vesti.bgЕвропейският парламент (ЕП) прие спорните промени в директивата за авторските

...
vesti.bgЕвропейският парламент (ЕП) прие спорните промени в директивата за авторските
Коментари Харесай

Подкрепи ли ЕС края на свободния интернет

vesti.bg

Европейският парламент (ЕП) одобри противоречивите промени в директивата за авторските права в интернет. Това се случи на гласоподаване в сряда, което беше вторият опит след несполучлив избор през юни т.г. Промените срещат съществено неодобрение от страна на интернет фирмите и огромна поддръжка от страна на правоносителите. Критики към Европейски Съюз, Европейска комисия и Екологичен потенциал има и от доста консуматори, които са обезпокоени от измененията, които плануват новите членове 11 и 13 в директивата.

Какво плануват измененията

Предложението на Европейската комисия планува софтуерните колоси да са застрашени от съществени санкции, в случай че не отстраняват терористично наличие задоволително бързо. Социалните мрежи да вземем за пример ще имат не повече от 1 час време, с цел да отстранен терористично наличие, за което са известени от съответните национални управляващи. Ако не го създадат, могат да бъдат санкционирани с до 4% от годишните си доходи от институциите на страната-членка, която е подала сигнала.

Подобни санкции може да костват милиарди на огромните ИТ компании, които споделят, че към този момент работят интензивно по премахването на терористично наличие. Те са създали голям брой системи за разбор на наличието и автоматизираното му унищожаване, когато то не дава отговор на разпоредбите и стандартите.

За по-малките компании обаче всичко това може да е проблем. Те не разполагат с толкоз доста запаси, с цел да създават сходни системи и да ги поддържат. Освен това се трансферира на фирмите отговорност да филтрират наличието. " Предложението на Европейски Съюз е проблематично. То ще накара частните компании да играят още по-голяма роля в дефинирането какво е допустима онлайн тирада ", разяснява пред Bloomberg Рейгън Макдоналд, шеф в Mozilla.

View image on Twitter

 View image on Twitter

JURI Committee Press @EP_Legal

Plenary adopts it’s negotiating position on copyright rules for the digital single market. Negotiations with Council will begin soon.

2:03 PM - Sep 12, 2018
85136 people are talking about this
Twitter Ads info and privacy

Друга значима смяна е самобитният " налог върху линка ", който предложенията вкарват. Това ще накара интернет фирмите да заплащат за авторските права, които се съдържат на даден уебсайт, даже в случай че просто разгласяват линк с анотация към него. Според Екологичен потенциал интернет фирмите като Гугъл и Фейсбук печелят доста с помощта на линковете, които има в платформите им и е редно да дават дължимото и на създателите на съответното наличие, към което препращат потребителите. Аргументът - рекламодателите популяризират повече в обществените мрежи и търсачките, а не в уеб страниците, които действително са основали наличието. Според Гугъл търсачката популяризира и генерира безвъзмезден трафик към уеб страниците.

Трета значима смяна е, че интернет платформите ще са задължени да не позволяват качването на наличие с неуредени авторски права от потребителите. Това значи, че фирмите би трябвало да създадат филтри, които да ревизират всеки качен файл дали е с уредени авторски права. Всичко това ще е много комплицирано и скъпо, като основава предпоставки за цензура. Липсва и информация какво ще се прави със наличието, което употребява детайли от авторско право (например анимираните GIF-ове, meme-та, емоджита и тн.), както и какво ще се случва, в случай че обещано наличие е авторско, само че бъде блокирано от филтрите и по какъв начин потребителите ще потвърждават, че имат нужните права.

Още по-големият проблем е, че всичко това не е дефинирано с съответни правила, способи и причини. Текстовете в директивата са много общи, което разрешава необятна интерпретация от страна както на фирмите, по този начин и на правоносителите и регулаторите. А това ще способства за хаоса.

Последиците

" Днешното решение е тежък удар за свободния и отворен интернет. С одобряването на нови правни и механически ограничавания за това, което можем да публикуваме и споделяме онлайн, Европейският парламент пoставя корпоративните облаги пред свободата на словото и изоставя отдавнашни правила, които трансфораха интернет в това, което е през днешния ден ", разяснява евродепутатът Джулия Реда в своя уебсайт.

Julia Reda @Senficon

 · Sep 12, 2018

Replying to @Senficon

Final vote for Parliament position on the copyright directive with #UploadFilters and #LinkTax: adopted. Parliament has failed to listen to citizens’ and experts’ concerns. #SaveYourInternetpic.twitter.com/gtGi6rg5kL

 View image on Twitter

Julia Reda @Senficon

Now that Parliament and Council have adopted their positions, we will have one final chance to reject #UploadFilters and #LinkTax in the final vote on the directive after trilogue, probably in the spring. Talk to your governments meanwhile! #SaveYourInternet

2:38 PM - Sep 12, 2018
1,2031,223 people are talking about this
Twitter Ads info and privacy

Онлайн платформата Reddit също подлага на критика гласуването. " Вотът е сериозен удар върху отворения интернет и по-малките компании като Reddit. Разочароващо е да забележим по какъв начин Народното събрание не обърна внимание на терзанията на хората и специалистите, които познават интернет най-добре, в това число неговите архитекти ", разяснява Reddit пред онлайн изданието The Verge.

Wikimedia Foundation, организацията, която развива и поддържа Wikipedia, също е срещу решението. Тя го дефинира като " издигане на по-големи бариери за достъп до знание онлайн ". " Разочаровани сме от тази пропусната опция да се модернизира авторското право за цифровата епоха ", разяснява още организацията.

Следващата стъпка е не по-малко комплицирана. Най-рано през януари идната година ще следва третото, последно гласоподаване на предложенията. Ако те бъдат признати, по-късно всяка страна-членка би трябвало да ги ратифицира. Всяка ще може да ги интерпретира по свое убеждение, което вместо да вкара единни правила и да синхронизира законодателствата, може да докара до още по-голямо комплициране.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР