Веществото хлорпирифос, с който е отровен бизнесменът Емилиян Гебрев, не

...
Веществото хлорпирифос, с който е отровен бизнесменът Емилиян Гебрев, не
Коментари Харесай

Инсектицидът в руколата не може да доведе до отравяне

Веществото хлорпирифос, с който е токсичен предприемачът Емилиян Гебрев, не е от групата на отровните субстанции като „ Новичок”. Той е от групата на фосфорорганични пестициди. Той е един от мощно токсичните инсектициди, само че няма нищо общо с „ Новичок”. Това сподели специалистът по химически оръжия доцент Иван Попов в ефира на „ Здравей, България”.

В руколата може да се съдържа като остатъчни количества в растениевъдството. Но това са толкоз незначителни количества, че не могат да доведат до това отравяне, за което става въпрос, изясни още доцент Попов.

Хлорперифосът има поразяващо деяние, както всички останали фосфорорганични отровни субстанции. При усвояване се появяват миоза, затрудняване на дишането, гърчовете и според от погълната доза може да се стигне до парализа на дишането, нарушение на кръвооросяването и до гибел, уточни специалистът.

Като чист артикул този инсектицид не може да се може да се откри на свободния пазар. Веществото може да бъде закупено от земеделски магазини, само че не в чист тип. То е неразрешено за потребление в домашни условия, съобщи доцент Попов.

Той посочи, че инспектицидът може да поразява както през кожата, по този начин и през хранителния тракт. Не е належащо специфична подоготовка, задоволителни са едни ръкавици, с цел да се сложи да вземем за пример в смляното кафе. Инсектицидът няма миризма и мъчно може да се усети, сподели доцент Иван Попов.

Той изясни още, че съществуването на хлорпирифос в организма може да се откри до два дни след приема му, а бързината на действието му зависи от признатото количество.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР