Вестник БАНКЕРЪ и "Грант Торнтон" ООД (България) започват поредица от

...
Вестник БАНКЕРЪ и "Грант Торнтон" ООД (България) започват поредица от
Коментари Харесай

Данъчното облагане в Люксембург

Вестник БАНКЕРЪ и "Грант Торнтон " ООД (България) стартират поредност от изявления, ориентирана към искащите да вършат бизнес в другите страни от Европейския съюз.

Съвместната ни самодейност има за цел да разкрие на българските бизнесмени какви са подводните камъни в данъчното законодателство на всяка от страните членки на Европейски Съюз. За какви изненади да сте подготвени при срещата с новия ви сътрудник? Кои са потребните дребни стъпки, с цел да откриете пазара на другите европейски страни? И по какъв начин да отключите своя капацитет за напредък, предизвиквайки се взаимно.

Очаквайте идната обява след две седмици.

Данък добавена стойност

Какви са размерите на данъчните ставки ?

<!--[if--> <!--[endif]--> Стандартна ставка от 17%, използвана за множеството артикули и услуги.<!--![endif]--> <!--![if-->
<!--[if--> <!--[if--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> Междинен/среден % от 14% за типове рекламни услуги, типове рекламни материали, попечителски услуги, вино и други.<!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![if-->
<!--[if--> <!--[if--> <!--[if--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> Редуцирана ставка от 8%, използвана за доставки на газове, предопределени за отопление, осветяване и зареждане на мотори, електричество, живи растения и други цветарски артикули. При някои услуги също се ползва (временно) редуцираната ставка - фризура, поправки на колела, обувки и кожени продукти, разчистване на частни семейства и други.<!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![if-->
<!--[if--> <!--[if--> <!--[if--> <!--[if--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> Максимално редуцирана ставка от 3% за храни и медицински артикули, книги, обувки и облекла за деца, превоз на пасажери и други.<!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![if-->

Има ли доказани или предстоящи скорошни промени в тези ставки?

Не.

Кой е главният индиректен налог в Люксембург ?

Данъкът добавена стойност е главният индиректен налог в Люксембург.

Има ли предел за регистрация?

Съществува предел за дребни предприятия, които имат годишен оборот под 30 000 евро. Такива предприятия официално се нуждаят от регистрация, само че върху техните доставки не се начислява Данък добавена стойност и не подават заявления за Данък добавена стойност.

Прилага ли се с ъщият предел за регистрация при задгранични предприятия?

Не.

Необходимо ли е чуждестран н о лице да дефинира упълномощен представител, с цел да се записва?

Не, упълномощен представител за задачите на Данък добавена стойност в Люксембург е нужен единствено при импорт на артикули.

Колко постоянно се подават заявления за Данък добавена стойност?

Периодът, на който се подават заявления за Данък добавена стойност, зависи от оборота на сдружението. Годишната декларация за Данък добавена стойност е постоянно наложителна и според от оборота на данъкоплатеца се изискват спомагателни, периодически информации заявления за Данък добавена стойност.

Налагат ли се наказания за подаване на декларация за Данък добавена стойност след приключване на крайния период?

Да, в случай че декларацията за Данък добавена стойност е подадена със забавяне, може да бъде наложено наказание/санкция - сред 250 и 10 000 евро за закъснение.

Подават ли се и други наложителни заявления?

Да, належащо е да се показват спомагателни заявления за избрани доставки (стоки и услуги), осъществени към клиенти, които са регистрирани за задачите на Данък добавена стойност в друга страна членка на Европейски Съюз (списък на продажбите в ЕО). Декларации също по този начин би трябвало да се подават при избрани условия - по отношение на придвижване на артикули от или в друга страна членка на Европейски Съюз (интрастат декларация).

Налагат ли се санкции и при други условия?

Да, наказания може да бъдат наложени за редица други неточности или пропуски.

Може ли данъкът, начислен от задгранични снабдители , да бъде възобновен , в случай че доставчъкът не е регистриран за задачите на Данък добавена стойност в Люксембург ?

Да, при избрани условия и условия.

Корпоративен налог

Облагаем приход

Облагаемият приход се пресмята въз основа на облагата, посочена в салдото на сдружението, която по-късно може да се преобразува според другите условия на данъчното законодателство.

Данъчно облагане на дивиденти

Дивидентите, получени от локално сдружение, се включват при пресмятане на облагаемия приход, като се изключи дивиденти, които подлежат на освобождение (режим на освобождение при участие).

Загуби

Загубите, насъбрани до 31 декември 2016 година, могат да се трансферират за неопределен срок. Загубите, насъбрани след 01 януари 2017 година, са лимитирани до интервал от 17 години.

Ставки

Размерът на корпоративния налог варира, както следва:

<!--[if--> <!--[endif]--> 15% - използвано, в случай че годишният облагаем приход не надвишава 25 000 евро;<!--![endif]--> <!--![if-->
<!--[if--> <!--[if--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> 18% - използвано, в случай че годишният облагаем приход надвишава 30 000 евро.<!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![if-->

<!--[if--> <!--[if--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> Предприятията с облагаем приход сред 25 000 и 30 001 евро, подлежат на облагане с корпоративен налог, както следва: 3750 евро плюс 33% от данъчната основа над 25 000 евро (за 2018 г.).

Освобождаване при присъединяване

Дивидентите и финансовите облаги, получени от квалифицирано дружество в изискванията на квалифицирано акционерно съдружничество, могат да бъдат освободени от налог върху приходите на предприятията от Люксембург и от общински налог върху стопанската активност, в случай че са изпълнени следните условия:

предприятието, което получава прихода, държи или се ангажира да има директно или непряко присъединяване за непрестанен интервал от минимум 12 месеца;<!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![if-->
<!--[if--> <!--[if--> <!--[if--> <!--[if--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> през този интервал присъединяване не пада под 10% или под цената на придобиване от 1.2 млн. евро (6 млн. евро за финансови печалби).<!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![if-->

<!--[if--> <!--[if--> <!--[if--> <!--[if--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> Въпреки това, в случай че дивиденти се получават от правоспособно дружество от Люксембург, което дава отговор на изискванията за финансиране от възможно дъщерно сдружение, ситуирано в друга страна членка на Европейски Съюз, където заплащанията се приспадат, режимът на освобождение от присъединяване не се ползва. Освен това дивидентите не са възможни за освобождение, когато договорката се квалифицира като корист със закона според общото предписание за битка със злоупотребите.

Данък взаимност

Седем % налог взаимност се постанова върху сумата на дължимия налог.

Като се има поради данъкът взаимност, съвкупната ставка на корпоративния налог е 19.26% за сдружения с облагаем приход над 30 000 евро.

Общински търговски налог

Общинският налог се постанова от общините и варира. Данъкът за град Люксембург е 6.75 %.

Ето за какво ефикасната комбинирана ставка на корпоративния налог (т.е. корпоративен налог, налог взаимност и общински търговски данък) за град Люксембург е 26.01 %.

Данъчни облекчения

Режим за облекчения при права върху интелектуална благосъстоятелност

Корпоративният данъкът върху позволен чист приход от притежавани права върху интелектуална благосъстоятелност, се облекчава с 80 %. Следователно фирмите, открити в град Люксембург, с възможни приходи от притежавани права върху интелектуална благосъстоятелност ще бъдат облагани с ефикасна данъчна ставка (т.е. корпоративен налог и общински търговски данък) от 5.202% през фискалната година.

На 22 март 2018 година люксембургският парламент утвърждава закон, който вкарва нов режим за облекчения при притежавани правата върху интелектуална благосъстоятелност. Промените влизат в действие от 1 януари 2018 година и се отразяват върху метода, по който се преглеждат правата върху интелектуалната благосъстоятелност, както и изчислението на прихода от същите. Нивата на данъчните облекчения при новия режим не се трансформират.

Инвестиционни фондове

Инвестиционните фондове, които са открити в Люксембург, нормално са освободени от налог добавена стойност, общински търговски налог и налог при източника за дивиденти. Тези капиталови фондове са обект на налог абонамент и на общия режим на регистрационните такси.

Компания за финансово присъединяване ( SOPARFI)

Soparfi (Société de Participation Financière) не е специфичен вид компания, а елементарен търговски индивид, контролиран от общото право. Soparfi не се възползва от специфичен данъчен режим и осъществените доходи са изцяло облагаеми. Не съществуват ограничавания върху сферата на активност на Soparfi.

Soparfi обаче може доста да понижи данъчната си тежест, като ограничи активността си до държане на вложения и структурирането им, тъй че да може да се възползва от разпоредбите на директивата на Европейски Съюз по отношение на данъчния режим, използван за сдружения майки и дъщерни сдружения от разнообразни страни членки. Този режим разрешава при ясно избрани условия освобождение от данъчно облагане на дивиденти, изплащани от сдружения, в които сдружението майка има присъединяване, и от финансовите облаги от продажбата на неговите участия. В допълнение, защото Soparfi предстои на данъчно облагане, както всяко друго комерсиално сдружение, се възползва от спогодбите за отбягване на двойно данъчно облагане на Люксембург.

Посочените нагоре характерности вършат Soparfi забавен инструмент за ръководство на холдинги. Soparfi е и желано средство за финансиране и държане на рисков капитал и частни финансови вложения.

Данъчни облекчения при вложения

Предвидено е данъчно облекчение, което възлиза на 13% от нарастванията, осъществени през данъчната година, на възможни вложения.

В допълнение, сдруженията може да се възползват от 8% данъчно облекчение за първите 150 000 евро от възможни нови вложения и 2% данъчно облекчение върху размера на възможни вложения, надхвърлящи 150 000 евро.

<!--[if--> <!--[if--> <!--[if--> <!--[if--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР