Веществени доказателства, касаещи главния прокурор, повече от логично е да

...
Веществени доказателства, касаещи главния прокурор, повече от логично е да
Коментари Харесай

Янкулов: Логично е доказателства, касаещи главния прокурор, да не са във властта на негови подчинени

„ Веществени доказателства, касаещи основния прокурор, повече от разумно е да не се намират във фактическата власт на прокурори, които са му малко или доста подчинени ”.

Това сподели в студиото на „ Здравей, България ” по Нова телевизия юристът и старши юридически специалист в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

Коментарът му е във връзка опасения, че може да изчезнат доказателства за корупция и въздействие в правосъдната система. Те са били събрани от парцели на Петьо Петров-Еврото в България и Гърция. Тези от Гърция са в Софийската районна прокуратура, твърди Янкулов, а тези от България – във Върховния касационен съд.

„ Последната информация е, че арбитър Талева, която е прокурор по следствие на основния прокурор или негов заместител, ги е изискала от СГП ”, добави правният специалист в Антикорупционния фонд. Според Андрей Янкулов „ съществуването на някакви нормативни правила за боравене с материални доказателства не е гаранция, че проблеми с тях при самото им предпазване не могат да зародят ”. По думите му не е невероятно нещо да изчезне, да се повреди или да бъде сменено.

 

Вярно ли е, че защитата на " Осемте джуджета " в неговия златен интервал е била формирана и от 12 полицейски чиновници. Антикорупционния фонд разполага с информация от личен източник, че точно това е открила вътрешна инспекция на Министерство на вътрешните работи по времето на ръководството на министър Бойко Рашков, попита вътрешния министър Калин Стоянов Янкулов от ефира на Нова.

В последната седмица от организацията разгласиха няколко фотоси на охранители, само че на клуб SS, който беше под ръководството на починалия към този момент Мартин Божанов - Нотариуса. Въпросът обаче за защитата на ресторанта, който е употребил Пепи Еврото от АКФ задават не за първи път.
Специално за " Осемте джуджета " Янкулов съобщи, че и от думите на подалата към този момент оставка шефка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова за открити чували със заготовки на прокурорски актове ясно проличава че става въпрос за една паралелна правосъдна конструкция. Ясно е и че там е действа редом деловодство, паралелни заплати са плащани, паралелна защита, съобщи Янкулов.

Въпросните чували би трябвало към този момент да са в предписание на ad hoc прокурора Талева, само че дали това се е случило в действителност не може да бъде тествано, защото доказателствата, в това число и материалните, са престояли доста време в Софийска градска прокуратура. Повече от разумно е материални доказателства, касаещи основния прокурор, да не се намират под негово фактическо предписание, както това е станало, изясни Андрей Янкулов, а като образец за това, че не може да се има доверие на работата с материални доказателства той напомни случая с тефтерчето на Филип Златанов и прехвърлянето на златото на Илия Златанов на паркинга на спецпрокуратурата.


Отделно на това Янкулов открои бавенето с месеци на назначението на ad hoc прокурора Талева, като точно по това време тези материални доказателства са били настоящи.
Именно това е парадоксът на обстановката, който демонстрира, че е малко евентуално да има същинско следствие. Не се знае нито дали материалите са отишли при нея в оригинал, нито в целокупност, уточни Янкулов.
Вероятно в тази ситуация с клуб SS става въпрос за същото.
Андрей Янкулов не е оптимист за следствието за магистратски зависимости и паралелна правосъдна система. Единствено външен индивид на прокуратурата би могъл да доближи до истината, само че пък въпреки това това не го разрешава конституцията, защото даже и с признатите от Народното събрание промени не се разбивал монополът над следствието.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР