Весела Димитрова вече е най-успешният треньор на ансамбъл в историята

...
Весела Димитрова вече е най-успешният треньор на ансамбъл в историята
Коментари Харесай

Весела Димитрова пред Nostrabet: Ансамбълът вече е по-уверен и иска да се задържи на върха


Весела Димитрова към този момент е най-успешният треньор на отбор в историята на българската художествената гимнастика. Само преди година тя изведе тима ни до първа олимпийска купа, а преди дни под нейно управление тотално обновеният отбор покори и международния връх за първи път след осем години.
В изявление за Весела Димитрова разяснява триумфа в София, приказва за идващите борби на новите ни златни грации и по какъв начин се зарежда с сила и пристрастеност, с цел да е пълноценна в работата си.
-         Г-жо Димитрова, с какво нашият отбор съумя да надделее над съперничките си на международното?
-         Като цяло считам, че допуснахме минимум неточности и изиграхме доста добре комплицираните си съчетания.
-         Това бе първо съревнование от подобен сан за тези девойки. Какви бяха действителните Ви упования?
-         Аз мощно се надявах да влезем в тройката и да вземем квота за Олимпиадата в Париж, както и след олимпийската купа новият ни отбор да покаже, че се развива в вярната посока.
-         Кога почувствахте, че печелите златото?
-         Случи се преди оценките на лентите. Попитах девойките, можем ли станем трети, а те ми споделиха, че в случай че ни оценят над 38.000, можем даже да сме първи. Тогава разбрах, че вероятно имаме късмет да побеждаваме в многобоя.
-         Имаше ли сериозен миг по време на съчетанията?
-         Да. Това беше огромната неточност на обръч в многобоя, която ни струваше две точки, а след нас трябваше да играят Италия и Китай. Стана по този начин обаче, че изиграхме мощно второто си комбиниране на лента, което по принцип при нас се е получавало по-лошо, и това ни оказа помощ.
-         Играха ли грациите Ви по този начин, както очаквахте?
-         Абсолютно. Мислех, че напрежението и огромните упования към тях в залата ще им се отразят, само че те излязоха невъзмутими, дадоха максимума от себе си и се оправиха безупречно.
-         Има ли запаси този тим?
-         Категорично. Тези девойки едвам в този момент стартират и още нищо не са посочили. Това в София беше единствено едно положително начало.
-         Кой е водачът на ансамбъла?
-         Разбира се, Жени е лидерът, само че имаме и Камелия Петрова, един играч, който също има лидерски качества.
-         Къде поставяте в персонален проект този успех?
-         За мен е доста скъп, защото не съм очаквала тези девойки да реализират подобен огромен триумф единствено за четири месеца.
-         Безспорно ансамбълът подвигна високо летвата и на него ще гледат към този момент с друго око и съпернички, и съдийки. Как ще се справяте отсега нататък?
-         Да ви кажа, при започване на годината не всички ни вземаха толкоз насериозно, защото девойките занапред започваха. Но аз обичам да гледат на тях като същинска опасност и те към този момент се такава, тъй че ще бъде доста забавно.
-         Какво ще извършите, с цел да не престават тези грации да са сполучливи?
-         Ние ще вършим всичко допустимо и всичко, което е по силите ни, с цел да може постоянно да бъдем на висота, само че няма да е нещо по-различно от това, което вършим до момента. Трябва да продължим да упражняваме по същия метод и за всяко съревнование девойките да бъдат в оптимална форма и да играят съчетанията си по метода, по който се чака от тях.
-         Кои са идващите Ви провокации и какви са Вашите цели?
-         Има Световни купи, другата пролет следва европейско в Баку, а идната есен и международно във Валенсия. Нашите упоритости са девойките да се показват по този начин, че да имат една спокойна предолимпийска година.
-         Готови ли сте да успехите и рускините, когато един ден се завърнат на килима?
-         Готови сме, тъй като девойките към този момент си повярваха. Те са много дребни и нямаха тази убеденост в силите, само че след международната купа към този момент са по-уверени и знаят, че могат да реализират това, към което се стремят.
-         Какво бихте споделили на българската аудитория?
-         Дълбок реверанс към всички, които бяха в залата в София. Бяха толкоз всеотдайни и подкрепяха във всеки един миг тима, даже и когато допуснахме неточности. Бяха страхотни. Благодаря и на всички за поддръжката през годините. Благодаря и на тези, които не са имали опция да ни гледат наживо, само че са били с нас, когато са ни гледали по малкия екран.
-         Г-жо Димитрова, сложна ли бе Вашата разлъка с олимпийските шампионки от ансамбъла?
-         В никакъв случай. Те са като едно дете, което е пораснало и  поема по своя път в живота. Ще призная, че изпитвах лека горест първоначално, лека горест от неналичието им, само че те трябваше да продължат напред и да градят други кариери.
-         Идват ли в залата в този момент?
-         Да. Всяка седмица са при нас и гледат тренировките. Лаура даже доста хареса новото комбиниране на един от уредите и ме попита за какво и те не са имали опция да изиграят нещо сходно в предните години.
-         Какъв е Вашият източник на мотивация?
-         Знаете ли, на мен не ми би трябвало някой да ме стимулира. Аз непрестанно желая да потвърждавам себе си. Доказах се с олимпийската купа, когато никой не ме познаваше, в този момент се потвърдих и със международната, и желая да го върша и отсега нататък. Този непрестанен блян за доказване и за неизменност на високо равнище, ми оказват помощ да си правя работата по най-хубавия метод.
-         Как се съхранявате от привършване и въобще може ли да се приказва за привършване при Вас?
-         Със сигурност всеки треньор си има потенциал. Аз мисля да работя, до момента в който мога и до момента в който усетя, че нещата се получават по този начин, както ги желая. Започна ли да се дублирам, ще спра.
-         Обичате ли лирика, тъй като Вашият спорт е и лиричен в прочут смисъл?
-         Не бих споделила, че поезията ми е обичана, само че доста обичам да чета романи.
-         Как сте преодолявала рецесиите, които са неизбежни в спорта Ви?
-         Имала съм много рецесии и съм казвала: край, аз бях дотук. Но това не се е оказвало последното ми решение и откакто е минавало известно време, съм намирала сили да се върна в залата.
-         Ако би трябвало да сте откровена - имате ли любимки измежду състезателките и по какъв начин балансирате в връзките?
-         Имам любимки, само че аз като се изключи че съм треньор, съм и възпитател, и не бих си разрешила да отделя повече внимание на дадена състезателка или да подцени друга.
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР