Весело и вълшебно лято имаме тази година, уважаеми читатели. Толкова

...
Весело и вълшебно лято имаме тази година, уважаеми читатели. Толкова
Коментари Харесай

Ще ни броят през 2021 г. Може ли преброяването да подобри изборите ни

Весело и вълшебно лято имаме тази година, уважаеми читатели. Толкова доста ни се събра, че като че ли драмите с машинното гласоподаване бяха в края на предишния век. То не бяха свински трупове в тв приемника, чумави туристи през границата, заледяване на свинското във фризери, почтени свинари по министерства и организации. Драма огромна. Сега пък две каки се вършат на Хамлет – да се кандидатирам ли за кмет или да не се кандидатирам, туй е въпросът. Друг един Хамлет даде обещание да прави партия и единствено Светият синод и мюфтийството не се изрекоха по тематиката. Ама има още време... А професори и телевизионни интелектуалци към този момент го анатемосаха с думи тежки.

Единствено " здравите сили " на локалната популация, яките батки, плющят карти на плажа, пийват мастичка с червени дини и мажат гърба на някоя магьосница със силиконови джуки. Аз дори познавам една батка на " Градина ", но той е от положителните. На другия завършек на Родината, вдън гори тилелейски, на брега на вълшебния " Голям Беглик " моите другари Сашо и Елена от Пазарджик пекат мръвки на 100-годишен сач. Да, това са здравите сили на локалното население, уважаеми читатели.

И в средата на това вълшебно лято аз съм решил да ви занимавам със скучната материя броене на популацията, избори, изборни описи, изборна география и други Така че никак няма да ви се дразня, в случай че спрете да четете още в този момент и си метнете таблета или на каквото там четете в морето. Сашо и да желае, не може да чете, щото смарт телефонът му стана храна рибите в язовира.

Така. С шегите и закачките дотук. По-долу ще се опитам да предизвиквам диалог по някои проблеми на изборния развой, които биха могли да бъдат решени по-добре. И процедурата по преброяването може да бъде потребление за това. Надявам се избран кръг изборни специалисти, социолози, експерти административно разделяне, политици и въобще, който не го мързи, да вземе отношение и да се употребява преброяването на популацията по най-хубавия метод.

Започваме със самото броене

На 08. 03. 2019 година в Държавен вестник, брой 20, е оповестен закон за броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година Според неговата глава I, член 2. (1) задачата на преброяването е да се съберат изчерпателни, надеждни, детайлни и сравними данни за популацията и жилищния фонд на територията на Република България. Преброяването стартира в 00:00 часа на 22 януари 2021 година и завършва в 20,00 часа на 15 февруари 2021 година 00:00 часа на 22 януари, 2021 година се назовава " сериозният миг ". Според член 11. обект на преброяването са популацията, което всекидневно обитава на територията на Република България, и краткотрайно присъстващото население, както и жилищният фонд.

Когато приказваме за броене и избори, жилищният фонд не ни е баш приоритет. Затова ще се вглеждаме в популацията. В член 12, алинеи от (01) до (05) са изброени така наречен единици на наблюдаване. Иначе казано, лица като мен и вас и като ония, дето играят в този момент карти на плажа, секат гората на Странджа или дезинфектират колите срещу чумата. Накратко, това са българските жители, които живеят всекидневно в Република България, без значение от това дали към сериозния миг на преброяването се намират на територията на обитаемото място, в което живеят всекидневно, или на територията на друго обитаемо място в Република България или отвън нея. Тука влизат българските жители, които са пратени на работа в чужбина от страната. Според мен, влизат и сезонните служащи, които работят в чужбина. Тези обаче, които всекидневно живеят в чужбина, само че към сериозния миг са си в България, са наречени краткотрайно присъстващи лица. Има и други категории (чужденци с позволение за престояване, жители на Европейски Съюз и др.), само че който желае повече, да чете закона.

За страдание аз не разбирам до дъно какво значи " всекидневно обитава ", " живеят всекидневно " и други сходни. В допълните разпореждания (16) има формулировка: " Обичайно местожителство " е мястото, където едно лице нормално прекарва дневния интервал на отмора без значение от краткотрайно неявяване заради почивка, визити при другари и родственици, отмора, работа, здравно лекуване или религиозно поклонение. От него май излиза, че сезонните служащи не живеят всекидневно в България, а студентите напряко ги отписваме, без значение че след година-две могат да си дойдат. Какви са лицата, които прекарват нощния интервал при чужд(а) брачен партньор (а) не се споделя.

Уважаеми статистици, считам, че тази материя има потребност от пояснения на елементарен език за по този начин по-прости хора като мен.

И да не не помни – преброяването, уважаеми читатели, е наложително! Глобата е 160 лв., в случай че откажете да дадете желаните данни. Не е като при изборите – хем са наложителни, хем няма наказване.

Какво отношение има преброяването към изборите

Голямо отношение има. В Изборния кодекс член 247 (1) ясно е казано, че ЦИК дефинира броя на мандатите в многомандатните изборни региони въз основа на единна норма на посланичество за цялата страна според от броя на популацията по данни, предоставени от Националния статистически институт на база резултатите от последното броене на популацията. Значи, като се изброим през 2021 година, може да се окаже, че заради вътрешна и външна миграция и преселване в по-добрия свят депутатите от дребните МИР (многомандатен изборен район) съставляват доста дребен брой хора за разлика от тези в огромните МИР. Това е поради неуместното условие в кодекса минималният брой мандати да е 4, без значение от единната норма на посланичество. Значи народен представител от Видин, да речем, съставлява освен популацията на МИР-а, а Белоградчишките скали, пещерата Магурата, Бабини Видини кули и Телеграф капия. Такива дребни МИР в България са 9. И тук поражда първата тематика за полемика в експертната общественост и измежду политиците.

Следва ли и в бъдеще да се резервира минималният предел от 4 мандата на МИР?
Възможно ли е да се промени изборната география посредством уедряване на сегашните МИР-ове, с цел да се приложи изцяло правилото на пропорционалното посланичество?
Според мен това освен е допустимо, само че и неотложно. Особено в случай че се резервира сегашната пропорционална изборна система или, дай Боже, се премине към смесена система, без значение дали ще е механично смесена или от вида на немската изборна система. Една такава смяна ще сложи претендентите в равни условия във връзка с предизборните акции и техните гласове в Народното събрание ще имат равна тежест. Някои уважавани специалисти отиват по-далеч, обсъждайки концепцията да се понижат МИР на 7 или 9 в рамките на тогавашното регионално разделяне на страната. Ако се премине към такова уедряване изборите в действителност ще бъдат пълноценно съревнование на дълги партийни листи и преференцията ще извършва по-добре ролята си на вътрешнопартиен инструмент за издигане на качествени хора.

Особено сензитивен за партиите е въпросът за избора на кметове в дребните обитаеми места. Искането на някои партии за събаряне на прага от 350 регистрирани по непрекъснат адрес е политически стимулирано. По селата е събран носталгичен избор и определените кметове след това могат да натискат гласоподавателите да гласоподават за който би трябвало на парламентарните и президентските избори. От друга страна, раздутият брой на популацията е мотивация за разнообразни дотации, европрограми (стадиони за баби) и други Само че това ли е истината за популацията. Някой знае ли зад какъв брой от тези непрекъснати адреси на хартия има живи хора в обитаемото място? Или просто по този начин се обезпечават една-две заплати за локалните партийни деятели.
Възможно ли е изборът на кмет на обитаемо място да се основава на данните от преброяването, а не на непрекъснатите адреси?
Възможно ли е да се образуват едномандатни изборни региони от няколко прилежащи села, които да избират кмет въз основата на действителния брой на популацията?

Втората тематика, която от години трови доверието в изборния развой,
е така наречен Избирателен лист


Казвам така наречен, щото това не е тъкмо изборен лист, а лист на прижателите на български документи за идентичност, които са вероятно живи по всички земни кълбета. Тук няма да встъпвам в елементи. Те са дискутирани с години и този лист е един от източниците на съмнение в изборния развой. Сред специалистите от дълго време се дискутират други благоприятни условия за правене на изборния лист.

Едното предложение е това да бъде избирателен указател, в който гласоподавателят попада със своя " избирателен адрес " и може самичък да ръководи (да променя) този избирателен адрес. Тоест изборният лист отново да има близо 7 млн. имена, само че вместо непрекъснат адрес да има избирателен адрес. Той може да е като непрекъснатия или сегашния адрес. И за доста хора това ще е по този начин. Но за задачите на изборите той ще е избирателен адрес.

Има и оферти да се направи един път дейна регистрация на гласоподавателите и тя да се осъвременява от време на време или преди всеки избор. При това състояние може изборният лист да съдържа имената единствено на тези, които са декларирали, че ще гласоподават и са показали собствен избирателен адрес. Разбира се, би трябвало да има процедура за влизане в изборния указател и за излизане от него. Има и оферти самата ЦИК да сътвори собствен потенциал за поддържане и актуализация на избирателен указател.

Смятам, че точно в този момент е времето да се направи полемика в експертната общественост и партиите по изборния лист и да се употребява преброяването на популацията за основаване на избирателен указател, учреден на реалното/обичайното местожителство на гласоподавателите и да се вкара понятието " избирателен адрес ", което да стане основата на избирателен указател. Той от своя страна да стане база за образуване на изборния развой, логистиката и т. н. Тези български жители, които всекидневно живеят в чужбина и които не са обект на преброяването, могат да бъдат регистрирани като гласоподаватели с избирателен адрес по спомагателна процедура. Смятам, че няма да се затрудни доста работата на преброителите, в случай че към комплекта анкетни карти се добави единствено една страничка, с която гласоподавателят да заявява присъединяване си в изборите (при дейна регистрация) и изборния си адрес или единствено изборния си адрес. А за какво не и данни за контакт с изборната администрация?

По този въпрос има и по-екстравагантни отзиви. Някои софтуерни мечтатели желаят изборният адрес да е техният IP адрес и да си гласоподават от телефона или таблета. Вчера един подобен идеалист ме агитираше в тролея за сходен изборен лист. Засега обаче се обрисува, че изборните описи и хартиените бюлетини ще ни съпътстват още дълго време. Това ми дава съображение да считам, че би трябвало да използваме преброяването в оптималната степен, с цел да решим най-малко част от проблемите на изборния развой.

Знам, уважаеми читатели, че единствено най-издръжливите от вас стигнаха до края на това скучно четиво. Само че идва есен, дините на плажа ще свършат... мастиката ще се стопли, вещиците със силикона ще се пренесат в светските излъчвания да ръсят скъпи мисли. Сашо ще слезе от " Беглика " в скучния си Пазарджик.

А ние отново ще си приказваме за избирателен туризъм, пазаруване на гласове, гласоподаване от името на различен, необразовани СИК, неотчетени гласове и преференции, протоколи на СИК, писани като че ли с клинопис на шумерски език, в които 2 и 2 може да е я 3, я 5 съгласно зависи какво ми е споделила партията.
Хайде в този момент си починете, че стана време за плаж. А тази вечер помислете за преброяването и за изборите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР