите 25 души във Франция, призна,
Коментари Харесай

Френски медиен магнат бил шпионин, хаквал телефона на Митеран


Вестникарски магнат, класиран измежду най-богатите 25 души във Франция, призна, че като младеж е бил разузнавач, хакнал мобилния телефон на президента Франсоа Митеран, заяви „ Дейли Мейл “, съобщи БГНЕС.

52-годишният Ксавие Ниел е съсобственик на вестник „ Льо Монд “ и 21-ият измежду най-богатите във Франция с почти благосъстояние от 8 милиарда евро.

В тирада Ниел призна, че е бил нает от Дирекцията за териториално наблюдаване (DST) в средата на 80-те години.

От Службата за сигурност, ръководена от министерството на вътрешните работи на Франция, привикали Ниел, откакто беше заловен да хаква френския канал Canal Plus на 17 години, откакто зарязал образованието си.

Той споделя, че не е работил в тайната работа. „ Бях нещо като сътрудник на ненапълно работно време, който би им казвал постоянно какво откриваме, какво виждаме, в нашия свят на хакерство. “

Службата за сигурност желала Ниел да сътвори група хакери, формирана от други ярки млади човеци, които биха могли да им оказват помощ да схванат света на киберсигурността в епохата, когато технологията към момента беше чисто нова.

Това включва даже хакване на мобилния телефон на президента Франсоа Митеран през 1986 година.

По-късно администрацията на президента Митеран попадна в скандал за хакване на телефони, наименуван „ Френски Уотъргейт “, в който той беше подслушвал телефоните на стотици френски персони.

Ниел също имал за задача се зданимава с хакерство, обвързвано с производителя на коли Renault. Неговата група научила, че компанията е била хакната от хора от Австралия, които изтегляли огромни размери данни.

Що се отнася до Ниел всичко това за него било просто занимателно.

“Правихме всичко това за себе си като игра и за предаване на информацията ”, сподели той. „ Беше просто занимателно. Беше вълнуващо да заобиколя системата. Казаха ни, че е невероятно. “

Ниел не сподели по какъв начин е била употребена от DST информацията, която той е осигурявал.

На 20 години Ниел се отдръпва от хакерската си работа и стартира да ръководи еротични уеб сайтове във френския предтеча на интернет, Minitel.

Ниел сподели, че желае да показа детайлности за юношеските си хакерски години „ като образец за децата през днешния ден, с цел да покаже по какъв начин можете да вършиме глупави неща и да станете положителни “.

Той също е употребявал част от благосъстоянието си, пробвайки се да помогне на младежите да започват кариерата си.

През 2013 година той похарчи 41 милиона английски лири в гратис кодиращо учебно заведение в Париж, както и близо 250 милиона паунда за Station F, най-голямата старт-ъп лаборатория в света, сплотяваща 1000 започващи компании.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР