Весислава Танчева е пиар специалист в Института за изследване на

...
Весислава Танчева е пиар специалист в Института за изследване на
Коментари Харесай

ГЕРБ си организира плавно слизане от власт – като БКП преди 30 години

Весислава Танчева е пиар експерт в Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките. Текстът е от профила й във " Facebook ". Заглавието е на редакцията.

В момента сме очевидци на повтаряне на сюжета, по който Българска комунистическа партия падна от власт преди 30 години. Точно по образеца на партията майка, в която половината върхушка на ГЕРБ са били партийни секретари и обслужващ личен състав, ръководещата в този момент партия си провежда гладко слизане от власт.

По напълно същите аргументи – да се отърве от отговорността за осъщественото и идната икономическа рецесия, без да губи насъбраното през годините и в цялостна сигурност от бъдещи правосъдни и всякаки преследвания.

Може да сте позабравили, само че Българска комунистическа партия не падна от власт на 10 ноември 1989 година Това се случи чак две години по-късно, през октомври 1991 година, с идването на власт на държавното управление на Филип Димитров. Друг път ще изяснявам за какво то нямаше по какъв начин да просъществува с поддръжката, само че без присъединяване на Движение за права и свободи.

Аналогиите са повече от планувания и в този момент двегодишен интервал за гладко слизане от власт.

1. На първо място е очевидно усилието да предотвратят всевъзможни бъдещи разтърсвания, като изберат авансово верния основен прокурор и си обезпечат най-малко 5-6 години цялост на персоналното и фирменото имущество, назначавайки подобаващи шефове в съда, следствието и антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Когато мине отминалостта на възможните стопански и финансови закононарушения, кой ще ги ревизира им е все тая.

Точно същия смокинов лист изигра тогавашната Кръгла маса, в която сътрудниците на Държавна сигурност бяха много повече от жертвите им. Тогава Доган съобщи, че който управлява прокуратурата, той действително държи властта в страната, без значение кой седи в Народното събрание и в Министерския съвет. Това е реалност и до през днешния ден.

До огромна степен гласуваната през 1991 година конституция узакони кражбата, като в действителност остави правосъдната и правораздавателна система съвсем същата тоталитарна конструкция, каквато си беше и по времето на Тошо.

2. Второ, върви с цялостни темпове основаването на комфортна политическа съпротива , която ще вземе властта с лозунги за разтрошаване на статуквото и обещания да накаже корумпираната номенклатура (точно както през 1990 година и по-късно през 2009 г.), само че идвайки на власт няма да пипне с пръст парите и свободата на върхушката на ГЕРБ (както Луканов и Димитър Попов, а по късно и Борисов, не пипнаха БКП/БСП). Не биха и могли - те са двете страни на една монета. " Караул " са на едни и същи комунистически пари и семейства...

Най-много да провеждат показни следствия и каузи, както прословутите Дело от 1 до 4/1990 година, с които сякаш трябваше да извадим на ярко закононарушенията на тоталитарния режим и да накажем отговорните, само че по нито едно от тях нямаше резултат. Въпреки удължените периоди на отминалост...

3. Куриозното е, че въпреки Българска социалистическа партия да няма нищо срещу тази замяна на местата с близначката си ГЕРБ, Столетницата не е разпознавана като опция даже и от личните си гласоподаватели! Да не приказваме, че на тези локални избори съдействието сред двете партии по места е към този момент явно. Вижте София, Пловдив и Русе и няма какво повече да търсите!

Следователно, с цел да е безапелационна промяната на властта, би трябвало да има " ново Съюз на демократичните сили ". И през 1990 година никой не би повярвал, че Български земеделски народен съюз е съпротива. ;)

Това " ново Съюз на демократичните сили " сега се пече, въпреки да не ви занимават с него по медиите (то е загадка, де). Ще ни го сервират незабавно след локалните избори, когато ще е време да дадат на Бойко Борисов мотив да трети незавършен мандат. Е, малко спектакъл ще разиграят, да не са чак толкоз забележими шменти-капелите.

4. Точно както в 1990 година, постанова се да минем през Велико национално заседание (ВНС), с цел да променим структурата на ръководство по този начин, че да я има въобще страната.

Ако продължим аналогията обаче, ГЕРБ ще създадат всичко допустимо да спечелат изборите и за това Велико народно събрание, както преди време Българска социалистическа партия завоюва изборите за 7-мо Велико народно събрание през 1990. Т.е. и бъдещата конституция ще е същото смокиново листо, каквото и сегашната. Целта е в пленарна зала да се водят зрелищни дърляници, които сварено-жабешкото население да одобри за диспути, само че да няма заплаха някой да предложи - не дай, божа! - да одобри действителна промяна.

5. Както и в 90-те години, цензорите в медиите към този момент не се крият. Директно си звънят по редакциите и подреждат кого да канят, кого да гонят, кого да назначат, уволнят или очернят.

Как да се ориентирате в тази пропагандно-дезинформационна мъгла, която един път към този момент сработи безотказно и ни въвлече в 30-годишен " преход "? Кавичките са, тъй като това си беше просто интервал на легализиране на прехода на парите ни от нашите джобове в офшорните сметки на 30-тина тариката децата и приятелите ни минаха еднопосочно през Терминал 1 и 2...

Как да знаете кой си играе с доверието ви и кой не? Няма различен метод, с изключение на да следите кои не вземат участие в договорката. Ще ги познаете по това, че ядат пердах отвред, подценяват ги, маргинализират ги, присмиват им се, търсят им недостатъци за всяка дреболия и просто не ги позволяват до обществен спор. Защото току виж споделили нещо правилно.

Пък в случай че някой се е разпознал в описаната нагоре скица, да е жив и здрав и да помни, че акцията занапред почва... КампанИИТЕ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР