Весела, весела Коледа – тя е в състояние да ни

...
Весела, весела Коледа – тя е в състояние да ни
Коментари Харесай

Интересни коледни традиции по света

„ Весела, радостна Коледа – тя е в положение да ни върне детските приказни видения, да привика у стареца щастието на младостта, да води пътешественика в уюта на бащиното огнище “ – Чарлз Дикенс

Коледните обичаи по света са толкоз разнородни, чудни и забавни, само че въпреки всичко свързани по сред си с някои отличаващи се основни черти като светлините, зелените елхи и вярата. Вероятно най-празнуваният празник в света, нашата модерна Коледа е артикул на стотици години както всемирски, по този начин и религиозни обичаи от разнообразни точки на Земята, като доста от тях са съсредоточени върху зимното слънцестоене. Как се приготвят другите култури за посрещането на най-светлия празник? Какви специфични традиции имат? Как звучи „ Весела Коледа “ по света?

Швеция – „ God Jul! “ [Весела Коледа] – Повечето хора в скандинавските страни почитат Санта Лусия всяка година на 13 декември – това е доста хубав и специфичен празник за тях, обвързван с коледните обичаи. Празнуването на Деня на Санта Лусия стартира в Швеция, само че се популяризира и в Дания, Норвегия и Финландия доникъде на 19 век (чества сe от католици, православни и лутерани). Традиционно за празника се подготвят специфични кифлички с шафран, които се назовават Lussekatt (Кифличките на Лусия). Една от легендите споделя за италианска госпожица, която пособия на бедните, дарявайки им движимости и храна. Тъй като ръцете ѝ били заети, тя носела запалени свещи на главата си като корона. Светлината е съществена тематика на Деня на Санта Лусия, тъй като името ѝ, което произлиза от латинската дума lux, значи светлина. Според друга легенда, Лусия изгубила очите си до момента в който била измъчвана от римския император Диоклециан поради християнските си вярвания – тя е патрон на писателите и на болните от очни заболявания. На 13 декември доста хора се събират в локалните църкви, където има специфични празнувания с песни и запалени свещи – денят се счита за най-късия в годината с най-дългата нощ.

Финландия: „ Hyvää Joulua! “ – Много финландци посещават сауна на Бъдни вечер. Семействата се събират и слушат националното радио предаване „ Мир на Коледа “. Обичайно за тях е да посещават гробовете на умряли членове на фамилията.

Германия: „ Froehliche Weihnachten! “ - Традицията за накичване на коледни елхи идва от Германия. Декорирането на вечнозелените дървета постоянно е било част от немската традиция за зимно слънцестоене. Първите „ коледни елхи “, категорично украсени и кръстени на християнския празник, се появяват в Страсбург (част от Елзас - френска област на границата с Германия) при започване на XVII век. След 1750 година коледните елхи стартират да се демонстрират в други елементи на Германия и още повече след 1771 година, когато Йохан Волфганг декор Гьоте, немски публицист, стихотворец и мъдрец, посещава Страсбург и неотложно включва коледното дърво в романа си „ Страданието на младия Вертер “.

Англия: „ Merry Christmas! “ – Характерно за Англия е изпращането на коледни картички. Англичанин на име Джон Хорсли оказва помощ за популяризирането на традицията за изпращане на коледни приветствени картички, когато в края на 1830 година стартира да създава дребни картончета с празнични подиуми и авансово написани специфични поздрави.

Келтските и тевтонските нации от дълго време са считали, че растението имел има магични сили. Вярва се, че то има способността да лекува рани и да покачва плодовитостта. Келтите закачали имел в домовете си, с цел да си донесат шанс и да прогонят злите духове. По време на празниците във викторианската епоха англичаните също слагали клонки от имел да висят от тавана или го закачали на вратите си. Ако някой застане тъкмо под имела, той би трябвало да бъде целунат от някой различен в стаята. Характерно за празничната софра в Англия пък е вкусният коледен пудинг със стафиди и подправки.

В Съединените щати и Англия децата закачат коледни чорапи на леглата си или покрай камината на Бъдни вечер, надявайки се, че на сутринта на Коледа, те ще бъдат цялостни с лакомства и дребни дарове (в Скандинавия децата оставят обувките си до огнището със същото намерение).

Мексико: „ Feliz Navidad! “ - През 1828 година американският министър в Мексико Джоел Робъртс Пойнсет донася червено-зелено растение от Мексико в Америка. Тъй като цветовете му наподобяват идеално за празника, растенията се назовават на неговото име и стартират да се появяват в оранжериите още през 1830 година През 1870 година магазините в Ню Йорк стартират да ги продават по Коледа. До 1900 година те са повсеместен знак на празника (тези растения са по-известни и като Коледна звезда). В Мексико са доста присъщи специфични статуи от папие-маше, наречени пинята – те са в разнообразни форми, доста цветни и украсени, цялостни с бонбони, разнообразни лакомства и монети. Поставят се нависоко, а децата се редуват, като удрят пинятата до момента в който не се счупи и лакомствата се разпилян на всички места.

Франция: „ Joyeux Noël! “ - Във Франция Коледа се назовава Ноел. Това идва от френската фраза les bonnes nouvelles, която значи „ положителната вест “ и се отнася до евангелието. В Южна Франция някои хора горят огромен пън в домовете си сред Бъдни вечер и Нова година. Това произтича от антична традиция, при която стопаните употребяват част от него, с цел да си обезпечат шанс за реколтата за идната година.

Австралия: „ Merry Christmas ” - В Австралия празникът идва в средата на лятото и не е извънредно някои елементи на страната да доближат 38 градуса на Коледа. По време на топлия и безоблачен австралийски коледен сезон, плажното време и барбекютата навън са постоянно срещани. Традиционните празненства за Коледа включват фамилни събирания, замяна на дарове или топла храна. Характерно за трапезата са и шунка, пуйка, свинско или морски блага.

Канада: „ Merry Christmas “ - Повечето канадски коледни обичаи са доста сходни с тези в Съединените щати. В далечния север на страната ескимосите честват зимен фестивал, наименуван sinck tuck, който включва празненства с танци и замяна на дарове.

Украйна: „ щасливого Різдва! “ - Украинците подготвят обичайната храна от 12 ястия. Най-малкото дете в фамилията застава на прозореца, с цел да следи за появяването на вечерната звезда, сигнал, че празникът може да стартира.

Гърция: „ Kala Christouyenna! “ - В Гърция доста хора имат вяра в ‚каликазери‘, таласъми, за които се счита, че предизвикват пакости през 12-те дни на Коледа. Подаръците нормално се разменят на 1 януари, денят на Свети Василий.

Коледната магия превзема света с разнообразни обичаи и красиви традиции, само че и сплотява в името на положителното, вярата и вярата в чудеса. Това е най-прекрасното време в годината, което окрилява душите и влиза в сърцата ни – докоснете се до това вълшебно ентусиазъм и го запазете през цялата нова година. Както споделя Норман Винсънт Пийл:

“ „ Коледа размахва магическа пръчица над света, прави всичко по-добро, по-красиво “ ”
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР