Вестник “Труд започна съвместна рубрика със сдружение “Приятели, помагайте. Всяка

...
Вестник “Труд започна съвместна рубрика със сдружение “Приятели, помагайте. Всяка
Коментари Харесай

Възстановиха дома на 7 семейства след пожар в Момчиловци

 Приятели, помагайте

Вестник “Труд ” стартира взаимна графа със съдружие “Приятели, помагайте ”. Всяка седмица ще представяме вик за помощ, получен от неговите координатори и ще показаме какво е свършено с помощта на доброволци и донори.

Дни преди Коледа огромно злощастие сполетява 7 фамилии от смолянското село Момчиловци. При огромен пожар, който най-вероятно стартира от комина на къщата, изгарят домовете на фамилиите. Всички те са от селото и за благополучие няма потърпевши, единствените вреди са единствено материални.
 06-4  06-3  06-2  06-1
Кметицата Сийка Суркова, която постоянно се грижи за жителите на селото, насочва вик за помощ към сдружението „ Приятели, помагайте “, с ръководител Лео Кадели, и малко по-късно получава самопризнание за „ Доброта “ от организацията. Доброволците от групата с подготвеност се отзовават на молбата на кметицата. Лео показва оптимизъм и признава пред „ Труд “, че тези неприятни ориси имат и хубава страна, тъй като те събират положителни хора от цяла България и резултатът е сполучлив. „ За нас най-важното е да върнем усмивката, вярата и вярата на хората, които по някаква причина са ги изгубили. Щастлив съм, че в едно малко село в Родопите има подобен кмет “. Той се надява цяла България да има кметове като Сийка Суркова, които се грижат за селата си и са почтени да бъдат на този пост. БТВ прави репортаж на тази тематика и те също подкрепят доста за събиране на средства и дарения за потърпевшите.

Няколко донори поемат отговорността да ремонтират къщата, като към този момент е поправен покривът и е поставена чисто нова изолираност. Всички съседи на потърпевшите фамилии се включват в почистването на отломките, младежи от селото подаряват към 3000 лв., събрани от коледуването и от Богоявление, за да бъдат потребни, и това връща вярата на хората, изгубили покрива над главите си.

„ Като стана белята, аз бях доста обезверен, само че в този момент към този момент имам вяра “, споделя Стоян Стойков, един от потърпевшите.

Сдружението събира от цяла България пари за дарения. След като Лео прави лист с нужните неща за обзавеждането дружно с кметицата на селото и някои членове от фамилиите, сдружението се заема с акцията. Всички дарения, направени от „ Приятели, помагайте “, идват с по този начин наречения от хората „ Бус на вярата “ и доброволци оказват помощ за разтоварването. Въпреки многочислените мебели, доставени от организацията, има още неща, нужни за довеждане докрай на дома. Необходими са 3 хладилника, 3 перални, 3 готварски печки, 6 кревати, 3 дрешника, 2 маси за хранене и столове, а също по този начин килими и посуда. Всеки, който желае и може да помогне с намирането на нужните неща, да се обърне към групата, а също по този начин може да се вършат и парични дарения, тъй като всеки лев ще е от изгода на фамилиите. Групата се заема да достави и плочки за баните в новите домове на нуждаещите се фамилии.

Хората към този момент са щастливи, тъй като имат покрив над главите си и са извънредно признателни на всички, които се включиха в акцията за помощ. Пострадалите от този трагичен случай споделят, че думата „ благодаря “ е доста малко нещо за това, което всички са създали. „ Благодаря на всички, другари, близки, познати и непознати с положителни сърца “, споделя Стефка Стойкова, жертва на трагичния случай. Лео Кадели приканва всички да са положителни и да оказват помощ и е сигурен, че положителното постоянно побеждава.

Нова задача


В помощ на центрове за деца с увреждания

„ Приятели, помагайте “ не престават с дарителските си задачи с два центъра за настаняване на деца с увреждания от фамилен вид в столичния квартал Бенковски. Директорката на двата дома, в които са настанени 24 деца на възраст от 6 до 23 години, се обръща към сдружението с молба единствено за една готварска печка, само че откакто донорите виждат, че се нуждаят от много други неща, вземат решение да закупят бяла техника, а също и да оправят неприятния път до там.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР