Веселина Александрова е адвокат, член на Изпълнителния съвет на Да!

...
Веселина Александрова е адвокат, член на Изпълнителния съвет на Да!
Коментари Харесай

Главен архитект назаем, защо не и кмет назаем

Веселина Александрова е юрист, член на Изпълнителния съвет на " Да! България " и общински консултант от " Демократична България " в Пловдив. Коментарът е от профила й във " Facebook " във връзка новината, че кметът на Пловдив ще назначи основен проектант без конкурс в прорез със Закона за устройството на територията. Според уеб страницата " Под тепето " претендентът се е явявал на предходен конкурс за позицията, само че не го е спечелил, тъй като не отговарял на изискванията. С неговия автограф са били съборени и Тютюневите хранилища на ул. " Одрин 8 ".

След като беше издигнат въпросът за противоречивото предопределение на основен проектант на Пловдив – назначен без конкурс, както изисква законът, от локалната администрация са дали пояснения.

Използвана е опция (от различен закон) държавен чиновник да бъде краткотрайно изместен от една администрация в друга. Преместен е за период 4 години, т.е. за целия мандат на кмета. Така елементарно се прескача условието за явяване на конкурс за длъжността в Пловдив. Казано иначе, щом някой някъде се е състезавал и е спечелил, то може да го вземем назаем, без да проведем съревнование в Пловдив. В рамките на шегата –

да вземем и кмета на Карлово назаем, въпреки всичко и той е спечелил съревнование там.

А всъщност – защото се сподели, че по тази скица основният проектант ще е назаем за целия кметски мандат, то считам, че по този начин се основава един казус, изопачаващ задачата на закона. Ще стане процедура държавни чиновници да се явяват на състезания в по-малки обитаеми места с по-малки проблеми и след това ще бъдат трансферирани в градове, където ще се сблъскат с огромни проблеми, за които не е ясно дали имат потенциал. Неприятното чувство за неточност в този метод идва в допълнение от обстоятелството, че

назначеният по тази линия основен проектант се е явявал на конкурс за длъжността в Пловдив и не е спечелил.

Затова се надявам, че господин Здравко Димитров - Зико, ще обърне внимание на съвета на един консултант, както и на недоволството на Камара на архитектите в България, и ще разгласи конкурс за длъжността Главен проектант на Пловдив, която до привършване на състезанието няма спънка да се заема по линия на " проектант назаем ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР