Весела Червена, която е дипломат и зам.-директор на европейския съвет

...
Весела Червена, която е дипломат и зам.-директор на европейския съвет
Коментари Харесай

Весела Чернева: Израел си дава ясна сметка, че цивилното население на Газа трябва да бъде максимално запазено

Весела Червена, която е посланик и зам.-директор на европейския съвет за външна политика, разяснява протичащото се в Израел.

" Тази война има и политически, и обществен аспект Според мен, израелското държавно управление е напълно наясно, че в случай че загуби този обществен аспект, това ще има доста неприятни последствия за него оттук насетне. Какво значи това - офанзивата против цивилни, картините на цивилни жертви, опожарени градове, бягащи майки с деца, всичко това има доста висока политическа цена. Но филантропичната цена на тази акция не беше на първа линия в първия миг, когато Израел трябваше да реагира. В момента държавното управление в Тел Авив си дава ясна сметка, че цивилното население на Газа би трябвало да бъде оптимално непокътнато. Това беше огромна част от интернационалния напън и старания през последните дни. Мисля, че всички международни водачи, които приказваха с Бенямин Нетаняху, показаха тази позиция - цивилното население би трябвало да бъде пощадено ", сподели тя в утринния блок на БТВ.

" Трябва да забележим какви са сюжетите оттук насетне, тъй като една военна интервенция е сполучлива дотолкоз, доколкото има проект за деня след нея. Всъщност, съгласно мен това е другата причина да има известно закъснение. Изглеждаше, че първоначално държавното управление на Нетаняху няма проект за деня след. И в концепцията, че би трябвало да има някакво решение на палестинския въпрос, излиза от ден на ден на ппреденплан, тъй като след края на военната интервенция ще би трябвало да има някакъв интернационален надзор на линията Газа и оттова нататък да се върви към някакво по-добро решение на този остарял спор. Страните ще се нареждат според от това по какъв начин се развива този сюжет ", добави дипломатът.

" Страни като Саудитска Арабия, като ОАЕ ще търсят доста повече партньорството с Израел и Съединени американски щати в този развой. Египет ще е основна - ще бъде страната, която може би ще държи ключа, освен във връзка с цивилното население, само че тя ще е дипломатическия хазаин на тези старания ", смятаЧернева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР