Вестник в Република Кипър публикува нови документи за годините на

...
Вестник в Република Кипър публикува нови документи за годините на
Коментари Харесай

По време на войната за Кипър избивали по 10 турци на всеки убит грък

Вестник в Република Кипър разгласява нови документи за годините на принуждение, които доведоха до разделяне на средиземноморския остров преди пет десетилетия, написа турският вестник " Хюриет ".

От документите излиза наяве, че на гръцките войски в Кипър им е било подредено да " убиват по 10 турци на всеки грък ".

Статията на Politis е озаглавена " Кипър: Престъпления, които останаха ненаказани ". В нея се споделя, че двама гръцки бойци и служител на реда са убити в Магуса (Фамагуста) на 11 май 1964 година в миг, когато напрежението е ескалирало на фона на опитите на Гърция да причисли острова към страната, наричано еносис. Един от убитите е Костакис Панделидис - наследник на шефа на гръцката полиция в Никозия.

Според документите гръцките сили за сигурност са инструктирани да отмъстят с " убийството на 10 турци за всеки погубен грък ". На идващия ден 17 турци са отвлечени и екзекутирани посредством разстрел във Фамагуста.

Убийствата, възприемани от кипърските турци като етническо пречистване, траяли на 13 май, когато 11 кипърски турци са отвлечени и убити до езерото Паралимни. Останките са им открити през 2006 година, излиза наяве от документа.

Вестникът написа, че има още доста други кланета, осъществени от кипърските гърци и че те са останали ненаказани. Например, 126 турци, множеството дами, деца и възрастни, са убити и заровени в всеобщ гроб в няколко села на 14 август 1974 година

Отбелязва се, че множеството от убийците са екстремисти от EOKA (Национална организация на кипърските бойци) и даже кипърски гърци, които са били съседи на турските жертви.

Вестникът разкрива образци за осъществявани от гърците кланета, в това число за изнасилени турски дами, разграбване на турски села и брутални убийства като разчленяването на турския притежател на кафене Мустафа Кукуди на 10 август 1974 година

Вестник Politis е получил смъртни закани през тази седмица след публикуването на информацията.

Кипър е разграничен от 1974 година Част от Кипър е разгласен за Севернокипърска турска република на 15 ноември 1983 година Територията е приета за самостоятелна страна единствено от Турция.

Последният опит за обединяване на разделения остров приключи с неуспех през юли 2017 година след двугодишни договаряния. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР